Σχεδόν 400 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες Ροχίνγκια περισυνέλεξε το λιμενικό του Μπανγκλαντές.
Οι «λιμοκτονημένοι» Ροχίνγκια βρίσκονταν επί δύο μήνες στη θάλασσα, σύμφωνα με τις αρχές. Αφού έλαβαν πληροφορίες για το πλοιάριο που μετέφερε τους πρόσφυγες, το λιμενικό ξεκίνησε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης η οποία διήρκησε τρεις ημέρες.
Τελικά εντόπισε το πλοίο τη νύκτα στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών του Μπανγκλαντές, εξήγησε ο εκπρόσωπός του Σαχ Ζία Ράχμαν.
«Σώσαμε τουλάχιστον 382 Ροχίνγκια από ένα μεγάλο, υπερπλήρες αλιευτικό και τους οδηγήσαμε στην κοντινή παραλία, κοντά στην πόλη Τέκναφ. Λιμοκτονούσαν», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι περισσότεροι από 30 πρόσφυγες είχαν ήδη πεθάνει.
«Βρίσκονταν στη θάλασσα επί 58 ημέρες. Και τις τελευταίες επτά ήταν στα χωρικά μας ύδατα», διευκρίνισε ο Ράχμαν.
Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι μάλλον προέρχονται από καταυλισμούς προσφύγων της περιοχής, κατευθύνονταν προς τη Μαλαισία, όμως άλλαξαν πορεία και επέστρεφαν στο Μπανγκλαντές όταν η Μαλαισία ενίσχυσε τις περιπολίες στη θάλασσα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα Dhaka Tribune.
Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι «32 Ροχίνγκια πέθαναν στο υπερπλήρες αλιευτικό και οι επιβαίνοντες έριξαν τα πτώματά τους στη θάλασσα», επεσήμανε ο Ράχμαν αργότερα, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των διασωθέντων σε 396.
Επί χρόνια οι Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική μειονότητα από τη Μιανμάρ στόχος διώξεων, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στη νοτιοανατολική Ασία, κάνοντας το θαλάσσιο ταξίδι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου όταν τα νερά είναι ήρεμα.
Οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου επεσήμανε ότι εκτιμά πως και άλλα πλοία με Ροχίνγκια παραμένουν στη θάλασσα αφού η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη έκλεισαν τα σύνορά τους εξαιτίας της covid-19.
Εικόνες βίντεο δείχνουν ένα πλήθος αποτελούμενο κυρίως από γυναίκες και παιδιά, τόσο αδύνατα που δεν μπορούσαν να σταθούν όρθια, να δέχονται βοήθεια για να αποβιβαστούν. Ένας αποστεωμένος άνδρας ήταν ξαπλωμένος στην άμμο.
Ένας πρόσφυγας δήλωσε ότι η Μαλαισία απαγόρευσε τρεις φορές την είσοδο στα χωρικά της ύδατα στο πλοιάριο και ότι είχε ξεσπάσει καυγάς πάνω στο αλιευτικό μεταξύ των προσφύγων και του πληρώματος.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Μπανγκλαντές, αφού εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη Μιανμάρ, οι περισσότεροι κατά τις διώξεις του 2017.
Οργανώσεις φοβούνται ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα προκαλέσουν μια επανάληψη της κρίσης του 2015, όταν η Ταϊλάνδη είχε ενισχύσει τους ελέγχους αναγκάζοντας τους διακινητές να εγκαταλείπουν τους πρόσφυγες στη μέση της θάλασσας.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ BBC
σχόλια