Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε με κείμενό του ότι μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να «γυρίσει μπούμερανγκ» εάν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν προστατευτούν.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς σε μια πολυσυζητημένο χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ανάλογα με τις στρατιωτικές τακτικές που θα χρησιμοποιήσει, κάτι τέτοιο σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον όπως η Γάζα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, εξήγησε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη και η Χαμάς έχει κατασκευάσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός δαιδαλώδους δικτύου σηράγγων, κοντά σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Μια σαρωτική στρατιωτική εκστρατεία θα απειλούσε επίσης να κλιμακώσει τις μάχες σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν, το οποίο έχει δείξει ότι θα παρέμβει εάν συνεχιστεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, σημειώνει ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Όμως, ακόμη και όταν υποστηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς ότι έχει σημασία το πώς το Ισραήλ διώκει αυτόν τον αγώνα κατά της Χαμάς. Ειδικότερα, έχει σημασία —όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν— ότι η στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των νόμων που επιδιώκουν να αποφευχθεί, σε κάθε δυνατό βαθμό, ο θάνατος ή η ταλαιπωρία αμάχων πληθυσμών.
»Η διατήρηση αυτών των αξιών είναι σημαντική — επειδή είναι ηθικά δίκαιη και αντανακλά την πίστη μας στην εγγενή αξία κάθε ανθρώπινης ζωής. Η υποστήριξη αυτών των αξιών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση συμμαχιών και τη διαμόρφωση της διεθνούς γνώμης - όλα αυτά είναι κρίσιμα για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ] γράφει ο Ομπάμα.
«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφής, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό (στη Γάζα) απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση, αλλά θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω τις παλαιστινιακές συμπεριφορές για γενιές, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε σε μία σπάνια παρέμβασή του ο Μπάρακ Ομπάμα.
Ο Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, ενώ προειδοποίησε για κινδύνους για τους αμάχους σε τέτοιους πολέμους.
Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν ο Ομπάμα είχε συντονίσει τη δήλωσή του με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρός του για οκτώ χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ομπάμα υποστήριξε συχνά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα κατά την έναρξη των συγκρούσεων με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα, αλλά άμεσα ζήτησε από το Ισραήλ να αυτοσυγκρατηθεί όταν οι παλαιστινιακές απώλειες αυξήθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές.
Η κυβέρνηση Ομπάμα επεδίωξε, αλλά τελικά απέτυχε να μεσολαβήσει, σε μία απόπειρα για ειρηνευτική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, παλαιότερα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του 2021, ο Μπάιντεν δεν προσπάθησε να συνεχίσει τις συνομιλίες που είχαν καθυστερήσει εδώ και καιρό, λέγοντας ότι οι ηγέτες και στις δύο πλευρές ήταν πολύ αδιάλλακτοι και ότι το κλίμα δεν ήταν σωστό.
Ο Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν μία δύσκολη σχέση όταν ο Ομπάμα ήταν στην εξουσία, ακόμη και όταν η κυβέρνηση του Ομπάμα διαπραγματευόταν μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Τότε ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα, συχνά λειτουργούσε ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο ανδρών.
Ο Ομπάμα κάλεσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο «να επιδείξουν τις καλύτερες αξίες μας, παρά τους χειρότερους φόβους μας», απορρίπτοντας τον αντισημιτισμό και τα αντιμουσουλμανικά, αντιαραβικά ή αντιπαλαιστινιακά αισθήματα σε όλες τις μορφές.
Είπε επίσης ότι είναι απαραίτητο να απορριφθεί «η πρόταση ότι οποιαδήποτε αιτία μπορεί με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τη σκόπιμη σφαγή αθώων ανθρώπων».
«Είναι δυνατό για ανθρώπους καλής θέλησης να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αντιταχθούν σε ορισμένες πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα χωρίς να είναι αντισημιτικοί», είπε ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.
Με πληροφορίες του Axios/barackobama.medium.com