Ερντογάν: «Το Ισραήλ παίρνει εκδίκηση στα μωρά, τα παιδιά και τις γυναίκες της Γάζας»

Ερντογάν για Παλαιστίνη: «Το Ισραήλ παίρνει εκδίκηση στα μωρά της Γάζας» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη προκειμένου να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στην έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με αντικείμενο τον πόλεμο στη Γάζα.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες της συνόδου ηγέτες των ισλαμικών και αραβικών χωρών, επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, υποστηρίζοντας ότι έχουν θυσιάσει τις αξίες, που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται, στον βωμό των φιλοδοξιών του Ισραήλ. Ζήτησε ακόμη να διερευνηθεί αν το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα που δεν είναι εν γνώση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. 

«Ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου διαδήλωναν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στο Charlie Hebdo, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη Γάζα, αλλά κανένας από αυτούς δεν κουνάει ούτε ένα δάχτυλο» είπε για να προσθέσει: «Όσοι παραμένουν σιωπηλοί μπροστά στην καταπίεση είναι εξίσου συνένοχοι στην αιματοχυσία με τους καταπιεστές. Η Αμερική και οι δυτικές χώρες έχουν θυσιάσει τις αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται στις φιλοδοξίες της ισραηλινής κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Είναι ντροπή που οι δυτικές χώρες, οι οποίες μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σιωπούν μπροστά στις συνεχιζόμενες σφαγές στην Παλαιστίνη. Σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σχεδόν όλη η Γάζα έχει καταστραφεί, αλλά αυτές οι χώρες δεν ζητούν καν κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ» σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το Ισραήλ παίρνει εκδίκηση στα μωρά, στα παιδιά και στις γυναίκες της Γάζα» είπε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, «Αυτό που είναι επείγον στη Γάζα δεν είναι παύσεις για λίγες ώρες, μάλλον χρειαζόμαστε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορούμε να βάλουμε τους αντιστεκόμενους της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους στην ίδια κατηγορία με εκείνους της κατοχικής δύναμης» επισήμανε. 

Ερντογάν: Η Τουρκία έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες

«Από τις 7 Οκτωβρίου, τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτό που συνέβη στη Γάζα και τη Ραμάλα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή στην Ιστορία βαρβαρότητα, όπου νοσοκομεία, χώροι λατρείας, σχολεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, ασθενοφόρα βομβαρδίζονται, άμαχοι που μετακινούνται στις λεγόμενες "ασφαλείς" περιοχές σφαγιάζονται» ανέφερε. Ωστόσο, παρατήρησε πως υψώνονται φωνές «ενάντια στις σφαγές του Ισραήλ σε όλες τις γωνιές του κόσμου ελπιδοφόρες για την ανθρωπότητα» και ζήτησε από τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ να ακούσουν αυτή την κραυγή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε, τέλος, πως η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων, επαναφέροντας την πρόταση του να είναι η χώρα του εγγυήτρια του παλαιστινιακού κράτους σε μία μελλοντική διευθέτηση του Παλαιστινιακού.

Ο ίδιος, όπως είχε πράξει και προ ημερών, χαρακτήρισε τη Χαμάς οργάνωση μαχητών αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής, ενώ χρησιμοποίησε τη λέξη «επεισόδιο» για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 
«Η ισραηλινή κυβέρνηση παίρνει την εκδίκηση για το επεισόδιο της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο πολλοί από εμάς δεν βρίσκουν σωστό, από μωρά της Γάζας, τα αθώα παιδιά και τις γυναίκες της Παλαιστίνης» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους με τους κατακτητές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM