Ρωσία: Ένοχη για «εξτρεμιστική δραστηριότητα» η Meta, σύμφωνα με δικαστήριο

Ρωσία: Ένοχη για «εξτρεμιστική δραστηριότητα» η Meta, σύμφωνα με δικαστήριο Facebook Twitter
0

Δικαστήριο στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι η Meta είναι ένοχη για «εξτρεμιστική δραστηριότητα», αλλά η απόφαση δεν θα επηρεάσει την υπηρεσία μηνυμάτων WhatsApp.

Η Meta δεν σχολίασε σχετικά μετά την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου Τβερσκόι της Μόσχας, που ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τη μήνυση που είχε κατατεθεί από εισαγγελείς για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του αμερικανικού κολοσσού σε ρωσικό έδαφος.

Η δικηγόρος της Meta, Βικτόρια Σακίνα, είχε πει νωρίτερα στο δικαστήριο ότι η εταιρεία δεν ασκούσε εξτρεμιστικές δραστηριότητες και ότι ήταν ενάντια στη ρωσοφοβία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ασαφές παραμένει ωστόσο αν ο αμερικανικός κολοσσός ασκήσει έφεση για την παράνομη απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Facebook και του Instagram στη Ρωσία «με την αιτιολογία της πραγματοποίησης εξτρεμιστικής δραστηριότητας».

Η απαγόρευση, σύμφωνα με το TASS, που επικαλείται την δικαστή Όλγα Σολόποβα, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Η Ρωσία στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ομάδες όπως οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος ως «εξτρεμιστικές», αλλά αργότερα το επέκτεινε στους Μάρτυρες του Ιεχωβά ενώ εξέδωσε ποινή φυλάκισης για το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Το Facebook είχε πέρυσι 7,5 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία και το WhatsApp είχε 67 εκατομμύρια, εκτιμά ο ερευνητής Insider Intelligence, ενώ το Instagram είπε ότι η απαγόρευσή του θα επηρεάσει 80 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία.

«Η απόφαση δεν ισχύει για τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μηνυμάτων WhatsApp της Meta, λόγω της έλλειψης λειτουργικότητας για τη δημόσια διάδοση πληροφοριών», ανέφερε το δικαστήριο.

Η Ρωσία απαγόρευσε αρχικά το Facebook επειδή περιόρισε την πρόσβαση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το Instagram μπλοκαρίστηκε αφού η Meta είπε ότι θα επιτρέψει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία να δημοσιεύουν μηνύματα προτρέποντας τη βία κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των στρατευμάτων που έστειλε η Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. 

Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από ανθρώπους που περιγράφει ως επικίνδυνους εθνικιστές.

Έκτοτε, η Meta περιόρισε την οδηγία της στην απαγόρευση αναρτήσεων για τον θάνατο αρχηγού κράτους και είπε ότι δεν θα επιτρέψει να ερμηνεύεται ως συγκατάθεση της βίας κατά των Ρώσων.

Αλλά η «απειλή» αυτή εξόργισε τις ρωσικές αρχές και οδήγησε σε ποινική υπόθεση εναντίον της Meta.

Η ανάλυση της κίνησης στο Διαδίκτυο από κινητά τη Δευτέρα έδειξε ότι το Telegram, δημοφιλές στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξεπέρασε το WhatsApp και έγινε το πιο χρησιμοποιημένο εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες. 

Η εισαγγελία, από την πλευρά της, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους ότι άτομα που βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις στις υπηρεσίες της Meta μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

«Τα άτομα δεν θα διωχθούν απλώς για τη χρήση των υπηρεσιών της Meta», ανέφερε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Ωστόσο, ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ είπε ότι ούτε το δικαστήριο ούτε ο εισαγγελέας μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των χρηστών του Facebook ή του Instagram.

Προειδοποίησε δε, ότι οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση συμβόλων της Meta θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για διοικητικές ποινές αλλά και 15 μέρες φυλάκιση.

«Η αγορά διαφημίσεων και στα δύο κοινωνικά δίκτυα ή η διαπραγμάτευση μετοχών της Meta μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας - αυτό είναι ποινικό αδίκημα», έγραψε στο Telegram.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μην κλείσει τα πάντα με τη μία, αλλά σταδιακά, ώστε ο κόσμος σιγά σιγά να το συνηθίσει», είπε στο Reuters, ο Sarkis Darbinyan, επικεφαλής του νομικού τμήματος της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Roskomsvoboda, δείχνοντας το «μη δημοφιλές» κλείσιμο του Instagram.

«Υποθέτουμε ότι υπηρεσίες όπως το WhatsApp θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς απαγόρευσης ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε.

Η πρόσβαση στο Twitter έχει επίσης περιοριστεί ενώ την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Roskomnadzor ζήτησε από την Google να σταματήσει να διαδίδει απειλές κατά των Ρώσων πολιτών στο YouTube.

Μια προϋπόθεση διευθέτησης, είπε ο Anton Gorelkin, μέλος της Δούμας και δεινός επικριτής των αμερικανικών Μέσων, είναι να συμμορφωθεί η Meta με νόμο που απαιτεί από ξένες εταιρείες με περισσότερους από 500.000 καθημερινούς χρήστες να ανοίγουν γραφεία αντιπροσωπείας στη Ρωσία.

Με πληροφορίες του Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM