Σπάνιοι μικροοργανισμοί, γνωστοί ως χρυσοφύκη, μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τους μαζικούς θανάτους ψαριών στις όχθες του ποταμού Όντερ, ο οποίος κυλά μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας.
Η Πολωνή υπουργός Περιβάλλοντος παρείχε λεπτομέρειες για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με το φαινόμενο, που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα.
«Ύστερα από περαιτέρω έρευνα, το Ινστιτούτο Εσωτερικής Αλιείας στο Όλστιν βρήκε σπάνιους μικροοργανισμούς, τα λεγόμενα χρυσά φύκια, σε δείγματα νερού από τον ποταμό Όντερ» δήλωσε η Anna Moskwa.
Η «άνθιση» των φυκιών θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση τοξινών που σκοτώνουν τα ψάρια και τα μύδια, αλλά δεν θεωρούνται επιβλαβείς για τον άνθρωπο, είπε.
Δήμοι της Γερμανίας απαγόρευσαν την κολύμβηση και το ψάρεμα στον Όντερ, αφότου βρέθηκαν μάζες νεκρών ψαριών και μαλακίων να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και να ξεβράζονται στις όχθες του ποταμού μήκους 840 χιλιομέτρων, ο οποίος εκτείνεται από την Τσεχική Δημοκρατία έως τη Βαλτική Θάλασσα, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας.
Από την περασμένη Παρασκευή, Πολωνοί πυροσβέστες έχουν συγκεντρώσει περισσότερους από 100 τόνους νεκρών ψαριών από τις όχθες του ποταμού, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Steffi Lemke, εκτίμησε πως άλλοι 35 τόνοι ψαριών βρέθηκαν στη χώρα της.
Οι επιστήμονες έχουν δυσκολευτεί αρκετά να λύσουν το μυστήριο, με τις αρχικές ενδείξεις να αναφέρουν πως οι θάνατοι μπορεί να οφείλονται σε αυξημένα επίπεδα υδραργύρου στα νερά του ποταμού, κάτι που αποδείχθηκε λανθασμένο.
Δείγματα νερού εστάλησαν σε εργαστήρια στην Τσεχία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, ελπίζοντας να βρεθεί η αιτία.
Τα χρυσοφύκη εντοπίζονται, συνήθως, σε υφάλμυρα νερά -εκεί όπου τα ποτάμια συναντούν τη θάλασσα- αλλά είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα αλατότητας στο νερό.
Η διαρροή χημικών είναι άλλη μία υπό πιθανή αιτία, με την Πολωνία να προσφέρει αμοιβή 1 εκατ. ζλότι ή 210.000 ευρώ για όποιον μπορεί να «βοηθήσει να βρεθούν οι υπεύθυνοι για αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή».
Με πληροφορίες από Guardian