Ένα μικροσκόπιο που μπορεί να τυπωθεί σε μια κόλλα Α4, για λιγότερα από 50 cents και να λειτουργεί το ίδιο καλά με τα ακριβά εργαστηριακά μικροσκόπια, μπορεί κάποτε να ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Όμως χάρη στις προσπάθειες του Καθηγητή του Stanford Manu Prakash, το μικροσκόπιο - origami, ίσως αποδειχθεί σωτήριο, ιδιαίτερα στις χώρες όπου μαστίζονται από επιδημίες και η πρόσβαση σε τέτοια εργαλεία για τη γρήγορη διάγνωση και καταπολέμησή τους, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή.
Ο καθηγητής Prakash και οι συνεργάτες του, αποκαλούν την εφεύρεσή τους Foldscope, και υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιώντας υλικά συνολικού κόστους κάτω του ενός δολαρίου, (μπαταρία, φωτάκι led, φθηνός φακός και χαρτί) μπορούν να συναρμολογήσουν ένα πλήρες, μικροσκόπιο σε λιγότερο από 10 λεπτά, που θα σώσει χιλιάδες ζωές, στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
"Μπορεί να μεγεθύνει έως και 2000 φορές ένα αντικείμενο, ζυγίζει όσο δύο νομίσματα, είναι μικρό για να χωρά σε μια τσέπη και αρκετά στιβαρό ώστε να μη χαλάει ακόμα κι αν πέσει από τον τρίτο όροφο", προσθέτουν οι συνεργάτες του Prakash.
Δείτε την παρουσίαση του Foldscope, από τον Manu Prakash, στο TED:
[BBC]
σχόλια