Οι Times της Νέας Υόρκης το αποκάλεσαν «τοπιο γρήγορα αναπτυσσόμενο φαινόμενο του internet». Το περιοδικό Time αναφέρθηκε σ' αυτό ως «το επόμενοkiller app» (προσφιλής στους τεχνολογικούς κύκλους χαρακτηρισμός για το καινοτομικό,που μεταφράζεται ως «εφαρμογή που σκοτώνει»), ενώ το Newsweek υπογράμμισε ότι«ξαφνικά όλος ο κόσμος ασχολείται μ' αυτό».
Μιλάμε για το Twitter (www.twitter.com), την εφαρμογή που έκανε τοντεμπούτο της από το San Francisco το Μάρτη του 2006, χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες (μεταξύτων οποίων και αρκετοί celebrities),και που λατρεύουν να μισούν οι γράφοντες περί του internet. Φανταστείτε ένα παγκόσμιο,ασύγχρονο chat room,όπου όλοι όσοι συμμετέχουν -φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι- απαντούν ουσιαστικά στοθεμελιώδες ερώτημα «Τι κάνεις τώρα;».
Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει με μια απλή,δωρεάν εγγραφή και να αποστείλει την απάντησή του μέσω της φόρμας που παρέχει τοTwitter, του κινητούτηλεφώνου του ή του instant messenger(π.χ. MSN) της επιλογήςτου. Μοναδικός περιορισμός το όριο των 140 χαρακτήρων, από τους οποίους μπορείνα αποτελείται η απάντηση.
Το τελευταίο θεωρείται από πολλούς ως το ανταγωνιστικόπλεονέκτημα της εφαρμογής, αφού ουσιαστικά παίρνει την έννοια του blogging καιτην αποδομεί στα εξ ων συνετέθη. Το «ιστολογείν» σε εντατική δίαιτα. Λακωνικέςαπαντήσεις, αφτιασίδωτες, που δημιουργούν στους χρήστες μια «έκτη αίσθηση» ωςπρος την έννοια της κοινωνικής δικτύωσης. Είναι το σημείο του web όπου συνυπάρχουν απαντήσεις του τύπου«Ξύνομαι έξω από τα Starbucks της Leicester Square,περιμένοντας την Τζόαν» με το μνημειώδες «Γράφω την πτυχιακή μου πάνω στοθεώρημα του Kurt Goedelπερί μη-πληρότητας».
Αν παρατηρήσει κανείς τη homepage του Twitter, ίσως να μη σχηματίσει αμέσωςμια πλήρη εικόνα, αφού δεν υπάρχει περιορισμός στη γλώσσα στην οποία θα στείλει κάποιος την απάντησή του, κάνοντάς τηνα μοιάζει με μια ηλεκτρονική εκδοχή της Βαβέλ. Γι' αυτό το λόγο, το Twitter αποκτάπερισσότερο νόημα όταν το χρησιμοποιούμεμε φίλους (υποστηρίζει RSS feeds και ειδοποιεί για τυχόν απαντήσεις που θα λάβουμε ή για updates άλλων),παρακολουθώντας έτσι την καθημερινότητα ή το στίγμα τους πάνω στο χάρτη. Τοαπόλυτο stalking!
Βέβαια, όλα αυτά είναι εφικτά όταν το Twitterδεν πλημμυρίζει από έμμεσα διαφημιστικά μηνύματα δημοφιλών αμερικανικών σίριαλ (βλ.«Greek») ή, ακόμαχειρότερα, με spam.
OPENMOKO: Open Source Κινητό για όλους
Εάν η 29η Ιουνίου σηματοδότησε μιανέα εποχή με την εμπορική διάθεση του iPhone, του κινητού τηλεφώνου που φέρει την υπογραφή της Apple, η 9ηΙουλίου είναι η ημερομηνία που φιλοδοξεί να αλλάξει την κινητή τηλεφωνία όπωςτη γνωρίζαμε· δηλαδή κλειδωμένη και απογυμνωμένη από τις πλήρεις δυνατότητέςτης, πίσω από εμπορικά λογισμικά, διαφημιστικά ντίλια και συμφωνίες μεπαρόχους. Αυτουργός αυτού του πολύ φιλόδοξου project είναι το Openmoko. (http://www.openmoko.com/)
Το Openmoko, με ενσωματωμένο Linux στον πυρήνα του, είναι η πρώτηπλατφόρμα (ό,τι το Windows CE ή Mobile,δηλαδή) ανοιχτού κώδικα για κινητά τηλέφωνα και smartphones, που αναπτύχθηκε εξολοκλήρουμε δωρεάν λογισμικό και είναι απόλυτα «ανοιχτή» για περαιτέρω προγραμματισμόαπό κάθε ενδιαφερόμενο. Στις 9 Ιουλίου ανακοινώθηκε και το λανσάρισμα της πρώτηςσυσκευής που υποστηρίζει πλήρως το Openmoko, του Neo1973 (φωτό), τηνκατασκευή της οποίας έφερε εις πέρας η ταϊβανέζικη εταιρεία hardware First International Computer,Inc. (FIC).
Το Neo1973, που δανείζεται το αριθμητικό τμήμα του ονόματός του απότη χρονιά που εξέπεμψε σήμα το πρώτο κινητό τηλέφωνο, βρίσκεται ακόμα στη φάση τηςανάπτυξης, ενώ η εμπορική έκδοση θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβρη του 2007.Μεταξύ άλλων θα διαθέτει οθόνη αφής 2,8 ιντσών, Wi-Fi, GPRS,Bluetooth, δυνατότηταλειτουργίας σε όλα τα GSM δίκτυα, ενώ η μνήμη του θα είναι επεκτάσιμη μέσω καρτών microSD.
σχόλια