Διάστημα: Το Hayabusa 2 βομβάρδισε τον αστεροειδή Ριούγκου - Τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη

Διάστημα: Το Hayabusa 2 βομβάρδισε τον αστεροειδή Ριούγκου - Τα δείγματα θα επιστρέψουν στη Γη Facebook Twitter
0

Το ιαπωνικό, διαστημικό σκάφος Hayabusa 2 βομβάρδισε την επιφάνεια του αστεροειδούς Ριούγκου ώστε δείγματα της επιφάνειάς του να επιστρέψουν και να αναλυθούν στη Γη.

Το εξερευνητικό σκάφος έριξε ένα εκρηκτικό βλήμα βάρους δύο κιλών, από απόσταση μισού χιλιομέτρου, όπως επιβεβαίωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) σήμερα το πρωί. 

Στόχος του «βομβαρδισμού» ήταν να δημιουργήσει ένα μικρό κρατήρα διαμέτρου 3-10 μέτρων.

Μετά από δύο εβδομάδες που θα έχει κατακαθίσει τελείως η σκόνη από την έκρηξη - το διαστημικό σκάφος θα προσεδαφιστεί για να μελετήσει το σημείο και να συλλέξει δείγμα από το εκτεθειμένο πλέον υπέδαφος του αστεροειδούς, το οποίο προορίζεται για ανάλυση στη Γη.

Το κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος, που εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2014, έχει ήδη στείλει τρία μικρά ρόβερ παρατήρησης πάνω στον αστεροειδή, ενώ τον έχει ήδη αγγίξει μια φορά για να πάρει ένα πρώτο δείγμα.

Το βάρους 600 κιλών σκάφος Hayabusa 2 είχε εκτοξευθεί το 2014 με προορισμό τον αστεροειδή «Ριούγκου», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1999, σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».

Αν η αποστολή στεφθεί από επιτυχία, η επιστροφή των δειγμάτων στη Γη θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσει η ανάλυσή τους στα επιστημονικά εργαστήρια.

Το 2005, οι Ιάπωνες είχαν κάνει μια παρόμοια αλλά μικρότερη αποστολή στον αστεροειδή Ιτοκάβα.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM