Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι;

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Δέκα κρασιά με ελαφρύ σώμα και βελούδινες τανίνες, ιδανικά για τα πιο ζεστά καλοκαιρινά βράδια. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Γύρω από το κρασί υπάρχουν διάφοροι μύθοι, οι οποίοι  έχουν αρχίσει να καταρρίπτονται όσο τα wine bars με χαλαρό κλίμα αυξάνονται στην Αθήνα, όσο μας σερβίρουν σε αυτά άνθρωποι έτοιμοι να λύσουν κάθε μας απορία και να μας εξηγήσουν το κρασί απλά. Γι’ αυτό, αν κάτι δεν καταλαβαίνετε από την ορολογία που συνοδεύει το κρασί, ρωτήστε, μην ντρέπεστε.

Μια φράση που θα έχετε ακούσει, αν επισκέπτεστε αυτά τα μέρη, είναι «εγώ συνήθως πίνω κόκκινο κρασί, αλλά τώρα κάνει ζέστη, καλοκαίριασε» – ίσως να το έχετε πει κιόλας, προσωπικά το έχω κάνει. Το έχει ακούσει και η Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima, που,,έχοντας δύο έδρες, μία στο Παγκράτι και μία στο Κουκάκι, έχει αδυναμία στους αντισυμβατικούς παραγωγούς τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς αμπελώνα και αντιμετωπίζει το κρασί με τον πιο casual τρόπο, χωρίς τίποτα το στημένο.

Για να επιστρέψω στο θέμα μας, που είναι «κόκκινα κρασιά vs ζέστη», όταν η Βασιλική ή κάποιος άλλος από την ομάδα του wine bistro σας ακούσει να το λέτε αυτό, θα σας προτείνει κρασιά με ελαφρύ σώμα, με οξύτητες και τανίνες βελούδινες, κατάλληλες για τις πιο υψηλές θερμοκρασίες, «με αυτού του είδους τα ερυθρά πολλοί μπορεί να ξεκινήσουν από ένα λευκό και μετά θα περάσουν σε ένα ερυθρό κρασί», εξηγεί η ίδια.

Πώς προκύπτουν όμως τα πιο ελαφριά, καλοκαιρινά κόκκινα; Δεν είναι ότι φτιάχνονται από κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες, στη λίστα θα δείτε syrah και pinot noir, δηλαδή ποικιλίες που συνήθως δίνουν πολύ πιο γεμάτα, μεστά κρασιά. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η οινοποίηση. Η μέθοδος whole bunch, όταν το κρασί αφήνεται να ζυμωθεί με ολόκληρο το τσαμπί, είναι μια μέθοδος που ακολουθείται για να παραχθούν τέτοια κρασιά.

Ένας ακόμα μύθος είναι πως το κόκκινο κρασί δεν καταναλώνεται δροσερό. Στο Materia Prima συντηρούν τις ερυθρές τους προτάσεις στους δέκα βαθμούς και μας προτείνουν να κάνουμε το ίδιο στο σπίτι. «Σίγουρα μπορείτε να παγώσετε τα κόκκινα κρασιά, μάλιστα η χαμηλή θερμοκρασία βοηθάει ώστε να μαλακώσετε τον εκρηκτικό και υψηλόβαθμο χαρακτήρα που έχουν κάποια από αυτά».

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
H Βασιλική Γαλάνη, σομελιέ του Materia Prima. Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO

Πώς προκύπτουν όμως τα πιο ελαφριά, καλοκαιρινά κόκκινα; Δεν είναι ότι φτιάχνονται από κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες, στη λίστα θα δείτε syrah και pinot noir, δηλαδή ποικιλίες που συνήθως δίνουν πολύ πιο γεμάτα, μεστά κρασιά. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η οινοποίηση. Η μέθοδος whole bunch, όταν το κρασί αφήνεται να ζυμωθεί με ολόκληρο το τσαμπί, είναι μια μέθοδος που ακολουθείται για να παραχθούν τέτοια κρασιά.

Οι ετικέτες που θα βρείτε στην παρακάτω λίστα είναι κυρίως ήπιας παρέμβασης και επιλέχθηκαν έτσι ώστε να μην είναι απαραίτητο να τις συνοδεύσετε με φαγητό. Αν ωστόσο θέλετε οπωσδήποτε να τσιμπάτε κάτι μαζί με το κρασί σας, η σομελιέ μάς προτείνει πιάτα όπως τα γεμιστά και τα λαδερά φασολάκια, λιπαρά ψάρια και γαρίδες στα κάρβουνα. Και, φυσικά, τυριά.

Μαυροτράγανο

Μικρο-οινοποιείο Ξυδάκη
Μύκονος

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO

Ο Γιώργος Ξυδάκης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, ίδρυσε το 2001 το οινοποιείο του στη Μύκονο, επηρεασμένος από τα κρασιά που δοκίμαζε από τον παππού του. Στόχος του, να σώσει τις τοπικές ποικιλίες των Κυκλάδων. Αυτό επαληθεύεται άλλωστε και από τις σπάνιες ποικιλίες που έχουμε δοκιμάσει από το οινοποιείο, όπως η ξηρομαχαιρού, η μαύρη ασκαθαριά και άλλες. Οινοποιεί με ελάχιστες παρεμβάσεις και πάντα με γηγενείς ζύμες. Το συγκεκριμένο μαυροτράγανο ταιριάζει άψογα στις πιο ζεστές βραδιές.

Πιθάρι ερυθρό light extraction

Οινοποιείο Αφιανές
Ικαρία

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO


Το σύγχρονο οινοποιείο του Νίκου Αφιανέ βρίσκεται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 630 μέτρων. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η παραγωγή κρασιού γίνεται με τη χρήση πιθαριών, τα οποία είναι θαμμένα στον εξωτερικό χώρο του οινοποιείου. Αυτό το φωκιανό συλλέχθηκε και πατήθηκε σε γρανιτένιο πατητήρι με τα πόδια, ζυμώθηκε με αυτόχθονες ζύμες, παρέμεινε δέκα μήνες σε πήλινα πιθάρια και εμφιαλώθηκε χωρίς φιλτράρισμα και πρόσθετα θειώδη.

Shadow Play Red

Kamara Pure 
Θεσσαλονίκη

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO


Παθιασμένη με τη φύση, η οικογένεια Κιουτσούκη αποφάσισε να φυτέψει 110 στρέμματα αμπελώνα κυρίως με ελληνικές ποικιλίες. Η περμακουλτούρα, δηλαδή η επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης και εναρμονίζει τους ανθρώπους με τα τοπία, τα ζώα, τα φυτά, το νερό, τα υλικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να η τροφή, η στέγη και η ενέργεια που χρειαζόμαστε να παρέχονται με βιώσιμο τρόπο, είναι αυτή που κυριαρχεί επειδή θέλουν να μας χαρίσουν κρασιά που να εκφράζουν τη φιλοσοφία τους αλλά και το terroir της περιοχής τους. Το Shadow Play είναι εκατό τοις εκατό ξινόμαυρο, ενώ στην ετικέτα του απεικονίζεται σκηνή από το παραδοσιακό ελληνικό θέατρο σκιών, δηλαδή από τον Καραγκιόζη.

Μαραθεύτικο

Οινοποιείο Μακαρούνα
Κύπρος

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO


Το κτήμα μετράει πλέον τέσσερις γενιές και τώρα μας δείχνει την πιο σύγχρονη πλευρά του. Η οικογένεια καλλιεργεί κυρίως τοπικές ποικιλίες της Κύπρου, όπως ξυνιστέρι, μαραθεύτικο και λευκάδα, καθώς και κάποιες ξένες. Αυτό το κρασί από την οικογένεια Μακαρούνα είναι ένα τυπικά μεσογειακό ερυθρό με κομψότητα, βελούδινες τανίνες και φρουτένια επίγευση. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο, αλλά είναι αρκετά ευέλικτο ώστε ταιριάζει τέλεια με τα καλοκαιρινά εδέσματα.

Νat Cool Drink Me

Niepoort
Πορτογαλία

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO


Με μακρά παράδοση από το 1842, πρόκειται για ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση, με την πέμπτη γενιά οινοποιών να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι. Το Nat Cool Drink Me είναι μονοποικιλιακό από την ερυθρή ποικιλία baga από την περιοχή Barrada στην Πορτογαλία. Με αυτό το κρασί οι παραγωγοί θέλουν να αναδείξουν την πιο κομψή πλευρά της ποικιλίας. Απολαύστε το αυστηρά δροσερό.

Blaufränkisch Kalstein

Claus Preisinger 
Αυστρία
Ο Claus Preisinger φτιάχνει τα κρασιά του στη βόρεια πλευρά της λίμνης Neusiedl στο Burgenland της Αυστρίας από το 2002. Το 2006 μετέτρεψε τους αμπελώνες του σε βιοδυναμικούς. Οινοποιεί κυρίως γηγενείς ποικιλίες, όπως το blaufränkisch, το zweiglt ή το grüner veltliner. Το πολύ ισορροπημένο και γεμάτο φρούτο blaufränkisch οινοποιείται φυσικά και ωριμάζει με τις οινολάσπες για οχτώ μήνες.

Wanderer’s heart Cape Red Blend

Thorne & Daughters
Νότια Αφρική

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO


Ο John και η Tasha Seccombe έχουν βάλει στόχο την παραγωγή αυθεντικών κρασιών από το Cape της Νότιας Αφρικής. Το Wanderer’s Heart είναι το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους για την καλύτερη πρώτη ύλη, που φυσικά είναι το σταφύλι. Η συνεργασία τους με κορυφαίους αμπελουργούς της περιοχής τούς οδήγησε να φτιάξουν το Cape Blend, το οποίο αποτελείται από grenache, syrah και mourvèdre. Ζουμερό, με πολύ ωραία δομή και αισθητή οξύτητα!

Crozes - Hermitage Equinoxe

Domaine Des Lises
Γαλλία
Εδώ ο Maxime Graillot, άξιος κληρονόμος του πατέρα του, συνεχίζει ανεξάρτητα και δημιουργεί τα δικά του κρασιά αποκλειστικά από την ποικιλία syrah. Καλλιεργεί οργανικά, οινοποιεί ήπια, έχοντας σχετικά χαμηλές αποδόσεις. Αν και μονοποικιλιακό syrah, το Equinoxe είναι εύκολο στην κατανάλωση, με έντονα φρουτένιο και ισορροπημένο χαρακτήρα.

d’Arrys Original

d’ Arenberg Wines
Νότια Αυστραλία
Ο Chester Osborn χαρακτηρίζεται ως ο «Willy Wonka» της Αυστραλίας και όχι άδικα, αφού έχει μετατρέψει την οινοπαραγωγή σε πραγματικό πάρτι για όλα τα γούστα. Τα κρασιά του, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να μην αντικατοπτρίζουν τον εκρηκτικό του χαρακτήρα. Το d’Arrys Original αποτελεί φόρο τιμής στο τρίτης γενιάς μέλος της οικογένειας, γνωστό ως d’Arrys, το οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κτήμα. Τυπικό blend από το μπαχαρένιο syrah, με το αρωματικό grenache να το ολοκληρώνει.

Tara Atacama

Ventisquero
Χιλή
Το πρότζεκτ Tara της οινοποιητικής Ventisquero αφορά κρασιά φτιαγμένα από σταφύλια που μεγάλωσαν στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου Atacama. Η σειρά αποτελείται από πολύπλοκα λευκά και ερυθρά κρασιά. Το πορφυρό pinot noir χαρακτηρίζεται από μεταλλικότητα και έντονο φρούτο, κάτι που το καθιστά υπέροχη επιλογή για τις πιο δροσερές βραδιές του καλοκαιριού. 

Ποιος είπε ότι δεν πίνουμε κόκκινο κρασί το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Αδάμος/LifO

Tα κρασιά της παραπάνω λίστας μπορείτε να βρείτε στο Materia Prima (πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171 & Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935) καθώς και σε άλλες ενημερωμένες κάβες της Αθήνας.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Γεύση / «Πείτε άφοβα τι σας αρέσει και ρωτήστε για να μάθετε»: Ένας master of wine μας λύνει βασικές απορίες για το κρασί

Ο ρέκτης του κρασιού Γιάννης Καρακάσης έχει γράψει δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία για τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ παράλληλα είναι o ιδρυτής του 50 Great Greek Wines. Του ζητήσαμε να μας απαντήσει όσο πιο απλά γίνεται σε απορίες γύρω από το κρασί που έχουν οι μη ειδικοί και συχνά ντρέπονται να τις λύσουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT