Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για τη χώρα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι ψηφοφόροι της Γαλλίας καλούνται στις κάλπες την Κυριακή 30 Ιουνίου, για να εκλέξουν 577 μέλη της εθνοσυνέλευσης, καθώς η χώρα αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα πολιτική εποχή.
Ο αυριανός πρώτος γύρος των πρόωρων εκλογών μπορεί να φέρει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση στη Γαλλία μετά τη ναζιστική κατοχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή να οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο - στην περίπτωση που κανένα μπλοκ δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και μια βιαστική προεκλογική εκστρατεία, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ενώ τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ ανταγωνίζονται: ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, των Πρασίνων και της Αριστεράς.
Ο Εθνικός Συναγερμός, υπό την καθοδήγηση της Μαρίν Λεπέν και του προστατευόμενού της, Ζορντάν Μπαρντελά, ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Ο Μπαρντέλα, 28 ετών, θα αντικαταστήσει τον Γκαμπριέλ Αττάλ στην πρωθυπουργία και ο κεντρώος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία. Ο συνασπισμός του Μακρόν κατατάσσεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό και ένα ενωμένο αριστερό μπλοκ.
Πότε αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί, ώρα Ελλάδας, και η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, αλλά τα εκλογικά τμήματα στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας). Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αμέσως μετά.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία θα δείξουν αν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις ήταν ακριβείς. Αλλά θα χρειαστεί ο δεύτερος γύρος της 7ης Ιουλίου για να καθοριστεί η νέα σύνθεση της εθνοσυνέλευσης.
Τι ισχύει με το γαλλικό εκλογικό σύστημα
Για να κερδίσει ένα κόμμα ή μια πολιτική συμμαχία την πλειοψηφία στη γαλλική εθνοσυνέλευση χρειάζεται 289 έδρες, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 25% του εκλογικού σώματος.
Ο απερχόμενος συνασπισμός του Μακρόν υπολείπεται των 289 εδρών, περιορίζοντας τη δυνατότητά του να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα. Σημειώνεται ότι η εθνοσυνέλευση, η κάτω βουλή, είναι το ισχυρότερο από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Έχει τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία νομοθέτησης έναντι της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί.
Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων και την υποστήριξη τουλάχιστον του 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια που διεκδικεί. Εάν κανείς δεν φτάσει αυτό το όριο, όλοι οι υποψήφιοι που έχουν λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο. Στον δεύτερο γύρο, ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την έδρα.
Παραδοσιακά, οι εκλογές για τη γαλλική εθνοσυνέλευση διεξάγονται αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και έτσι αντανακλούν την ίδια λαϊκή διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ένας πρωθυπουργός από το ίδιο πολιτικό κόμμα με τον πρόεδρο, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές με ισχυρή εντολή.
Αλλά αυτές οι δυναμικές εξουσίας έχουν τώρα μετατοπιστεί και για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, η Γαλλία θα έχει μια κατάσταση συγκατοίκησης: ένας βαθιά αντιδημοφιλής πρόεδρος να κυβερνά μαζί με μια ακροδεξιά κυβέρνηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη δυσαρέσκεια κατά του ίδιου του Μακρόν.
Ο Μακρόν έχει προεδρική θητεία μέχρι το 2027 και δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της θητείας του.
Εκλογές στη Γαλλία: Τι θα σήμαινε μια νίκη της ακροδεξιάς;
Η υποστήριξη για τον Εθνικό Συναγερμό έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, από 19% στις βουλευτικές εκλογές του 2022 σε 36% σήμερα. Η υποστήριξη για τον συνασπισμό του Μακρόν έχει μειωθεί κατά σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Ο σοβαρότερος αντίκτυπος μιας νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού θα είναι στο εσωτερικό μέτωπο της Γαλλίας. Ενώ το κόμμα της Λεπέν λέει τώρα ότι ο αντισημιτισμός είναι πρόβλημα της Αριστεράς, έχει μετατοπίσει την εστίασή του κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων.
Η Γαλλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης, με οικογένειες εγκατεστημένες εκεί για πολλές γενιές.
Αν και ο Μπαρντελά δεν διευκρίνισε ποια «συγκεκριμένη νομοθεσία» θα προωθήσει για την καταπολέμηση των «ισλαμιστικών ιδεολογιών», δήλωσε στο παρελθόν ότι το κόμμα θα εργαστεί για την απαγόρευση της χρήσης της ισλαμικής μαντίλας σε δημόσιους χώρους και για να διευκολυνθεί το κλείσιμο τζαμιών.
Ο Εθνικός Συναγερμός έχει επίσης θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά του την υιοθέτηση αυστηρών συνοριακών ελέγχων, την κατάργηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια λόγω γέννησης -μια πρακτική που εδώ και αιώνες παρέχει την ιθαγένεια σε όσους γεννιούνται στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς- και την εισαγωγή μέσω συνταγματικού δημοψηφίσματος της «εθνικής προτίμησης», ενός συστήματος με το οποίο κάποιος θα αποκλείεται από παροχές δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης αν δεν έχει γαλλικό διαβατήριο.