Οι πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας και των διαθέσιμων θεραπειών κάνουν την αντιμετώπιση του λεμφώματος να είναι ολοένα και πιο ελπιδοφόρα. Ορισμένες μορφές της νόσου θεραπεύονται πλήρως, ενώ άλλες ελέγχονται επαρκώς, ώστε η ποιότητα ζωής των ασθενών να μην επηρεάζεται αρνητικά. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα.
Όπως σημειώθηκε, ο όρος λέμφωμα είναι γενικός και αναφέρεται σε μία ομάδα καρκίνων που εκδηλώνονται στο λεμφικό σύστημα. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες λεμφωμάτων: Το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη Hodgkin.
Η συγκεκριμένη πάθηση είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη και η έβδομη αιτία θανάτου. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια τι προκαλεί την εμφάνιση του λεμφώματος, παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για κληρονομικό νόσημα. Ως πιθανές αιτίες του λεμφώματος έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος από φάρμακα ή θεραπευτική ακτινοβολία και σπάνιες ιογενείς λοιμώξεις.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα λεμφώματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το λέμφωμα Hodgkin αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις ΗΠΑ.
«Η υποτροπή είναι ένα καταστροφικό συμβάν για τους ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και τις οικογένειές τους. Εκτός από τον συναισθηματικό αντίκτυπο, ο οποίος είναι σημαντικός, η πρόκληση της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου τους καθίσταται πολύ μεγαλύτερη. Είναι σημαντικό για τους αιματολόγους στην Ελλάδα να έχουν στη διάθεσή τους καλά ανεκτές και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά τη μεταμόσχευση για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», ανέφερε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ.
Η σημερινή εκδήλωση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση κοινού και πολιτείας πάνω στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), Μαριάννα Λάμπρου. «Η ΠΕΣΠΑ επιθυμεί και θα αγωνιστεί για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με λέμφωμα Hodgkin στη θεραπεία τους. Είμαστε σταθερά στο πλευρό τους, όπως και σε όλους τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, οι οποίοι αποτελούν όλοι μαζί το 8% του πληθυσμού της χώρας μας», σημείωσε η κ. Λάμπρου.