Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τρίμηνη διορία στην Google, το YouTube, το Facebook, το Twitter και άλλες εταιρείες στο διαδίκτυο για να δείξουν ότι μπορούν να απομακρύνουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο ταχύτερα ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Οι εταιρείες social media έχουν υποστεί αυξανόμενες πιέσεις από διάφορες κυβερνήσεις και την ΕΕ να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την άμεση απομάκρυνση του τρομοκρατικού περιεχομένου, της ρητορικής μίσους, της παιδικής πoρνογραφίας και της προπαγάνδας του ΙΚ. Τώρα, όμως, η ΕΕ αποφάσισε να δείξει την αυστηρότητά της και το πόσο σοβαρό θεωρεί το ζήτημα, δίνοντας ακριβή στόχο και προθεσμία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι εταιρείες διαδικτύου θα πρέπει να είναι έτοιμες να αφαιρέσουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο εντός μίας ώρας από την κοινοποίησή του.
Ο Επίτροπος για θέματα ψηφιακής πολιτικής Andrus Ansip δήλωσε: «Ενώ αρκετές πλατφόρμες έχουν αφαιρέσει περισσότερο παράνομο περιεχόμενο από ποτέ ... πρέπει να αντιδράσουμε ταχύτερα κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας και άλλου παράνομου περιεχομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Η ΕΕ έδωσε και συστάσεις, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές αλλά θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και καθορίζουν κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν το παράνομο περιεχόμενο γενικά.
Η ΕΚ δήλωσε ότι θα εκτιμήσει το ενδεχόμενο θέσπισης νομοθεσίας εντός τριών μηνών εάν δεν καταγραφεί αισθητή βελτίωση λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του θέματος.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκτιμούν ότι το εξτρεμιστικό περιεχόμενο του διαδικτύου έχει επηρεάσει τις επιθέσεις «μοναχικών λύκων» που έχουν σκοτώσει ανθρώπους σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις μετά τη ριζοσπαστικοποίησή τους.
Για όλους τους άλλους τύπους παράνομου περιεχομένου, η ΕΚ θα αξιολογήσει την πρόοδο των επιχειρήσεων εντός έξι μηνών.
Μια από τις προτάσεις της ΕΕ αναφέρει πως η εποπτεία του υλικού απαιτεί ανθρώπινη επίβλεψη, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των αλγόριθμων κρίνεται ως ανεπαρκής.
Το Twitter βρίσκεται εν μέσω μιας μαζικής επιχείρησης εκκαθάρισης του εξτρεμιστικού περιεχομένου και έχει διαγράψει πάνω από ένα εκατομμύριο λογαριασμούς σχετικά με τον εξτρεμισμό και την προώθηση της τρομοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Google θα δυσκολευτεί επίσης αρκετά με τον κανόνα της μιας ώρας καθώς εξετάζει το 98% των βίντεο που αναφέρονται ως ακατάλληλα εντός 24 ωρών.
Το Facebook δήλωσε ότι σκοπεύει φέτος να διπλασιάσει σε 20.000 τον αριθμό των εργαζομένων για την ασφάλεια περιεχομένου, αλλά και πάλι θα είναι δύσκολο να μπορέσει τόσο γρήγορα να ανταποκριθεί.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ που καταρτίστηκαν σχεδόν πριν από 20 χρόνια, οι τεχνολογικές εταιρείες δεν θεωρούνται "εκδότες" και δεν είναι νομικά υπεύθυνες για την αστυνόμευση περιεχομένου στους ιστοτόπους τους, αλλά "φιλοξενούν" πληροφορίες.
Αυτό βέβαια αντιβαίνει στην προσέγγιση που υιοθέτησε η Γερμανία η οποία εισήγαγε φέτος έναν σκληρό νόμο για το περιεχόμενο μίσους και βίας και που σημαίνει ότι οι εταιρείες στο διαδίκτυο μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για παράλειψη αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου εντός 24 ωρών από την κοινοποίηση.
Mε πληροφορίες από Financial Times