Ξεκινά επισήμως σε λίγα λεπτά η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα κρίνει το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα, με το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας να εστιάζει, μεταξύ άλλων, και στο ενεργειακό κομμάτι των συνομιλιών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη, αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο, οι διεθνείς αναλύσεις αναφέρονται στο πραγματικό διακύβευμα της συνάντησης που δεν είναι άλλο από το ενεργειακό. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τα ανοιχτά του Λιβυκού πελάγους εικάζεται ότι βρίσκονται κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα οποία η Τουρκία διεκδικεί μέρισμα. Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης συνομολογήθηκε σε δύσκολες εποχές για τη διπλωματία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έχει επηρεάσει αρνητικά τη στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία ενώ η εμπλοκή της Τουρκίας στο συριακό μέτωπο δυσχεραίνει επίσης της σχέσεις με τη Ρωσία.
Την Παρασκευή, μέλη φυλών και στρατιωτικών τμημάτων πιστών στον Χάφταρ έκλεισαν τα σημαντικότερα λιμάνια από τα οποία εξάγεται πετρέλαιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ), δημόσιος θεσμός που πασχίζει να παραμένει ανεξάρτητος, υπολογίζει πως ο αποκλεισμός μειώνει την παραγωγή αργού, που αποτελεί τη βασική πηγή προσόδων της Λιβύης, από το 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στις 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Η πίεση αυτή αντανακλάται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης που διέρρευσε χθες και αναγνωρίζει ως μόνη νόμιμη οντότητα που έχει δικαίωμα πώλησης λιβυκού πετρελαίου την κρατική εταιρεία ΝΟC, που εδρεύει στην Τρίπολη ενώ προβλέπει την αποχή όλων των πλευρών από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Τα στρατόπεδα
H Τουρκία έχει διαμηνύσει την απόφασή της να παραμείνει στη Λιβύη έως ότου «αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο και μέχρι να είναι ασφαλής η νόμιμη κυβέρνηση του λαού της Λιβύης, που έχει δεσμούς 500 χρόνων αδελφότητας με τη χώρα μας», κόντρα στα όσα προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων περί απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Ο ίδιος ο Σάρατζ, νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος, ζητούσε την ανάπτυξη δύναμης προστασίας των αμάχων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επικρίνοντας όπως και ο Ερντογάν την Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή δεν έλαβε ταχύτερα πρωτοβουλίες για τη Λιβύη.
Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν, πάντως, κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα, καθώς μια τέτοια ενέργεια δεν εξασφαλίζει ειρήνη στην περιοχή.
Για πολιτική λύση πιέζουν τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Γκασσάν Σαλαμέ, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, να δηλώνει χθες πως παρουσίασε ένα σχέδιο ασφάλειας που προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.
σχόλια