Κονγκό: Αγωγή σε τεχνολογικούς κολοσσούς για θανάτους παιδιών που εργάζονταν σε ορυχεία κοβαλτίου

Κονγκό: Αγωγή σε τεχνολογικούς κολοσσούς για θανάτους παιδιών που εργάζονταν σε ορυχεία κοβαλτίου Facebook Twitter
0

Οικογένειες από το Κονγκό προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος πανίσχυρων τεχνολογικών κολοσσών, εταιρειών εξόρυξης και μεσαζόντων, για θανάτους και ακρωτηριασμούς παιδιών που εργάζονταν σε ορυχεία κοβαλτίου.

Το κοβάλτιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών smartphone, laptop και ηλεκτρικών αυτοκινήτων και, όπως μεταδίδει ο Guardian, η Apple, η Google, η Dell, η Tesla και η Microsoft περιλαμβάνονται στα εναγόμενα μέρη μιας αγωγής που κατατέθηκε στην Ουάσιγκτον, από την οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων International Rights Advocates.

Η οργάνωση εκπροσωπεί 14 οικογένειες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που ζητούν αποζημιώσεις για θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών. Σύμφωνα τους ενάγοντες, τα παιδιά εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες στα ορυχεία κοβαλτίου, που τροφοδοτούν τις αλυσίδες των πολυεθνικών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που πολυεθνικές έρχονται αντιμέτωπες με τέτοια αγωγή, σχολιάζει ο Guardian.

Το κοβάλτιο είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο. Δεν απαντάται ελεύθερο στη φύση, αλλά ενώσεις του κοβαλτίου είναι συνήθεις υπό μορφή ορυκτών. Μικρές ποσότητες κοβαλτίου μπορούν να βρεθούν στις πέτρες και το χώμα. Κάποια από τα παιδιά εργάζονταν παράνομα σε ορυχεία της βρετανικής εταιρείας Glecore. Από αυτά τα ορυχεία, το προϊόν πωλείται στην βελγική Umicore, που με τη σειρά της πουλά μπαταρίες με κοβάλτιο σε Apple, Google, Tesla, Microsoft και Dell. Άλλοι ενάγοντες δούλευαν σε ορυχεία της κινεζικής Zhejiang Huayou Cobalt που επίσης έχει συνάψει συμβόλαια με τις Apple, Dell και Microsoft.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η εξαγωγή κοβαλτίου στο Κονγκό έχει συνδεθεί με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, περιβαλλοντική καταστροφή και παιδική εργασία. Στο σκεπτικό της αγωγής υπογραμμίζεται πως και οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί επέτρεψαν με την στάση τους στις εταιρείες εξόρυξης να κερδίσουν από την εργασία παιδιών κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, που οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς.

Το κοβάλτιο είναι ένα απαραίτητο υλικό για την τροφοδοσία επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου και χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια προϊόντα. Η τεράστια ζήτηση για φτηνές, ηλεκτρονικές συσκευές έχει αλυσιδωτά ανεβάσει στα ύψη την απαίτηση για εξαγωγή κοβαλτίου, που έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί εκ νέου, μέχρι το τέλος του 2020. Το 60% της παραγωγής προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - μία από τις πιο φτωχές και ασταθείς χώρες στον κόσμο.

Οι οικογένειες περιγράφουν πώς τα παιδιά τους, κινούμενα από την ακραία φτώχεια που βίωναν, αναζήτησαν δουλειά στα ορυχεία, όπου πληρώνονταν σε πολλές περιπτώσεις δύο δολάρια την ημέρα, για να σκάβουν για κοβάλτιο με παρωχημένα εργαλεία σε σκοτεινά, υπόγεια τούνελ. Κάποια παιδιά σκοτώθηκαν από κατάρρευση τούνελ και άλλα έμειναν παράλυτα ή υπέστησαν σοβαρότατους τραυματισμούς που «άλλαξαν για πάντα τη ζωή τους», σύμφωνα με τις οικογένειες.

Μία από τους ενάγουσες με την κωδική ονομασία "Jane Doe 1" καταγγέλλει πως ο ανιψιός της αναγκάστηκε να εργαστεί στα ορυχεία επειδή η οικογένειά του δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τα έξι δολάρια το μήνα, που χρειαζόταν για το σχολείο του. Τον περασμένο Απρίλιο, και ενώ έσκαβε για κοβάλτιο στο ορυχείο, το τούνελ που βρισκόταν κατέρρευσε και θάφτηκε ζωντανός. Η οικογένεια δεν έλαβε ποτέ τη σορό του νεκρού. 

Ένα αγόρι, με το κωδικό ψευδώνυμο "John Doe 1", καταγγέλλει ότι εργαζόταν σαν «ανθρώπινο "μουλάρι"», κουβαλώντας φορτία για την Kamoto Copper Company, παίρνοντας για μισθό 0,75 δολάρια την ημέρα. Μια μέρα παραπάτησε σε ένα τούνελ και έπεσε από μεγάλο ύψος. Συνάδελφοί του τον έβγαλαν από τούνελ και τον άφησαν το έδαφος μέχρι που οι γονείς του έμαθαν για το ατύχημα και πήγαν να τον πάρουν. Από την πτώση έμεινε παράλυτος από το στήθος και κάτω και οι γιατροί εκτιμούν πως δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά. 

Στην αγωγή αναφέρονται και άλλοι θάνατοι παιδιών. 

Οι οικογένειες κατηγορούν τις πολυεθνικές ότι γνώριζαν πως το κοβάλτιο που αγόραζαν συνδεόταν με παιδική εργασία. Όπως λένε οι συγγενείς, όλες οι εναγόμενες εταιρείες κέρδιζαν από την παράνομη εξόρυξη κοβαλτίου από παιδιά, που είναι ευρέως διαδεδομένη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Σύμφωνα με την αγωγή, οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν τα μέσα και την εξουσιοδότηση να επιβλέπουν και να επιβάλουν κανόνες στην αλυσίδα παραγωγής κοβαλτίου που προμηθεύονται, και το γεγονός ότι δεν το έπραξαν συνέβαλε στους θανάτους και στους σοβαρούς τραυματισμούς των παιδιών. 

Εκπρόσωπος της Glencore δήλωσε στον Guardian πως η εταιρεία «υποστηρίζει και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Οι εταιρείες Huayou, Apple, Google, Dell, Microsoft και Tesla επίσης κλήθηκαν να σχολιάσουν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Διεθνή / Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος

Η γερμανική οικονομία δέχεται έντονες πιέσεις, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν την παραγωγή εν μέσω υποτονικής εγχώριας ζήτησης, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξημένου ανταγωνισμού από τις εισαγωγές
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Διεθνή / Βρετανία: Διαδηλώσεις ακτιβιστών για την κράτηση τρανς φυλακισμένης αστυνομικού σε ανδρικές φυλακές

Υποστηρικτές της τρανς φυλακισμένης Zoe Watts συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο ζητώντας να μεταφερθεί σε γυναικεία πτέρυγα φυλακών για την ασφάλειά της
LIFO NEWSROOM
Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους με συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Διεθνή / Νότια Κορέα: Οι αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε τοίχους και έκοψαν συρματοπλέγματα για να συλλάβουν τον έκπτωτο πρόεδρο

Η αστυνομία προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο επίσημο γραφείο του Γιουν για να τον συλλάβει, αλλά εμποδίστηκε από την υπηρεσία ασφαλείας του
LIFO NEWSROOM