ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ έδωσαν την πρωτιά με διαφορά στον μετριοπαθή 42χρονο σοσιαλδημοκράτη, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος υπήρξε ένα από τα τρία φαβορί της διεκδίκησης της αρχηγίας.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα για την εκλογή του νέου προέδρου, εχθές ψήφισαν για την ανανέωση, την ενότητα και την αυτόνομη πορεία.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη το ζητούμενο των χθεσινών εκλογών ήταν να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν τα κατάφερνε, δύσκολα θα έχανε την πρωτιά τη δεύτερη Κυριακή, καθώς είναι η πιο μετριοπαθής υποψηφιότητα από τους τρεις βασικούς διεκδικητές μαζί με τον Παπανδρέου και τον Λοβέρδο. Ήξερε πως όποιος κι αν ήταν ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, θα προσέλκυε πολύ πιο εύκολα τους ψηφοφόρους του χαμένου. Αυτό δεν ισχύει για τους άλλους δύο, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου δύσκολα θα κερδίσει μαζικά ψηφοφόρους του Λοβέρδου, όπως και ο Λοβέρδος δύσκολα θα κέρδιζε τους ψηφοφόρους του Παπανδρέου. Εδώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πλεονέκτημα.
Εκεί που θεωρητικά κινδύνευε περισσότερο, ήταν στον πρώτο γύρο, επειδή οι άλλοι δύο είχαν πιο ξεκάθαρο στίγμα και η έντονη αντίθεση μεταξύ τους, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες συσπειρώσεις που θα τον συμπίεζαν. Από τη στιγμή όμως που κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο με άνετη πλειοψηφία, αφήνοντας τον δεύτερο σχεδόν δέκα μονάδες πίσω, θα είναι πολύ δύσκολο από εδώ και πέρα να χάσει.
Οι χαμένοι της χθεσινής διαδικασίας τυπικά είναι τέσσερις, αλλά ουσιαστικά ο χαμένος είναι ένας: ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού μόνο εκείνος ήταν στη μικρή λίστα όσων διεκδικούσαν την αρχηγία με αξιώσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν από τους προβεβλημένους των ΜΜΕ και είχε ισχυρούς υποστηρικτές, πλην όμως η βάση του ΚΙΝΑΛ τον άφησε εκτός του δευτέρου γύρου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να επιλεγεί από κάποιους από τους ψηφοφόρους του Γερουλάνου και του Καστανίδη, οι οποίοι πέτυχαν πολύ μικρά ποσοστά, κοντά στο 3%, αλλά οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου, που αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο όσων ψήφισαν εχθές, θα κατευθυνθούν κυρίως τον Ανδρουλάκη.
Στον δεύτερο γύρο έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στον πρώτο. Οπότε κανένας δεν μπορεί να φέρει νέους ψηφοφόρους στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής.
Η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη και η επιλογή των μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ είχε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα. Η πλειοψηφία της βάσης επέλεξε την αυτόνομη πορεία του κόμματος, απορρίπτοντας το κλείσιμο του ματιού προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Προτίμησε έναν υποψήφιο που δεν έχει κυβερνήσει και δεν έχει τη φθορά της εξουσίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης -για αντικειμενικούς λόγους- δεν έχει ψηφίσει μνημόνια. Κι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας, που μετά το 2015 είναι «μνημονιακός» σαν τους άλλους, θα βρεθεί στην άβολη θέση να έχει απέναντί του κάποιον που «δεν λέρωσε τα χέρια του» να διεκδικεί τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω μνημονίου.
Πώς θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας τον Ανδρουλάκη, στην περίπτωση που κερδίσει, όταν στο δικό του κόμμα φιλοξενεί μεγάλο τμήμα του «μνημονιακού» ΠΑΣΟΚ; Γιατί ακριβώς θα τον κατηγορεί, αν ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ δεν συμμετείχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ώστε να του χρεώσουν κυβερνητικά αμαρτήματα; Για τις κυβερνητικές αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, είναι εξίσου εύκολο να κατηγορήσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ με τόσα στελέχη του που βρίσκονται εκεί.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου η υποψηφιότητα προβλήθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, στόχευε στην πρωτιά την οποία δεν πέτυχε. Παραμένει ωστόσο στο παιχνίδι, παρότι η φιλοδοξία του ήταν να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία που είχε για να επανέλθει «δικαιωμένος», όπως επιθυμούσε. Τώρα, που θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για αυτόν καθώς οι ψηφοφόροι του Λοβέρδου δύσκολα θα τον προτιμήσουν από τον Ανδρουλάκη.
Οι χαμένοι της χθεσινής διαδικασίας τυπικά είναι τέσσερις, αλλά ουσιαστικά ο χαμένος είναι ένας: ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού μόνο εκείνος ήταν στη μικρή λίστα όσων διεκδικούσαν την αρχηγία με αξιώσεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν από τους προβεβλημένους των ΜΜΕ και είχε ισχυρούς υποστηρικτές, πλην όμως η βάση του ΚΙΝΑΛ τον άφησε εκτός του δευτέρου γύρου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΚΙΝΑΛ βγήκε κερδισμένο από την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Η μεγάλη συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο και ανέπτυξε μια δυναμική υπέρ του κόμματος. Το αν θα αξιοποιηθεί αυτή περαιτέρω θα φανεί στην πορεία και θα εξαρτηθεί και από την στρατηγική της νέας ηγεσίας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία από εχθές, λόγω της μαζικής συμμετοχής, καθώς η εκλογική του δύναμη προέρχεται από το «προδομένο» ΠΑΣΟΚ, που αν αρχίσει να επιστρέφει, έστω ένα μέρος του, αυτό θα σημάνει αυτόματα τη δική του συρρίκνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ήδη αδυναμία εδώ και δύο χρόνια να αυξήσει τη δύναμη του, παρά την κυβερνητική φθορά της Νέας Δημοκρατίας που κυβερνάει για τρίτο χρόνο διαχειριζόμενη μεγάλες κρίσεις.
Η ανανέωση και επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ με έναν νέο ηγέτη, αν είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, πέντε χρόνια νεότερο από τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν έχει ψηφίσει μνημόνια, δεν είναι το καλύτερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κέρδιζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είχαν να προσδοκούν ότι θα υποδέχονταν τους ψηφοφόρους του Γιώργου Παπανδρέου. Αν κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μείνει ζωντανή η αφήγηση της «προοδευτικής κυβέρνησης», το μόνο που έχουν για την ώρα, για τις επόμενες εκλογές. Από μια νίκη Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να κερδίζουν κάτι.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή τους αφορά λιγότερο, αφού το πολιτικό διακύβευμα είναι η κυριαρχία στην κεντροαριστερά, αν και το κέντρο το διεκδικούν όλοι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.