Έρευνα: Η κατανάλωση κρασιού πριν την εγκυμοσύνη «αλλάζει» το πρόσωπο του μωρού

Έρευνα: Η κατανάλωση κρασιού πριν την εγκυμοσύνη «αλλάζει» το πρόσωπο του μωρού Facebook Twitter
Φωτογραφία από τα αποτελέσματα που «διάβασε» ο αλγόριθμος των επιστημόνων Φωτ.: Human Reproduction.
0

Η κατανάλωση έστω και ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα ακόμα και τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο του παιδιού, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρήκαν σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης τόσο μικρών ποσοτήτων αλκοόλ πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια, της εγκυμοσύνης με τις αλλαγές στο πρόσωπο των παιδιών.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως το πρόσωπο είναι σαν «καθρέπτης υγείας» και τα ευρήματα θα μπορούσαν να δείξουν κάποια βαθύτερα θέματα υγείας, τα οποία συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη.

Η σύνδεση της σοβαρής κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη με το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (FASD), είναι γνωστό πως προκαλεί αλλαγές στο πρόσωπο, καθώς επίσης αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, είναι άγνωστο το πόσο αλκοόλ μπορεί να «αφομοιώσει» με ασφάλεια ένα έμβρυο, καθώς δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τη χημική του σύνθεση, αφού δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το συκώτι τους.

Οι υπεύθυνοι Υγείας προτείνουν στις γυναίκες να μην καταναλώνουν αλκοόλ καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την κατανάλωσή του.

Φωτογραφίες από πάνω 3.000 εννιάχρονα και περίπου 2.500 13χρονα «φορτώθηκαν» σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος κατάφερε να αναγνωρίσει 200 διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν τις μητέρες πόσο και σε τι συχνότητα κατανάλωσαν αλκοόλ πριν και κατά την εγκυμοσύνη τους.

«Για αυτό το ζήτημα, αναπτύξαμε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος ανέλυσε τρισδιάστατες φωτογραφίες από τα πρόσωπα και δημιούργησε 200 «χαρακτηριστικά», εξήγησε ο καθηγητής Gennady Roshchupkin από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus Medical Centre στο Ρότερνταμ.

«Αναλύσαμε αυτά τα αποτελέσματα για να ανακαλύψουμε τον συσχετισμό τους με την κατανάλωση αλκοόλ στο προγεννητικό στάδιο και αναπτύξαμε «χάρτες θερμοκρασίας» για να δείξουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ της μητέρας».

Οι μητέρες που δεν κατανάλωσαν αλκοόλ τρεις μήνες πριν μείνουν έγκυες ή και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν το μέτρο σύγκρισης και συγκρίθηκαν με τις γυναίκες που έπιναν πριν τη σύλληψη, αλλά σταμάτησαν όταν έμειναν έγκυες, καθώς και με τις μητέρες που έκαναν κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε πως: ακόμα και οι μητέρες που κατανάλωσαν έστω και λιγότερο από 12 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε μία μπύρα 330ml ή ένα ποτήρι κρασί, σε διάστημα μέχρι και τριών μηνών πριν τη σύλληψη, τα μωρά τους είχαν «αλλαγμένα» χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Roshchupkin δήλωσε στην «The Telegraph» πως υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώθηκε πριν την εγκυμοσύνη και των αλλαγών στο πρόσωπο.

«Εντοπίσαμε μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ στο προγεννητικό στάδιο και τις αλλαγές στο πρόσωπο των 9χρονων παιδιών», δήλωσε ο Xianjing Liu, ο πρώτος εκ των ερευνητών που συνυπέγραψε τη μελέτη.

«Όσο περισσότερο αλκοόλ πιούν οι μητέρες, τόσο περισσότερες στατιστικά αλλαγές υπήρχαν»

Ο αλγόριθμος ανακάλυψε πως τα παιδιά που «εκτέθηκαν» σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν πιο ψηλή μύτη, ή πιο διογκωμένο πηγούνι ή χαμηλωμένα φρύδια.

«Καθρέπτης υγείας»

Οι αλλαγές αυτές δεν ανιχνεύονταν από τον υπολογιστή μετά τα 13 έτη, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν πως ακόμα και στην ηλικία των 9 ετών, οι αλλαγές που έβρισκε ο αλγόριθμος, δεν ήταν ορατές από το ανθρώπινο μάτι.

Ο καθηγητής Roshchupkin τόνισε πως το πρόσωπο είναι ο «καθρέπτης της υγείας», καθώς αντικατοπτρίζει τη γενική κατάσταση ευζωίας του παιδιού και προσθέτει πως αυτή η έρευνα δείχνει πως η έκθεση στο αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει βαθύτερα ζητήματα.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο ότι το πρόσωπο καθρεπτίζει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας», πρόσθεσε στην The Telegraph.

«Αυτό σημαίνει πως, μαζί με τις διαφορές στα χαρακτηριστικά του προσώπου, μπορεί να υπάρχουν και άλλες παρενέργειες στην υγεία. Φυσικά, για αυτό, μέχρι στιγμής, δεν είμαστε σίγουροι, αλλά καλό είναι να είμαστε έξτρα προσεκτικοί και θα πρέπει στο μέλλον να το ερευνήσουμε περισσότερο».

Στο τέλος, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συμβουλεύουμε να σταματά η κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και πριν τη σύλληψη για να διασφαλιστεί η ιδανικότερη κατάσταση υγείας και για τη μητέρα αλλά και το έμβρυο».

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα στον μηχανισμό σύνδεσης για να αντιληφθούμε πλήρως πως λειτουργεί αυτή η σύνδεση και πως αδυνατεί όσο αλλάζει η ηλικία».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM