Το Facebook κατηγορείται για τρομακτικές μεθόδους παρακολούθησης, ακόμη και από τα μικρόφωνα

Το Facebook κατηγορείται για τρομακτικές μεθόδους παρακολούθησης, ακόμη και από τα μικρόφωνα Facebook Twitter
1

Το Facebook κατηγορείται για τη συγκέντρωση ουσιαστικά περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες από ό, τι παραδέχεται, σύμφωνα με ισχυρισμούς που περιγράφονται στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ανώτερο δικαστήριο της Καλιφόρνια, για λογαριασμό μιας startup.

Η starup Six4Three, υποστηρίζει ότι το Facebook χρησιμοποίησε εφαρμογές για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, αποκτώντας πρόσβαση σε μηνύματα κειμένου και φωτογραφίες, ακούγοντας μέσω μικροφώνων των συσκευών και ενεργοποιώντας Bluetooth για εντοπισμό θέσης - μερικές φορές χωρίς ρητή συγκατάθεση.

Ο Six4Three περιγράφει λεπτομερώς τις κατηγορίες που περιέχονται στην πέμπτη έκδοση της επίσημης καταγγελίας του, η οποία κατατέθηκε αρχικά το 2015 και πλέον έχει γίνει αρκετά περίπλοκη λαμβάνοντας νέες διαστάσεις και ενσωματώνοντας νέα στοιχεία. 

Ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι ανέπτυξε ένα «κακόβουλο και δόλιο σύστημα» για να εκμεταλλευτεί τεράστια ποσά ιδιωτικών δεδομένων, να κερδίσει δισεκατομμύρια για το Facebook και να κρατήσει τους ανταγωνιστές του εκτός πεδίου.

Mεταξύ άλλων, η startup ισχυρίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του κοινωνικού δικτύου«όπλισε» τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα από το δίκτυο φίλων οποιουδήποτε χρήστη - το χαρακτηριστικό που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Οι φήμες πως το Facebook ακούει κρυφά μέσω μικροφώνων χρηστών έχουν κυκλοφορήσει επίμονα λόγω ενοχλητικών στοιχείων από χρήστες του Facebook που έχουν περιγράψει την προβολή διαφημίσεων στον ιστότοπο οι οποίες σχετίζονταν  με θέματα που είχαν συζητηθεί νωρίτερα. Ο Ζούκερμπεργκ, ρωτήθηκε σχετικά και αρνήθηκε τα πάντα σε ακρόαση της Γερουσίας των ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Η Six4Three ξεκίνησε τη νομική μάχη ενάντια στο γίγαντα των κοινωνικών μέσων στις αρχές του 2015, όταν, αφού ανακοίνωσε ότι θα το έκανε αυτό πριν από ένα χρόνο, το Facebook άσκησε μια πολιτική που επέτρεπε στους τρίτους προγραμματιστές την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Η startup είχε προσφέρει μια αμφισβητούμενη εφαρμογή που ονομάζεται Pikinis που επέτρεπε στους χρήστες να εντοπίσουν εύκολα τις φωτογραφίες φίλων με μαγιό.

Η startup ισχυρίζεται ότι το Facebook «διερευνούσε και εφάρμοζε τρόπους για την παρακολούθηση της θέσης των χρηστών, την παρακολούθηση και ανάγνωση των κειμένων τους, την πρόσβαση και την καταγραφή των μικροφώνων τους στα τηλέφωνά τους, εφαρμογές στα τηλέφωνά τους και τις κλήσεις τους από το 2013 έως το 2015».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Facebook έχει προσεγγίσει και παρακολουθεί μικρόφωνα χρηστών Android χωρίς να έχει ρητή άδεια.

Το Facebook δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κλήση και η καταγραφή κειμένου είναι μια δυνατότητα για άτομα που χρησιμοποιούν το Messenger ή το Facebook Lite, μια παραλλαγμένη έκδοση για χρήστες Android. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι η λειτουργία της επιτρέπει να ελέγχει μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας και όχι το περιεχόμενο των κλήσεων ή κειμένων.

Το Six4Three ισχυρίστηκε επίσης ότι το Facebook έχει πρόσβαση σε άλμπουμ φωτογραφιών iPhone και φέρεται να αναφέρεται σε συγχρονισμό φωτογραφιών, μια λειτουργία που μεταφορτώνει φωτογραφίες από μια συσκευή σε ένα ιδιωτικό άλμπουμ του Facebook για ευκολότερη κοινή χρήση.

Σε άλλο σημείο, η startup κατηγορεί το Facebook πως υλοποίησε ένα έργο για να ενεργοποιήσει από απόσταση το Bluetooth στις συσκευές των χρηστών χωρίς να το αποκαλύψει πλήρως, προκειμένου να εντοπίζει την τοποθεσία τους.

Αναφέρει επίσης ότι το Facebook χρησιμοποίησε δεδομένα από την Onavo, μια εφαρμογή την οποία αγόρασε το 2013, για να μελετήσει τι έκαναν διάφοροι χρήστες στα τηλέφωνά τους πέρα από τη χρήση του Facebook, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με πληροφορίες όπως οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν συνήθως οι χρήστες, και αν περισσότερες γυναίκες από άνδρες χρησιμοποιούν μια εφαρμογή σε μια συγκεκριμένη χώρα. 

H εταιρία κατηγορεί επίσης τον Ζούκερμπεργκ ότι παραπλάνησε το κοινό και το Κογκρέσο για το ρόλο του Facebook στο σκάνδαλο Cambridge Analytica, καθώς εμφανίστηκε ως θύμα τρίτου που είχε καταχραστεί τους κανόνες του για τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τον ενάγοντα αποδεικνύουν ότι το σκάνδαλο Cambridge Analytica δεν ήταν αποτέλεσμα απλής αμέλειας από το Facebook, αλλά ήταν μάλλον η άμεση συνέπεια του κακόβουλου και δόλιου καθεστώτος που ο Zuckerberg σχεδίασε το 2012 για να καλύψει την αποτυχία του να προβλέψει τη μετάβαση του κόσμου στα smartphones», αναφέρεται στα έγγραφα.

Η startup ισχυρίζεται ότι έχει αποκαλύψει νέα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Facebook έπαιρνε τις αποφάσεις σχετικά με το απόρρητο δεδομένων των χρηστών. Αναφέρει ότι το 2012 η διαφημιστική δραστηριότητα του Facebook, η οποία επικεντρώθηκε στις διαφημίσεις για επιτραπέζιους υπολογιστές, επλήγη από μια ταχεία και απροσδόκητη έλευση δημοφιλίας των smartphones.

Ο Ζούκερμπεργκ ανταποκρίθηκε υποχρεώνοντας τους προγραμματιστές να αγοράσουν ακριβά διαφημίσεις στη νέα κινητή υπηρεσία που δεν χρησιμοποιούνταν ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβασή τους σε δεδομένα που βρίσκονται στον πυρήνα της επιχείρησής τους, υποστηρίζει η δικαστική υπόθεση.

Η Six4Three ισχυρίστηκε ότι το Facebook μόνο εν μέρει αποκάλυψε ότι συλλέγει τέτοια δεδομένα από τους χρήστες.

Δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περιέχουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα μεταξύ των ανώτερων διευθυντικών στελεχών του Facebook, τα οποία επί του παρόντος σφραγίζονται, αλλά ενδέχεται να γίνουν δημόσια τις επόμενες εβδομάδες, εν αναμονή απόφασης του δικαστή V. Raymond Swope.

Η δίκη για την υπόθεση έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2019 ενώ το Facebook εμφανίζεται να απορρίπτει πλήρως όλες τις κατηγορίες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM