Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε σήμερα πρόστιμο 110 εκατομμυρίων ευρώ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook επειδή η αμερικανική εταιρία παρείχε ανακριβείς πληροφορίες στη διάρκεια της έρευνας που αφορούσε την εξαγορά της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα WhatsApp.
«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα ισχυρό σήμα στις επιχειρήσεις, δείχνοντας ότι οφείλουν να τηρούν όλες τις πλευρές του κανονισμού της ΕΕ για τις συγκεντρώσεις, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αρμόδια για τον Ανταγωνισμό Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Στις 3 Οκτωβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεματοφύλακας του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, είχε δώσει το πράσινο φως για την τελική απόκτηση, έναντι 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της WhatsApp από το Facebook. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει σε τίποτε το πράσινο φως που έχει δοθεί για την εξαγορά, διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τo Facebook αντέδρασε αμέσως στην ανακοίνωση: «Ενεργήσαμε με καλή πίστη από τις πρώτες συναντήσεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιδιώξαμε κάθε φορά να παράσχουμε ακριβείς πληροφορίες». «Το λάθος που κάναμε στα έγγραφα που δώσαμε το 2014 δεν ήταν σκόπιμο και η Επιτροπή επιβεβαίωσε πως αυτό δεν είχε επίδραση στο αποτέλεσμα της εξέτασης της συγχώνευσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook, ο Άλεντ Ουίλιαμς, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Η σημερινή ανακοίνωση κλείνει την υπόθεση», πρόσθεσε.
Το Facebook είχε διαβεβαιώσει στη διάρκεια της έρευνας που διεξήγαγαν οι Βρυξέλλες το 2014 για την εξαγορά της WhatsApp «πως δεν ήταν σε θέση να συνδέσει αυτόματα και με αξιόπιστο τρόπο τους λογαριασμούς του χρήστη των δύο εταιριών», μια πληροφορία την οποία η Επιτροπή εξηγεί πως είχε «λάβει υπόψη» προκειμένου να δώσει την έγκρισή της στην επιχείρηση.
Όμως, τον Αύγουστο του 2016, η καλιφορνέζικη επιχείρηση τροποποίησε την πολιτική εμπιστευτικότητας της WhatsApp, με αποτέλεσμα τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί με αυτή την εφαρμογή να χρησιμοποιηθούν για να προταθεί μια διαφήμιση για άλλες εφαρμογές του ομίλου όπως το Facebook ή το Instagram.
Η Επιτροπή ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο συζητήσεις με το Facebook, που σταμάτησε προσωρινά, τον Νοέμβριο, το μοίρασμα των πληροφοριών με τη WhatsApp στην Ευρώπη.
Το μοίρασμα των δεδομένων με τη WhatsApp κόστισε στο Facebook πολλές επικρίσεις στην Ευρώπη, κυρίως από την G29, που συνενώνει τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ.
Η εξαγορά της WhatsApp αμφισβητήθηκε έτσι εκείνη την εποχή από τις ομάδες υπεράσπισης της ιδιωτικής ζωής, που εξέφραζαν φόβους για κακή χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Προχθές Τρίτη, γαλλική υπηρεσία προστασίας δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στο Facebook επειδή δεν απέτρεψε την πρόσβαση διαφημιστών σε δεδομένα των χρηστών του.
Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές αντιμονοπωλιακές αρχές επέβαλαν πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ στη WhatsApp, επειδή φέρεται να υποχρέωνε τους χρήστες να συμφωνούν να μοιράζονται τα προσωπικά δεδομένα τους με το Facebook.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια