Μια τεράστια μαύρη τρύπα εκατό χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε όγκο από τον ήλιο ανακαλύφθηκε πως κρύβεται σε ένα τοξικό νέφος αερίου γύρω από την καρδιά του Γαλαξία μας.
Αν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, η μαύρη τρύπα θα καταταχθεί ως η δεύτερη μεγαλύτερη που παρατηρείται ποτέ στον Γαλαξία μετά την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που είναι γνωστή ως Τοξότης Α * (Sagittarius A*) και βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία.
Οι αστρονόμοι στην Ιαπωνία βρήκαν τα στοιχεία ταν έστρεψαν ένα ισχυρό τηλεσκόπιο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή προς το νέφος του αερίου με την ελπίδα να κατανοήσουν την περίεργη κίνηση των αερίων του. Σε αντίθεση με αυτά που συνθέτουν άλλα διαστρωματικά σύννεφα, τα αέρια σε αυτό το σύννεφο - συμπεριλαμβανομένων του κυανιούχου υδρογόνου και του μονοξειδίου του άνθρακα - κινούνται σε άκρως διαφορετικές ταχύτητες.
Παρατηρήσεις από το τηλεσκόπιο στη Χιλή έδειξαν ότι μόρια στο νέφος συγκρατούνται γύρω από τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις. Η πιο πιθανή αιτία, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογιστών, ήταν μια μαύρη τρύπα.
Η υποψία των επιστημόνων ότι μια μαύρη τρύπα βρισκόταν στη μέση του νέφους αερίου ενισχύθηκε όταν και άλλες παρατηρήσεις σημείωσαν ραδιοκύματα ενδεικτικά μιας μαύρης τρύπας που έρχονται από το κέντρο του νέφους δήλωσε ο Tomoharu Oka, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Keio στο Τόκιο.
Οι λεγόμενες μαύρες τρύπες ενδιάμεσης μάζας συμπληρώνουν ένα κενό στη γνώση των αστρονόμων για τα πιο τεράστια αντικείμενα του σύμπαντος. Οι μικρότερες μαύρες τρύπες σχηματίζονται όταν συγκεκριμένοι τύποι αστέρων εκρήγνυνται στο τέλος της ζωής τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, ο Γαλαξίας μας φιλοξενεί περίπου 100 εκατομμύρια και έχουν εντοπιστεί μόνο 60.
Αλλά οι αστρονόμοι γνωρίζουν επίσης ότι πολύ μεγαλύτερες, υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες βρίσκονται στην καρδιά μεγάλων γαλαξιών, συμπεριλαμβανομένου του Γαλαξία μας όπου ο Τοξότης Α * φτάνει σε βάρος έως και 400 φορές μεγαλύτερο από αυτό του ηλίου.
Ο Oka, η έρευνα του οποίου δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Astronomy, δήλωσε ότι η μαύρη τρύπα που βρέθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα ενός παλαιού γαλαξία νάνου που «κανιβαλίσθηκε» κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του Γαλαξία πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Η Brooke Simmons στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη δηλώνει «Γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται μικρότερες μαύρες τρύπες όταν πεθαίνουν μερικά αστέρια, γεγονός που τις καθιστά αρκετά συνηθισμένες». «Πιστεύουμε ότι μερικές από αυτές τις μαύρες τρύπες είναι οι σπόροι από τους οποίους οι πολύ μεγαλύτερες, υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μεγαλώνουν για να γίνουν τουλάχιστον εκατομμύρια φορές πιο μαζικές. Αυτή η ανάπτυξη προκύπτει εν μέρει από συγχωνεύσεις με άλλες μαύρες τρύπες και εν μέρει από προσκόλληση υλικού από τμήμα του γαλαξία που περιβάλλει τη μαύρη τρύπα», προσθέτει.
«Οι αστροφυσικοί συλλέγουν αποδείξεις παρατήρησης τόσο για τις αστρικές μαύρες τρύπες μαζών όσο και για τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες για δεκαετίες, αλλά παρόλο που πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτερες μεγαλώνουν από τις μικρότερες, ποτέ δεν είχαμε ξεκάθαρες ενδείξεις για μια μαύρη τρύπα με τόσο ακραία μάζα» κατέληξε η αστροφυσικός.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη μοίρα που περιμένει τη νεοσυσταθείσα μαύρη τρύπα. Με την πάροδο του χρόνου θα στραφεί προς τον Τοξότη A * και θα βυθιστεί σε αυτόν, καθιστώντας την μαζική μαύρη τρύπα στην καρδιά του Γαλαξία ακόμη μεγαλύτερη.