Η Google υπέγραψε συμφωνία για να χρησιμοποιεί πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε μία προσπάθεια να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες που απαιτούν τα κέντρα δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Ο τεχνολογικός κολοσσός αναμένεται να συνεργαστεί με την Kairos Power, υπογράφοντας συμφωνία που θα της δώσει πρόσβαση στον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα πριν το τέλος της δεκαετίας, ενώ προβλέπεται να αποκτήσει ακόμη περισσότερους μέχρι το 2035.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το μέγεθος της συμφωνίας και το πού θα χτιστούν οι εγκαταστάσεις για τους αντιδραστήρες.
Ωστόσο, είναι πιθανό να μην είναι η μόνη εταιρεία του είδους της που επιλέγει να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια. Πλέον, όλο και περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες σκέφτονται να χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για να ικανοποιήσουν τις μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως εξηγεί ο Μάικλ Τέρελ, ανώτερος διευθυντής της Google για την ενέργεια και το κλίμα, «Το δίκτυο ηλεκτροδότησης χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».
Από την πλευρά της Kairos, ο διευθύνων σύμβουλος της, Τζεφ Όλσον, είπε ότι η συμφωνία με την Google είναι σημαντική «γιατί επιταχύνει την εμπορευματοποίηση της προηγμένης πυρηνικής ενέργειας, αποδεικνύοντας την τεχνική και αγοραστική βιωσιμότητα μίας λύσης κρίσιμης σημασίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης».
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι τα σχέδια των δύο εταιρειών πρέπει να λάβουν έγκριση από την αμερικανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, όπως και από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, πριν τεθούν σε εφαρμογή.
Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν στην Kairos Power την πρώτη άδεια εδώ και μισό αιώνα για την κατασκευή ενός νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα. Τον Ιούλιο, η εταιρεία, που εδρεύει στην Καλιφόρνια ξεκίνησε την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί.
Η Kairos Power είναι νεοφυής επιχείρηση που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μικρότερων αντιδραστήρων οι οποίοι χρησιμοποιούν ως ψυκτικό μέσο το φθοριούχο αλάτι αντί για το νερό, το οποίο χρησιμοποιούν οι παραδοσιακοί πυρηνικοί σταθμοί.
Οι πυρηνικές μονάδες μπορούν να παρέχουν σταθερή και αδιάκοπη ενέργεια, που παράλληλα είναι πρακτικά απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Έτσι, έχουν εξελιχθεί σε εξαιρετικές εναλλακτικές για μία τεχνολογική βιομηχανία που θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων της, ακόμη και αν ξοδεύει περισσότερη ενέργεια.
Η ίδια τάση παρατηρείται και σε κρατικό επίπεδο. Σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή πέρυσι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στοχεύουν να τριπλασιάσουν την πυρηνική ενεργειακή τους ικανότητα έως το 2050, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επικριτές, που υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ακίνδυνη και παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας.
Όμως, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν φαίνονται να πτοούνται, με την Amazon να ανακοινώνει τον Μάρτιο ότι σχεδιάζει να αγοράσει ένα κέντρο δεδομένων με πυρηνική ενέργεια στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια.
Ακόμη, η Microsoft πρόσφατα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει όλη την παραγόμενη ενέργεια του κλειστού πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, επενδύοντας 1,6 δισεκατομμύρια.
Με πληροφορίες από BBC