Νέο εμβόλιο κατά του HIV δίνει ελπίδες στους επιστήμονες - Τα πρώτα σημαντικά ευρήματα των δοκιμών

Νέο εμβόλιο κατά του HIV δίνει ελπίδες στους επιστήμονες - Τα πρώτα σημαντικά ευρήματα των δοκιμών Facebook Twitter
0

Ένα εμβόλιο για τον HIV που έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τον ιό εμφανίζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά τις πρώτες δοκιμές.

Η θεραπεία, η οποία στοχεύει στην παροχή ανοσίας έναντι διαφόρων στελεχών του ιού, οδήγησε σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV, σε δοκιμές που έγιναν σε 393 άτομα, σύμφωνα με μελέτη του Lancet.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μπορεί να προστατεύσει επίσης μερικούς πιθήκους από έναν ιό παρόμοιο με τον ιό HIV.

Απαιτούνται περισσότεροι έλεγχοι για να προσδιοριστεί εάν η ανοσολογική απόκριση μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον ιό HIV στους ανθρώπους.

Περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τον ιό HIV ή AIDS και περίπου 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καταγράφονται κάθε χρόνο.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο της θεραπείας για τον ιό HIV, τόσο η θεραπεία όσο και το εμβόλιο για τον ιό απέχουν πολύ από την οριστική αντιμετώπιση.

Η ανακάλυψη ενός εμβολίου έχει αποδειχθεί μια τεράστια πρόκληση για τους επιστήμονες, εν μέρει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μορφές του ιού, αλλά και επειδή ο HIV δείχνει να είναι έμπειρος στην μετάλλαξη για να αποφύγει την επίθεση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Προηγούμενες προσπάθειες με εμβόλια κατά του ιού HIV περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα στελέχη του ιού που βρέθηκαν σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Αλλά για αυτό το εμβόλιο το οποίο χαρακτηρίζουν ως «μωσαϊκό», οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει θεραπεία που αποτελείται από τμήματα διαφορετικών ιών HIV.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία από τον σχεδόν απεριόριστο αριθμό στελεχών του ιού HIV που βρέθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, οι επιστήμονες εξέτασαν διαφορετικούς συνδυασμούς του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 18 έως 50 ετών που δεν είχαν HIV και ήταν υγιή.

Οι συμμετέχοντες, από τις ΗΠΑ, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη, έλαβαν τέσσερις εμβολιασμούς στη διάρκεια 48 εβδομάδων.

Όλοι οι συνδυασμοί εμβολίων προκάλεσαν ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του HIV και αποδείχθηκαν ασφαλείς.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης μια παράλληλη μελέτη στους πιθήκους Rhesus τους οποίος εμβολίασαν για να προστατεύσουν από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV), - έναν ιό παρόμοιο με τον ιό HIV που μολύνει τους πιθήκους. Το εμβόλιο φάνηκε να προστατεύει το 67% των πιθήκων από την ασθένεια.

«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Dan Barouch, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και επικεφαλής της μελέτης.

Ωστόσο, ο Barouch προειδοποίησε επίσης ότι τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και πως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες.

Αν και το εμβόλιο προκάλεσε απόκριση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που το έλαβαν, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα αρκούσε για να καταπολεμήσει τον ιό και να αποτρέψει τη μόλυνση.

«Οι προκλήσεις στην ανάπτυξη του εμβολίου HIV είναι πρωτοφανείς και η ικανότητα ενός εμβολίου να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις  για τον ιό HIV δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη λοίμωξη από HIV», πρόσθεσε.

Η επόμενη δοκιμή της θεραπείας θα γίνει σε 2.600 γυναίκες στη Νότια Αφρική.

Μόνο ένα εμβόλιο έχει δείξει στο παρελθόν στοιχεία προστασίας από τον ιό HIV. Το εμβόλιο που δοκιμάστηκε στην Ταϊλάνδη μείωσε τον ρυθμό της ανθρώπινης μόλυνσης κατά 31%, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλό για να υπάρξει ευρεία χρήση.

Ο Δρ Michael Brady, ιατρός διευθυντής στο Terrence Higgins Trust, δήλωσε ότι ήταν πρώτες ημέρες για το νέο εμβόλιο, αλλά τα σημάδια ήταν «πολλά υποσχόμενα».

Mε πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Μετονομάζει τον κόλπο του Μεξικού και το υψηλότερο βουνό των ΗΠΑ- Τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα

Διεθνή / Τραμπ: Μετονομάζει τον κόλπο του Μεξικού και το υψηλότερο βουνό των ΗΠΑ- Τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα

Προανήγγειλε ότι θα μετονομάσει τον κόλπο του Μεξικού σε κόλπο της Αμερικής και το Ντενάλι, στην Αλάσκα, το ψηλότερο βουνό της Βόρειας Αμερικής σε Όρος Μακίνλεϊ
LIFO NEWSROOM