Τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, οι λεγόμενοι browsers, είναι μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του υπολογιστή, και το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούμε τον browser περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην καθημερινή χρήση. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν (για την ακρίβεια το 2008) ο Internet Explorer κυβερνούσε τον κυβερνοχώρο, αλλά εκείνη τη χρονιά ήταν ο μόνος που μπορούσε να προσφέρει μια σταθερή περιήγηση. Τελευταίο στην κατάταξη μεταξύ των 4 μεγάλων (Explorer, Firefox, Opera και Chrome) ήταν ο περιηγητής της Google, με τον Opera στην προτελευταία θέση λόγω της διαδεδομένης χρήσης του στην Κίνα. Σήμερα, οι θέσεις έχουν αλλάξει και πρώτος είναι ο Chrome ενώ τελευταίος στην κατάταξη ο Internet Explorer. Ο Chrome μπορεί στην πρώτη του εγκατάσταση να μοιάζει απλός, λιτός και όμορφος, αλλά στην πραγματικότητα είναι γρήγορος και αποτελεσματικός και επιπλέον σάς προσφέρει την μεγαλύτερη συλλογή από πρόσθετες εφαρμογές (extensions) τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε πάνω του για διάφορες εργασίες, άλλες πιο ευεργετικές και άλλες πιο διασκεδαστικές. Το μοναδικά αρνητικά του σημεία είναι ότι τρώει την μνήμη με το κουτάλι (και γι' αυτό οι αποδόσεις του στα benchmarks τεστ τον αφήνουν πάντα πίσω) καθώς επίσης ότι ως browser της Google, μπορεί να επεξεργάζεται τα στοιχεία και το ιστορικό όλων όσων το χρησιμοποιούν (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει). Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε να τον ψάχνουμε και να τον θεωρούμε ένα από τα ποιοτικά προγράμματα περιήγησης, που αφήνει πολλά περιθώρια για βαθιά εξερεύνηση και πειραματισμό.
Oι κρυφές σελίδες του Chrome
Εάν βαρεθείτε να σερφάρετε στον παραδοσιακό ιστό, υπάρχουν αρκετές κρυφές σελίδες του Chrome τις οποίες μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε την "Chrome URL" (συνήθως ξεκινά με το chrome://) στο κύριο πλαίσιο. Ορισμένες από αυτές τις διευθύνσεις είναι σελίδες που βρίσκετε μέσω των Ρυθμίσεων, αλλά ορισμένες είναι διαθέσιμες μόνο μέσω απευθείας συνδέσμου. Οι περισσότερες είναι κρυμμένες για κάποιο λόγο: επειδή δεν θα χρειαστεί ποτέ να τις χρησιμοποιήσετε - είναι ακριβώς κάτω από τις πληροφορίες για τους κωδικοποιητές και τους προγραμματιστές. Μπορείτε να βρείτε μια επίσημη λίστα πληκτρολογώντας chrome://chrome-urls στο κύριο πλαίσιο. Εάν είστε περίεργοι ως προς το τι εννοούν, οι Ghacks συγκεντρώνουν μια λίστα με αυτά που χρησιμοποιούνται.
Πώς να αλλάξετε τις 8 μικρογραφίες στην αρχική σελίδα του Chrome
Tα 8 μικρά thumbnails στην αρχική σελίδα του Chrome δείχνουν τα 8 πιο αγαπημένα σας sites, ή εκείνα που έχετε επισκεφθεί πιο πολύ, ή εκείνα που επιλέξει να βάλετε εκεί για να τα βρίσκετε πιο εύκολα. Αν και δύσκολα μπορείτε να τα αλλάξετε ή να τα επεξεργαστείτε ή να τα διαγράψετε οριστικά (αφού ορίζονται από τις σελίδες που επισκέπτεστε περισσότερο) υπάρχουν μερικά έξυπνα τρικ για να τα διατηρείτε όπως εσείς θέλετε. Το πρώτο και πιο εύχρηστο είναι το εξής: διαγράψτε το ιστορικό σας (χωρίς τα cookies ή τους κωδικούς σας), επισκεφθείτε τις τοποθεσίες που θέλετε να συμπληρώσετε στις μικρογραφίες (με τη σειρά που επιθυμείτε να τις συμπληρώσετε) και τέλος, κάντε επανεκκίνηση του Chrome. Oι επιθυμητές μικρογραφίες θα πρέπει τώρα να συμπληρώνονται ανάλογα με τη σειρά των επισκέψεων στα sites που θέλετε να έχετε στη βιτρίνα του browser. Καθώς επισκέπτεστε σελίδες που δεν θέλετε να μπουν στις μικρογραφίες, τοποθετήστε το ποντίκι στην πάνω δεξιά γωνία κάθε ενός και θα εμφανιστεί ένα "Χ" για να το σβήσετε.
Πώς να αλλάξετε την εμφάνιση του Chrome
Προσθέστε χρώμα ή μια φωτογραφία στην αρχική σελίδα με τα themes του Chrome. Εάν έχετε βαρεθεί την τυπική λευκή εμφάνιση του, μπορείτε να κατεβάσετε ορισμένα (κυρίως δωρεάν) "θέματα" από το Chrome Store. Απλά κάντε κλικ στο τμήμα Themes, επιλέξτε πιο σάς αρέσει και δοκιμάστε το να δείτε πώς φαίνεται, κάνοντας κλικ για εγκατάσταση. Αυτή η επέμβαση δεν απαιτεί επανεκκίνηση. Αυτά τα χρωματικά ή φωτογραφικά θέματα συνήθως αλλάζουν την αρχική σελίδα στο Chrome, και του δίνουν μια χρωματική ομοιογένεια σύμφωνη με τις δικές σας προτιμήσεις.
Παίξτε το κρυμμένο παιχνίδι με τον T-Rex (όταν δεν έχετε δίκτυο)
Γνωρίζατε ότι το Chrome έχει ένα κρυφό παιχνίδι με έναν μονόχρωμο T-Rex δεινόσαυρο που τρέχει και πηδώντας κάκτους; Αυτό είναι μια κρυφή εφαρμογή του προγράμματος η οποία λειτουργεί μόνο όταν δεν έχετε σύνδεση και υπάρχει εκεί για να περάσετε την ώρα σας μέχρι να επανέλθει η σύνδεση. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό το παιχνίδι αποσυνδέοντας τη συσκευή σας από το διαδίκτυο και ανοίγοντας μια νέα καρτέλα (ή εναλλακτικά, εισάγοντας την ακόλουθη διεύθυνση chrome://network-error/-106). Αυτό, φυσικά, θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα με την ένδειξη "Δεν είναι δυνατή η σύνδεση στο Internet" και θα εμφανιστεί στην κορυφή ένας 8bit T-Rex (που αν τον παρακολουθήσετε, θα παρατηρήσετε ότι ανοιγοκλείνει τα μάτια του κάθε λίγα δευτερόλεπτα). Για να ξεκινήσετε να παίζετε, απλά πατήστε το Space και ο δεινόσαυρος θα αρχίσει ένα ατελείωτο τρέξιμο στο ερημικό τοπίο. Προσοχή, όπως είπαμε, στους κάκτους. Τους περνάτε πηδώντας με το Space. Μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό για κάνα δυό λεπτά, αλλά κάποιοι εκέι μέσα το παλεύουν κάθε μέρα για μια θέση στα high-scores.
Πειραματιστείτε με το Chrome
Πρόσφατα το Chrome γιόρτασε την 1000ή υποβολή «πειράματος Chrome». Όλα αυτά τα πειράματα δεν είναι τίποτα παραπάνω από δημιουργικά έργα κώδικα τα οποία υποβάλλονται από τους χρήστες και τα οποία εκμεταλεύονται τις δυνατότητες του μεγάλου αυτού browser. Μπορείτε να τα τσεκάρετε και να δείτε τις δυνατότητές τους στο εύχρηστο όνομα chromeexperiments.com (αν και τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν αυτόνομα και σε άλλα προγράμματα περιήγησης). Το σημαντικότερο από όλα αυτά τα πειράματα που καμαρώνει πάνω πάνω στην λίστα είναι το σπουδαίο Radio Garden που έχει δημιουργήσει η ομάδα Studio Puckey η οποία ειδικεύεται σε Web VR περιβάλλοντα. Εάν σας αρέσει το ραδιόφωνο, τότε το Radio Garden είναι για όλους εσάς που μπορεί να έχετε την περιέργεια να μάθετε τι παίζουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του πλανήτη. Προσοχή απαιτείται άπειρος χρόνος, ίσως και μια ζωή να μην φτάνει, για να ακούσετε ή να καταγράψετε τι συμβαίνει στο ραδιοφωνικό κήπο του πλανήτη Γη, γιατί εκτός από το ζωντανό ραδιόφωνο που παίζει (σε κάθε κίτρινη κουκίδα του χάρτη), υπάρχουν διαθέσιμα παλαιότερα αρχεία και αμέτρητες ιστορίες ακροατών από όλα τα σημεία του κόσμου.