Στην Τουρκία ο Λαβρόφ - Συναντήσεις με Ερντογάν και Φιντάν

Στην Τουρκία ο Λαβρόφ - Συναντήσεις με Ερντογάν και Φιντάν Facebook Twitter
0

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μεταβαίνει την Παρασκευή στην Τουρκία, η οποία έχει προσπαθήσει να αναβιώσει τις φυτοζωούσες ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και τρόπους διασφάλισης της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Λαβρόφ θα παραστεί στο ετήσιο διπλωματικό φόρουμ στην Αττάλεια, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα είναι ένα βασικό σημείο συζήτησης στο φόρουμ που θα διαρκέσει από την Παρασκευή έως την Κυριακή, αν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας πρόκειται να αποχωρήσει ξανά το Σάββατο.

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Άγκυρα διατηρεί προσεκτικά δεσμούς και με τις δύο πλευρές.

«Η Τουρκία, μαζί με την Ουγγαρία, παραμένει μια από τις τελευταίες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) που διατηρεί διάλογο με τη Μόσχα», δήλωσε ο Σινάν Ούλγκεν, διευθυντής του think tank Edam με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε από τον πόλεμο, η Τουρκία φροντίζει να διατηρήσει αυτόν τον ρόλο για το μέλλον, ελπίζοντας να τον αξιοποιήσει κατά τη διάρκεια πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θέλει να αναβιώσει μια ειρηνευτική προσπάθεια του 2022 όταν συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κορυφαίοι διαπραγματευτές από τους αντιπάλους. «Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να οικοδομήσουμε την ειρήνη όπως κάναμε στην Κωνσταντινούπολη προηγουμένως», δήλωσε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που παίχτηκε σε μια σύνοδο κορυφής ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Τίρανα αυτή την εβδομάδα. Παρών ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τούρκος ηγέτης ζήτησε επίσης έναν νέο ασφαλή μηχανισμό για τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα. «Χρειαζόμαστε μια ρύθμιση που να εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», είπε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζιν Χάκμαν: Πέθανε μόνος και αβοήθητος – Δεν αντιλήφθηκε τον θάνατο της συζύγου του

Διεθνή / Τζιν Χάκμαν: Πέθανε μόνος και αβοήθητος – Δεν αντιλήφθηκε τον θάνατο της συζύγου του

Ο θάνατός του ήρθε μία εβδομάδα μετά τον θάνατο της συζύγου του, Μπέτσι Αρακάουα, η οποία έχασε τη ζωή της από σύνδρομο πνευμονικού Hantavirus, μια σπάνια λοίμωξη που μεταδίδεται από τρωκτικά
LIFO NEWSROOM
Αμερικανοί βουλευτές ζητούν να χαρακτηριστεί η Τουρκία «χώρα της Μέσης Ανατολής»

Διεθνή / Αμερικανοί βουλευτές ζητούν να χαρακτηριστεί η Τουρκία «χώρα της Μέσης Ανατολής»

Το νομοσχέδιο «στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη στροφή της Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή και δεν βλέπουν να θέτει ως προτεραιότητα τη σχέση της με την Ευρώπη»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τα ναρκωτικά ίσως προστάτευσαν τους Ισραηλινούς ομήρους από το ψυχικό τραύμα, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Τα ναρκωτικά ίσως προστάτευσαν τους Ισραηλινούς ομήρους από το ψυχικό τραύμα, σύμφωνα με μελέτη

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το MDMA συνδέεται με πιο θετικές ψυχικές καταστάσεις - τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όσο και τους μήνες μετά
LIFO NEWSROOM