Δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο για όλους: Ειδικοί βάζουν «φρένο» στις μεγάλες προσδοκίες

Δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο για όλους: Ειδικοί βάζουν «φρένο» στις μεγάλες προσδοκίες Facebook Twitter
0

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ερευνητές στην Οξφόρδη βρίσκονται σε καλό δρόμο αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για υπερβολικές προσδοκίες.

Ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της πανδημίας έκανε, όπως όλα δείχνουν, ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η Oxford Vaccine Group πειραματίζεται με έναν γενετικά παραλλαγμένο αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα σε χιμπατζήδες. Με τη βοήθεια του εμβολίου, λένε οι επιστήμονες, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα στο 70% των πειραματόζωων να διαπιστώθηκε πυρετός και πονοκέφαλος που αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη. Επικίνδυνες παρενέργειες δεν καταγράφηκαν.


Παρά τις ελπιδοφόρες ειδήσεις από την Οξφόρδη η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για τον κορωνοϊό, προειδοποιεί για υπερβολικές προσδοκίες: «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η έρευνα για ένα εμβόλιο, με το οποίο να περιορίζεται η θνησιμότητα. Το πιθανότερο είναι ότι τα πρώτα εμβόλια απλά θα περιορίζουν τα συμπτώματα και δεν θα διασφαλίζουν ανοσία».


«Παράγουμε εμβόλια πριν διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους»

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ερώτημα πόσο διαρκεί η προστασία του εν λόγω εμβολίου. Σύμφωνα με την Κέιτ Μπίνγκχαμ προς τα τέλη της χρονιάς ενδέχεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών της λεγόμενης Φάσης 2 και 3. Στη συνέχεια τα υπάρχοντα στοιχεία θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές.


Ο Άλεξ Χάρις από την φιλανθρωπική οργάνωση ερευνών για την υγεία Wellcome Trust εξαίρει τον τρόπο, με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα για το εμβόλιο: «Αυτό που κάνουμε σήμερα δεν έχει ξαναγίνει, μιας και τώρα συμπτύσσουμε διαδικασίες, οι οποίες παλαιότερα γίνονταν διαδοχικά. Παράγουμε ένα εμβόλιο πριν βεβαιωθούμε για την αποτελεσματικότητά του, έτσι ώστε σε περίπτωση που έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα να μπορεί να κατανεμηθεί το ταχύτερο δυνατό».

Η επικεφαλής της βρετανικής task force για τον κορωνοϊό χαιρετίζει τη στρατηγική του Λονδίνου να παραγγέλλει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων από πολλές φαρμακοβιομηχανίες: «Είναι μάλλον απίθανο μόνο ένα εμβόλιο να αποτελέσει τη μια και μοναδική λύση για όλους. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν διαφορετικά εμβόλια για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM