Ένα τεράστιο αστέρι στην κορυφή της Σαγράδα Φαμίλια αναζωπυρώνει τα παράπονα των ντόπιων

Ένα τεράστιο αστέρι στην κορυφή της Σαγράδα Φαμίλια αναζωπυρώνει τα παράπονα των ντόπιων Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram
0

Ένα τεράστιο αστέρι με 12 ακτίνες τοποθετήθηκε σε έναν από τους βασικούς πύργους της Σαγράδα Φαμίλια, το ανολοκλήρωτο αριστούργημα του Αντόνι Γκαουντί. 

Το αστέρι ζυγίζει 5,5 τόνους, είναι επτά μέτρα από άκρη σε άκρη και θα φωτιστεί στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η Ισπανία γιορτάζει την Άμωμη Σύλληψη. Όμως, αυτή η προσθήκη κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τους ντόπιους. 

Ένα τεράστιο αστέρι στην κορυφή της Σαγράδα Φαμίλια αναζωπυρώνει τα παράπονα των ντόπιων Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram

Ενώσεις κατοίκων της Βαρκελώνης κατηγορούν για κατάχρηση εξουσίας στις συναλλαγές μαζί τους το θρησκευτικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη Σαγράδα Φαμίλια. Ο Σαλβαδόρ Μπαρόσο, εκπρόσωπος  μίας ένωσης κατοίκων, χαρακτήρισε «αισθητικά απαίσιο» το αστέρι που τοποθετήθηκε στη βασιλική.  

Όμως, η βασική ανησυχία των κατοίκων είναι πως το ίδρυμα θα προχωρήσει με το σχέδιο να κατασκευάσει μια τεράστια σκάλα που θα οδηγηθεί στη- μη ολοκληρωμένη ακόμη- κεντρική είσοδο της Σαγράδα Φαμίλια. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο θα πρέπει να κατεδαφιστούν τρία οικοδομικά τετράγωνα, εκτοπίζοντας περίπου 1.000 οικογένειες και επιχειρήσεις. 

Στις αρχές του μήνα, η μία από τις ενώσεις κατοίκων ζήτησε να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να καταλήξουν στα μελλοντικά σχέδια οι κάτοικοι, το ίδρυμα και το δημοτικό συμβούλιο. Η άλλη ένωση κινήθηκε νομικά κατά της σκάλας που έχει προταθεί. 

Ένα τεράστιο αστέρι στην κορυφή της Σαγράδα Φαμίλια αναζωπυρώνει τα παράπονα των ντόπιων Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram

Ο Χαβιέ Μαρτίνεζ, γενικός διευθυντής του ιδρύματος, δήλωσε ότι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις για τη σκάλα, αλλά πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν θα τη συμπεριλάβει στο νέο αστικό σχέδιό του. Μέχρι στιγμής ο δήμος δεν έχει πάρει απόφαση και με τις εκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο, μπορεί να είναι απρόθυμος να συμφωνήσει σε σχέδιο που περιλαμβάνει την κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών, σημειώνει ο Guardian. 

Παράλληλα, ο Μπαρόσο επισημαίνει ότι η σκάλα είναι δουλειά μαθητών του Γκαουντί μετά τον θάνατό του και ότι δεν ήταν κομμάτι των αρχικών σχεδίων του αρχιτέκτονα, που καταστράφηκαν στο ξέσπασμα του ισπανικού εμφυλίου.  

Γνωστοί ντόπιοι αρχιτέκτονες λένε ότι οι πρόσφατες εργασίες δεν μπορούν να θεωρηθούν του Γκαουντί, άποψη συμμερίζεται και η Unesco, που έχει αναγνωρίσει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο το τμήμα της βασιλικής που ολοκληρώθηκε όσο ζούσε ο αρχιτέκτονας. 

Ο Μαρτίνεζ διαφωνεί. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό που κατασκευάζουμε είναι έργο του Γκαουντί», επέμεινε. Η ολοκλήρωση της Σαγράδα Φαμίλια- η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε πριν από 139 χρόνια- είχε οριστεί για το 2026, αλλά αυτός ο στόχος εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Ο Μαρτίνεζ δεν θέλησε να εκτιμήσει πότε θα ολοκληρω8θούν οι εργασίες. 

Σημείωσε ότι μόλις το 2010- τη χρονιά που η βασιλική καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο- συνειδητοποίησαν πως χάρη στον τουρισμό μπορεί επιτέλους να είχαν τους πόρους για να ολοκληρώσουν το έργο, αλλά αυτό ήταν πριν από την πανδημία. 

Ένα τεράστιο αστέρι στην κορυφή της Σαγράδα Φαμίλια αναζωπυρώνει τα παράπονα των ντόπιων Facebook Twitter
Πηγή φωτό Instagram

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, το 2019, το ίδρυμα ανακοίνωσε εισόδημα 80 εκατ. ευρώ το 2018 και 100 εκατ. το 2019, από τα οποία περίπου τα 110 εκατ. προορίζονταν για κατασκευαστικές εργασίες. Τα υπόλοιπα 70 εκατ. μπήκαν στην άκρη «για την περίπτωση που μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών». 

Στο ξέσπασμα της πανδημίας, το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι όλες οι εργασίες, εκτός από εκείνες σε έναν πύργο, θα αναβληθούν μέχρι το 2024 και οι περισσότεροι εργάτες τέθηκαν σε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι νεοτέρας. 

Σύμφωνα με τον Μαρτίνεζ, τα 70 εκατ. που είχαν μπει στην άκρη για περίπτωση ανάγκης χρειάστηκαν για να καλυφθεί τμήμα των μισθών που δεν κάλυπταν τα κυβερνητικά σχέδια για τον κορωνοϊό, όπως και για την ασφάλεια στον χώρο και άλλες δαπάνες. Συμπλήρωσε πως οι εργασίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου όσο ο αριθμός των επισκεπτών παραμένει περίπου στο ένα τέταρτο των επιπέδων του 2019. 

«Μία φορά τον χρόνο κάνουν μία συνέντευξη Τύπου και λένε τι εισόδημα έχουν και πώς σκοπεύουν να το δαπανήσουν, αλλά είναι αδύνατο να επαληθευτούν αυτά τα στοιχεία, επειδή τίποτα δεν είναι κοστολογημένο», σχολίασε ο Μπαρόσο. 

Με βάση συμφωνία που είχε υπογράψει η ισπανική κυβέρνηση και το Βατικανό το 1979, το ίδρυμα δεν είναι υποχρεωμένο να δημοσιοποιεί λογαριασμούς ή να πληρώνει φόρους. Πρέπει μόνο να δηλώνει το εισόδημα από το κατάστημα δώρων, ενώ τα έσοδα από τους επισκέπτες- 4,7 εκατομμύρια πλήρωσαν κατά μέσο όρο 15 ευρώ έκαστος το 2019- αντιμετωπίζονται ως δωρεές. 

«Υποβάλλουμε τους λογαριασμούς στην καθολική εκκλησία, όπως μας υποχρεώνει ο νόμος. Η έλλειψη πρόσβασης στους λογαριασμούς δεν εξαρτάται από εμένα», σχολίασε ο Μαρτίνεζ και πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει πως η μεγαλύτερη διαφάνεια θα ικανοποιήσει τους επικριτές. 

Στο μεταξύ, παραμένει άλυτο το ζήτημα της σκάλας. Ο Μαρτίνεζ λέει πως το ίδρυμα με χαρά θα συζητήσει τα θέματα με τους ντόπιους για να «βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους». Όμως, η μία ένωση κατοίκων επισημαίνει ότι «πρέπει να βρεθεί μία λύση που ικανοποιεί τις ανάγκες της πόλης και όχι εκείνες του ιδρύματος». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, δεν έχουμε ούτε μια δουλειά να επιστρέψουμε»- Δύο εβδομάδες βυθισμένοι στη λάσπη

Διεθνή / Ισπανία: «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, δεν έχουμε δουλειά να επιστρέψουμε»- Δύο εβδομάδες βυθισμένοι στη λάσπη

Ο δήμαρχος της πόλης Algemesí αναφέρει ότι αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, ίσως χρειαστεί να διακοπεί η λειτουργία των σχολείων για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ο Μπάιντεν επιβάλλει τέλος μεθανίου στις επιχειρήσεις - Ο Τραμπ πιθανότατα θα το καταργήσει

Διεθνή / Ο Μπάιντεν επιβάλλει τέλος μεθανίου στις επιχειρήσεις αλλά ο Τραμπ πιθανότατα θα το καταργήσει

Ανακοινώθηκε στην COP29 στο Αζερμπαϊτζάν - Το μεθάνιο είναι το δεύτερο πιο κοινό αέριο του θερμοκηπίου, ενώ οι επιπτώσεις  του είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την ατμόσφαιρα της Γης
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ αλλάζει πολιτική και επενδύει σε Άμυνα και Ασφάλεια λόγω Ρωσίας και Τραμπ

Διεθνή / Η ΕΕ αλλάζει πολιτική και επενδύει σχεδόν €400 δισ. σε Άμυνα και Ασφάλεια λόγω Ρωσίας - Τραμπ

Η αλλαγή πολιτικής θα ισχύει για περίπου το ένα τρίτο του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ από το 2021 έως το 2027, χρήματα που στοχεύουν στη μείωση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Τομ Χόμαν: Ποιος είναι ο «τσάρος των συνόρων» του Τραμπ που θέλει να χωρίζονται οι μετανάστες από τα παιδιά τους

Διεθνή / Τομ Χόμαν: Ποιος είναι ο «τσάρος των συνόρων» του Τραμπ που θέλει να χωρίζονται οι μετανάστες από τα παιδιά τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε έναν σκληροπυρηνικό κατά της παράνομης μετανάστευσης, τον Τομ Χόμαν ως επικεφαλής της εκστρατείας μαζικής απέλασης
LIFO NEWSROOM