Μια φώκια με χέλι σφηνωμένο στο ρουθούνι της - Το ίντερνετ σοκαρίστηκε και οι επιστήμονες απορούν

Μια φώκια με χέλι σφηνωμένο στο ρουθούνι της - Το ίντερνετ σοκαρίστηκε και οι επιστήμονες απορούν Facebook Twitter
0

Μια νεαρή φώκια στη Χαβάη φωτογραφήθηκε με ένα χέλι να κρέμεται από το ένα της ρουθούνι και οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο αυτής της ασυνήθιστης φωτογραφίας.

Η ήρεμη συμπεριφορά της φώκιας είναι εντυπωσιακή, αλλά είναι μάλλον λογικό καθώς το πλάσμα που κρέμεται από τη μύτη της είναι νεκρό.

«Είναι τόσο συγκλονιστικό», δήλωσε στην εφημερίδα The Washington Post την Πέμπτη η Claire Simeone, ειδική στις φώκιες βιολόγος.

Το διαδίκτυο αντέδρασε με σοκ στη φωτογραφία καθώς πολλοί εξέφρασαν τη θλίψη τους για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η φώκια η οποία όμως είναι καλά στην υγεία της.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε φέτος στα απομακρυσμένα βορειοδυτικά νησιά της Χαβάης, έχει γίνει viral εφιστώντας την προσοχή σε ένα σπάνιο φαινόμενο που συνεχίζει να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς αυτή δεν ήταν η μόνη καταγραφή.

Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν από δύο χρόνια, όταν ο Charles Littnan ο επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος φώκιας, βρήκε ένα παράξενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ερευνητές που μιλούσε για ένα χέλι στη μύτη φώκιας και του ζητούσε συμβουλές για το πώς να αντιδράσουν στο περιστατικό.

Από τότε, ο Littnan είπε ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις αναφερθείσες περιπτώσεις, και η πιο πρόσφατη εμφανίστηκε αυτό το φθινόπωρο. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα χέλια απομακρύνθηκαν με επιτυχία και ο φώκιες είναι καλά. Ωστόσο, κανένα από τα χέλια δεν επιβίωσε. «Δεν έχουμε ιδέα γιατί αυτό συμβαίνει ξαφνικά», δήλωσε ο Littnan.

Οι ερευνητές έχουν ήδη διαπιστώσει ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης. Ο Littnan είπε ότι έχει μερικές θεωρίες σχετικά με το πώς ένα χέλι θα μπορούσε να καταλήξει να σφηνωθεί στο ρουθούνι της φώκιας.

Η προτιμώμενη λεία της φώκιας - συνήθως τα ψάρια, τα χταπόδια και, φυσικά, τα χέλια - κρύβεται μέσα σε κοραλλιογενείς υφάλους  και επειδή τα θαλάσσια θηλαστικά δεν έχουν χέρια, πρέπει να κυνηγούν με τα κεφάλια τους.

Ίσως τα χέλια στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν χώνονται στις μύτες κατά λάθος και σφηνώνουν εκεί καθώς οι τρύπες είναι μικρές, λέει η μία θεωρία.

Η άλλη θεωρία είναι αντίστροφη στην κατεύθυνση και εκτιμά πως τα χέλια καταλήγουν εκεί όταν φώκιες κάνουν εμετό και συμβαίνει -όπως και με τους ανθρώπους - τα υγρά να βγαίνουν όχι μόνο από το στόμα, αλλά και από τη ρινική δίοδο.

Όμως κανείς από τους ερευνητές δεν είναι ικανοποιημένος με τις δύο αυτές εξηγήσεις καθώς έχουν όλες τεχνικά κενά.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα ζώα και θέλουν να βρουν μια ικανοποιητική απάντηση σε ένα ακόμη μυστήριο της φύσης. Όσο το κάνουν, η φωτογραφία γίνεται viral και έχει προκαλέσει χιλιάδες σχόλια, memes και αντιδράσεις στα social media.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Περιβάλλον / 2024: Το πιο θερμό έτος στην ιστορία- Έξι επιπλέον εβδομάδες επικίνδυνης ζέστης λόγω κλιματικής κρίσης

Σύμφωνα με την ανάλυση, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM