Ο πάπας Φραγκίσκος βγήκε από τη Ρώμη την Κυριακή, για πρώτη φορά έπειτα από επτά μήνες, προκειμένου να επισκεφτεί τη Μπιενάλε της Βενετίας.
Ακόμη και για ένα μέρος που υπερηφανεύεται για την κουλτούρα των ασυνήθιστων συναντήσεων, όπως η Βενετία, η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου την Κυριακή στη Μπιενάλε, ξεχώρισε. Αυτή ήταν η πρώτη παπική επίσκεψη στην Μπιενάλε από την ίδρυσή της το 1895.
Ο πάπας Φραγκίσκος ταξίδεψε στη Βενετία για να επισκεφθεί το περίπτερο της Αγίας Έδρας στην έκθεση σύγχρονης τέχνης της Μπιενάλε και να συναντηθεί με τους ανθρώπους που το δημιούργησαν. Αλλά επειδή το Βατικανό αποφάσισε να τοποθετήσει την έκθεσή του στη γυναικεία φυλακή της Βενετίας και κάλεσε τις κρατούμενες να συνεργαστούν με τους καλλιτέχνες, το όλο έργο απέκτησε πολύ πιο σύνθετο νόημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Βατικανό, το σκηνικό της έκθεσης προσπαθεί να προωθήσει «μια κουλτούρα συνάντησης», για να επιστήσει την προσοχή στις «αλληλένδετες ιστορίες» μας με εκείνες των φυλακισμένων, επειδή «μιλούν για την ίδια πείνα για αγάπη, την ίδια επιθυμία για ζωή και στοργή, την ίδια ανησυχία για νόημα, όλα όσα η τέχνη πάντα επιδίωκε να αντικατοπτρίζει και να αντιπροσωπεύει».
Το ταξίδι του πάπα ξεκίνησε από την αυλή της φυλακής Giudecca, όπου συναντήθηκε με όλες τις κρατούμενες. «Παραδόξως, η παραμονή στη φυλακή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, μέσα από την εκ νέου ανακάλυψη της ανύποπτης ομορφιάς σε εμάς και στους άλλους, όπως συμβολίζεται από το καλλιτεχνικό δρώμενο το οποίο φιλοξενείτε εδώ και στο οποίο συμβάλλετε ενεργά», είπε ο πάπας Φραγκίσκος στις φυλακισμένες.
Στη συνέχεια, ο 87χρονος ποντίφικας συναντήθηκε με καλλιτέχνες της Μπιενάλε στο παρεκκλήσι της φυλακής, διακοσμημένο από το έργο της Σόνια Γκόμες μιας Βραζιλιάνας εικαστικής καλλιτέχνιδας. Το instalation που κοσμεί το παρεκκλήσι περιλαμβάνει αντικείμενα που κρέμονται από την οροφή, με σκοπό να τραβήξουν το βλέμμα του θεατή προς τα πάνω.
Η έκθεση του Βατικανού έχει μετατρέψει τη φυλακή Giudecca, ένα πρώην μοναστήρι για πρώην σεξεργάτριες, σε ένα από τα αξιοθέατα της φετινής Μπιενάλε, παρόλο που για να τη δουν οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων και να περάσουν από έλεγχο ασφαλείας.
Το περίπτερο του Βατικανού έχει αναδειχθεί ως ένα «αγαπημένο παιδί» του κόσμου της τέχνης που υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο με την τοιχογραφία του Maurizio Cattelan.
Σε αυτήν την έκθεση, ο ιταλικής καταγωγής καλλιτέχνης συνεισφέρει ένα έργο που θα εκτεθεί στην πρόσοψη του παρεκκλησίου της φυλακής. Με αναφορά στον πίνακα του Andrea Mantegna «Lamentation Over the Dead Christ» («Θρήνος για τον νεκρό Χριστό»), είναι μια μεγάλης κλίμακας φωτογραφία των δικών του βρόμικων, σκονισμένων ποδιών.
Το κοινό μπορεί να φτάνει στο νησάκι με βαρκάκια, στη φυλακή που είναι σε λειτουργία θα αφήνει το κινητό του και θα περνά από έλεγχο με φορητό ανιχνευτή μετάλλων για να μπει στο περίπτερο του Βατικανού.
Το περίπτερο του Βατικανού «With My Eyes. Holy See Pavilion» θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στις γυναικείες φυλακές Guidecca Women’s Detention Home στη Βενετία.
Με πληροφορίες από cbs