Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019): «Ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός»

Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019): «Ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός» Facebook Twitter
Ο Πίτερ Λίντμπεργκ ήταν ένας από τους πλέον επιδραστικούς φωτογράφους της τελευταίας τριακονταετίας. Φωτο: Stefan Rappo
2

Μύθος στη φωτογραφία μόδας, ο Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019) αποτέλεσε έναν από τους πλέον επιδραστικούς φωτογράφους της τελευταίας τριακονταετίας. Τα πορτρέτα του άλλοτε ανανέωναν τον όρο «ρεαλισμός», αποτυπώνοντας πρόσωπα φυσικά όμορφα, χωρίς επιτηδευμένες πόζες και εντυπωσιακά περιβάλλοντα από πίσω, κι άλλοτε έδιναν νέες διαστάσεις στον όρο «εξπρεσιονισμός», μια που οι γερμανικές ταινίες του Μεσοπολέμου επηρέασαν έντονα την (κατεξοχήν ασπρόμαυρη) αισθητική του.

Η ματιά του ήταν «ανθρωπιστική», γι' αυτό και πολλές φωτογραφίες μετέφεραν σπάνια ευαισθησία, ασυνήθιστη στον λαμπερό και κρύο κόσμο των μεγάλων γυναικείων περιοδικών. Ο Λίντμπεργκ κάτι άλλο επιδίωκε και κατόρθωνε να αποκαλύψει κι αυτό δεν αφορούσε διαστάσεις και εξωτερικές συμμετρίες αλλά αόρατες στο πρώτο βλέμμα ποιότητες, στοιχεία «ψυχολογικά», συχνά κρυμμένα ή και αγνοημένα (από τα ίδια τα μοντέλα). Οι φωτογραφίες του με τα σούπερ μοντέλα, προτού γίνουν σούπερ μοντέλα (Λίντα Ευαγγελίστα, Σίντι Κρόφορντ, Κρίστι Τέρλινγκτον, Τατιάνα Πάτιτζ, Ναόμι Κάμπελ), ντυμένα με λευκά πουκάμισα σήμαναν νέες ανάγκες και νέους τρόπους για τη φωτογραφία μόδας. Φωτογραφίζοντας, δύο δεκαετίες μετά, τα σούπερ μοντέλα της δεκαετίας του 1990, μίλησε για την ευθύνη των φωτογράφων να απελευθερώνουν τις γυναίκες από τον τρόμο της νεότητας και της τελειότητας.


Ο Πίτερ Λίντμπεργκ (ο οποίος, μεταξύ άλλων, εισήγαγε ήδη από το 1990 την έννοια της «αφηγηματικότητας» στη φωτογράφιση μόδας, με σειρές φωτογραφιών που ακολουθούν ένα σενάριο) ήρθε στην Αθήνα το 2016 για την έκθεση φωτογραφιών του στην Gallery Gagosian, όπου παρουσίασε φωτογραφίες που παρακολουθούσαν την πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια και αποκάλυπταν τη συμβολή του στην ανανέωση της φωτογραφίας μόδας και του πορτρέτου. Η παρακάτω συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με αφορμή εκείνη την έκθεση.

Οι «πραγματικοί» φωτογράφοι, πάντως, μόνο να μάθουν μπορούν από την ελαφρότητα και την ευκολία κάποιων φωτογραφιών που κυκλοφορούν από καιρό σε καιρό στον ωκεανό όλου αυτού του άχρηστου φωτογραφικού υλικού γύρω μας.

— Oι πιο ισχυρές αναφορές του καλλιτέχνη συνδέονται με την παιδική του ηλικία. Γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και σπουδάσατε στη Γερμανία (και στη Γαλλία), είστε γαλουχημένος με την ευρωπαϊκή κουλτούρα – στην οποία ακόμη και σήμερα οι τέχνες έχουν μεγάλο ειδικό βάρος. Είναι «ευρωπαϊκός» ο τρόπος που βλέπετε και στέκεστε πίσω από την κάμερα; Παρατηρώντας τις φωτογραφίες σας, διακρίνω επιρροές από τις ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού, το γαλλικό Νέο Κύμα, τις ασπρόμαυρες ταινίες του Μπέργκμαν.

Μεγάλωσα σε μια βιομηχανική περιοχή της μεταπολεμικής Γερμανίας, σ' ένα περιβάλλον που καμία σχέση δεν είχε με τέχνες και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Η επιρροή του βιομηχανικού περιβάλλοντος υπήρξε καθοριστική στο βλέμμα μου και με οδηγεί ακόμη σήμερα. Νομίζω ότι διαφυλάσσοντας αυτές τις πρώτες εντυπώσεις ζωντανές μέσα σου βρίσκεις πιο εύκολα την ταυτότητά σου σε ό,τι κάνεις. Στην περίπτωσή μου θα έλεγα ότι οι επιρροές είναι μάλλον «τοπικές» παρά ευρωπαϊκές. Η ιδέα που έχω για την ομορφιά, και για τις γυναίκες, δεν μπορεί παρά να είναι πολύ διαφορετική απ' αυτήν κάποιου που μεγάλωσε λ.χ. στη Βενετία.


Αργότερα, στα δεκαεννιά μου, όταν εγκαταστάθηκα στο Βερολίνο, ήρθα σε επαφή με διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και άρχισα να βλέπω διαφορετικά. Ένας καινούργιος κόσμος ανοίχτηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια του νεαρού που ήμουν τότε, που ήθελε να μάθει τα πάντα. Ταινίες όπως η Μetropolis του Φριτς Λανγκ ή ο Γαλάζιος Άγγελος του Τζόζεφ φον Στέρνμπεργκ με τη Μάρλεν Ντίτριχ, το Βερολίνο του Μεσοπολέμου, το θέατρο του Μπρεχτ και η μουσική του Κουρτ Βάιλ έγραψαν μέσα μου. Το ίδιο και ζωγράφοι όπως ο Μαξ Μπέκμαν, ο Ότο Ντιξ, ο Γκέοργκ Γκρος και ο Κίρχνερ, ο Κουρτ Σβίτερς και το κίνημα του Νταντά, ο εξπρεσιονιστικός χορός της Βαλέσκα Γκερτ.


Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, και αργότερα, έντονη υπήρξε η επίδραση του μεταπολεμικού ιταλικού νεορεαλισμού: το Μάμα Ρόμα του Παζολίνι, το 81/2 και το Λα Στράντα του Φελίνι, το Οssessione (Διαβολικοί Εραστές) του Βισκόντι και πολλές άλλες. Οι ταινίες του Βιμ Βέντερς, επίσης, με ενέπνευσαν πάρα πολύ. Μεγαλώσαμε στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 30 μιλίων ο ένας από τον άλλον, και αργότερα γίναμε πολύ στενοί φίλοι. Άρα, ναι, ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός.

Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019): «Ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός» Facebook Twitter
Monica Bellucci, Παρίσι, 1999. © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery


— Ήταν δύσκολη η απόφαση να σπουδάσετε στη Σχολή Καλών Τεχνών; Ποιοι ήταν οι πιο σημαντικοί σταθμοί στη θεαματική σας πορεία;

Όχι. Έπειτα από έναν χρόνο στο Βερολίνο μόνο μία επιθυμία είχα: να γίνω καλλιτέχνης. Άρχισα να παρακολουθώ βραδινά τμήματα στην Ακαδημία των Τεχνών γιατί δεν είχα χρήματα κι έπρεπε να δουλεύω το πρωί, αλλά σχετικά γρήγορα άλλαξα γνώμη και πήγα με οτοστόπ στην Αρλ, στη Νότια Γαλλία, εκεί όπου ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (που θαύμαζα πολύ) έζησε και δούλεψε. Έπειτα από οκτώ μήνες στην Αρλ αποφάσισα να ταξιδέψω και για δύο χρόνια γύρισα τη Νότια Γαλλία, την Ισπανία, τη Βόρεια Αφρική. Μόνο μετά την επιστροφή μου πήγα σε σχολή Καλών Τεχνών, στο Κρέφελντ (στο Ντίσελντορφ), για να σπουδάσω αυτό που τότε χαρακτηριζόταν «ελεύθερη ζωγραφική».


Μετά το τέλος των σπουδών μου ήμουν πολύ επηρεασμένος από την εννοιολογική τέχνη, από τις γοητευτικές ιδέες δημιουργών όπως ο Τζόζεφ Κόσουτ και ο Λόρενς Γουάινερ. Ήταν μια κρίσιμη στιγμή στην –έως τότε διόλου θεαματική– ζωή μου. Αισθάνθηκα ότι απομακρυνόμουν ολοένα και περισσότερο από τη δική μου, προσωπική ταυτότητα και προτίμησα να σταματήσω ό,τι έκανα ως καλλιτέχνης και να σκεφτώ πώς ήθελα να συνεχίσω. Οι οκτώ μήνες που ακολούθησαν ήταν η πιο δύσκολη περίοδος που πέρασα στη ζωή μου. Ώσπου κάποιος μου πρότεινε να δουλέψω ως βοηθός φωτογράφου. Καθώς βρισκόμουν σε φάση που αναζητούσα τον δρόμο μου, δέχτηκα.

— Πολλές φωτογραφίες σας, ειδικά τα πορτρέτα σας, συλλαμβάνουν μια σκιά στα μάτια του πρόσωπου, ένα ίχνος θλίψης. Πρόκειται για ψυχολογικής τάξης στοιχεία που εντοπίζετε στα πρόσωπα που φωτογραφίζετε ή είναι ένα δικό σας χαρακτηριστικό, μια ικανότητά σας να κοιτάτε βαθιά μέσα στο θέμα σας, ανακαλύπτοντας ακόμη και κρυμμένα στοιχεία του;

Νομίζω ότι καθένας από μας είναι πιο κοντά στον εαυτό του, σε αυτό που πραγματικά είναι, όταν εκτίθεται σ' ένα αίσθημα μελαγχολίας. Κάτι ποιητικό συμβαίνει τότε. Οι άνθρωποι, οι γυναίκες εν προκειμένω, όταν σταματούν να αυτο-ελέγχονται, αποκαλύπτουν βαθύτερα συναισθήματα, μια διαφορετική αίσθηση στον άνθρωπο που κρατά την κάμερα μπροστά τους. Τον «χώρο» μεταξύ του φωτογράφου και του θέματός του, αυτό είναι που φωτογραφίζεις. Δεν μ' ενδιαφέρει το εξωτερικό σχήμα, η δομή των οστών, η αρχιτεκτονική του προσώπου, όταν φωτογραφίζω, αλλά κάτι το αόρατο, που αφορά εσωτερικές, ψυχολογικές ποιότητες του θέματος που μπορώ να αποτυπώσω, εφόσον αυτή/αυτός που είναι το θέμα μου θέλει να μου ανοιχτεί και να μου τις δώσει.


Πρέπει να υπερασπίσω τον εαυτό μου, πάντως, σχετικά με τη «θλίψη» που βλέπετε στις φωτογραφίες μου. Κανένας απ' όσους έχω φωτογραφίσει δεν φαίνεται λυπημένος. (Χαμογελώ και δεν είμαι σίγουρος...)

Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019): «Ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός» Facebook Twitter
Milla Jovovich, Παρίσι, 1998. © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery


— Υπάρχει μια ηθική/πολιτική διάσταση στη σχέση αγοράς και τέχνης. Δεν είναι ενοχλητική η ευκολία με την οποία η αγορά απορροφά και εκμεταλλεύεται το καλλιτεχνικό έργο; Πόσο εύκολη και ελεύθερη είναι η συνθήκη για τον καλλιτέχνη που ασχολείται με τη φωτογραφία μόδας;

Η συζήτηση, που δεν τελειώνει ποτέ, για το αν οι εφαρμοσμένες τέχνες αποτελούν όντως «τέχνες» ή όχι είναι χωρίς νόημα. Αν η αγορά τέχνης λειτουργεί ως απαιτητικός πελάτης, πώς θα μπορούσε αυτό να σημαίνει το τέλος της τέχνης; Ομοίως, δεν έχει σημασία το ερώτημα αν μια φωτογραφία μπορεί να αντιμετωπιστεί ως έργο τέχνης. Η ποιότητα και η δύναμη μιας φωτογραφίας δεν αλλάζει, είτε φέρει τον προσδιορισμό «καλλιτεχνική» είτε όχι. Δεν είναι η «ταμπέλα» που κάνει μια φωτογραφία ενδιαφέρουσα, αυθεντική, συγκινητική ή ό,τι άλλο...


— Ποια ήταν τα πιο ενδιαφέροντα χρόνια στην πορεία σας; Κοιτάζω τις φωτογραφίες σας από τη «χρυσή εποχή» των σούπερ μοντέλων (τέλος της δεκαετίας του '80, '90s) που έγραψαν ιστορία στην ποπ κουλτούρα της γενιάς μου και αναρωτιέμαι: μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2008, μπορούμε να πούμε ότι τα '90s ήταν η εποχή της μεγάλης ματαιοδοξίας και μιας απίστευτης σπατάλης χρημάτων και σκέψης σε πράγματα και αξίες χωρίς σημασία;

Τα πιο συναρπαστικά χρόνια είναι αυτά που ζούμε τώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, ωστόσο, τα μοντέλα που αργότερα ονομάστηκαν σούπερ μόντελ σήμαναν για μένα μια δυνατότητα, κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζονταν ως τότε οι γυναίκες στα περιοδικά μόδας, που συνήθως επιδείκνυαν το κοινωνικό/οικονομικό στάτους τους, χωρίς την παραμικρή ευαισθησία. Γι' αυτό και αναζήτησα γυναίκες που να μπορούν να μιλούν για τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζονται πλούσιους συζύγους για να το κάνουν. Προσπαθώντας να πείσω τον κ. Λίμπερμαν της Conde Nast για το πώς φανταζόμουν τη «νέα γυναίκα», οδηγήθηκα στις φωτογραφίες των μοντέλων με τα λευκά πουκάμισα για την αμερικανική «Vogue» (για την οποία είχα αρνηθεί να δουλέψω πριν). Όταν έδειξα, ωστόσο, τις φωτογραφίες στον κ. Λίμπερμαν και στην Γκρέις Μιραμπέλα, τότε editοr στη «Vogue», δεν είπαν κουβέντα και αρνήθηκαν τις φωτογραφίες. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1992, στην έκδoση για τα 100 χρόνια της «Vogue», η Άννα Γουίντουρ χαρακτήρισε τη φωτογραφία την πιο σημαντική της δεκαετίας. Θα μπορούσα να σας πω πολλά για τα '90s, αλλά ας σταματήσω εδώ.

Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019): «Ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός» Facebook Twitter
Amber Valletta, Νέα Υόρκη, 1993. © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery


— Υπάρχει ένα ελληνικό τραγούδι που λέει «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε». Άλλαξε ο τρόπος που βλέπετε τον κόσμο και τους ανθρώπους μέσα στα χρόνια που πέρασαν;

Δεν ξέρω αν αλλάζει ο τρόπος που κοιτάμε ή αν αλλάζουν αυτά που βλέπουμε.


— Η τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να τραβάει φωτογραφίες καλής ποιότητας. Αν συνυπολογίσει κανείς και τη φωτο-μανία (εκατομμύρια φωτογραφίες ποστάρονται στο f/b και στο Instagram), ποιος νομίζετε ότι είναι ο ρόλος του φωτογράφου σήμερα; Πολλοί δηλώνουν εξαντλημένοι από τον οπτικό πολιτισμό μας και όλες αυτές τις κακές, ανόητες φωτογραφίες που μας πυροβολούν καθημερινά και δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν κυρίως οι φωτογραφίες της προ-digital εποχής...

Υπάρχει ένας καλός τρόπος να μην κουράζεται κανείς: να μην κοιτάζει όλες αυτές τις φωτογραφίες που υπάρχουν γύρω τριγύρω. Δεν έχω τίποτα ενάντια στη σύγχρονη κατάσταση, στην οποία όλοι είναι δυνάμει φωτογράφοι και αναρίθμητες φωτογραφίες τραβιούνται καθημερινά. Πραγματικός φωτογράφος είναι αυτός που έχει οπτική άποψη και μακρά ιστορία στο να τραβάει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και θα ξεχωρίζει όσο η δουλειά του συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον. Οι «πραγματικοί» φωτογράφοι, πάντως, μόνο να μάθουν μπορούν από την ελαφρότητα και την ευκολία κάποιων φωτογραφιών που κυκλοφορούν από καιρό σε καιρό στον ωκεανό όλου αυτού του άχρηστου φωτογραφικού υλικού γύρω μας. Έμαθα να τραβάω με ψηφιακή μηχανή φωτογραφίες εξίσου ποιητικές μ' αυτές που άλλοτε τραβούσα σε φιλμ. Μου πήρε λίγο χρόνο παραπάνω να μάθω πώς μπορεί να γίνει, αλλά ήταν καίριας σημασίας για μένα να ξαναφέρω την ποίηση.

Πίτερ Λίντμπεργκ (1944-2019): «Ο τρόπος που βλέπω και φωτογραφίζω είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκός» Facebook Twitter
Jessica Chastain, Industria Superstudio, Νέα Υόρκη, 2011. © Peter Lindbergh, Courtesy Gagosian Gallery
Φωτογραφία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
συμφωνώ σε όσα λέει για τις εκατομμύρια φωτογραφίες 'σκουπίδια' που κυκλοφορούν σήμερα, και ότι μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό από τα σκουπίδια, αν και θέλει προσπάθεια. έχω μόνο μια ένσταση: είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος εδώ και αρκετά χρόνια και έχω δουλέψει αναλογικές αι ψηφιακές μηχανές. Δεν έχω σίγουρα τις γνώσεις και την εμπειρία του Peter Lindbergh, αλλά ακόμα και με κινητό τηλέφωνο αν είχα μπροστά μου μοντέλα όπως την Jessica Chastain, τη Monica Bellucci ή τη Milla Jovovich, θα μπορούσα να κάνω κι εγώ ακόμα μια φοβερή έκθεση φωτογραφίας που όλος ο κόσμος θα μίλαγε για μένα, άρα συμπέρασμα: καλός ο φωτογράφος αλλά η προβολή που έχει και οι γνωριμίες που έχει μετράνε πάντα πολύ περισσότερο και από την δουλειά του. Αυτό το έχω παρατηρήσει ιδιαίτερα στο instagram, καθώς βλέπω πολλές φωτογραφίες καθημερινά από άγνωστους και άσημους φωτογράφους, που στέκουν πολύ καλά απέναντι σε καταξιωμένους διάσημους. αν μια φωτογραφία προβληθεί από 'τα μέσα', τότε γίνεται αμέσως νούμερο ένα και άσχετα με το ποιός την τράβηξε, ή τι εξοπλισμό είχε, μένει στον κόσμο σαν πολύ καλή φωτογραφία.
Η διαφορα μεταξυ αυτων που αναρτουν ερασιτεχνικα με αυτους που κανουν φωτογραφια επαγγελματικα ειναι οτι τις περισσοτερες φορες, τουλαχιστον στο εξωτερικο, και για τα μεγαλα ονοματα, υπαρχουν οικονομικα συμφεροντα πισω απο καθε δημοσιοτητα, συμφεροντα που δε τελειωνουν σε αυτα του φωτογραφου. Γκαλερι, agents, μουσεια, εκδοτες κα., εχουν συμφερον να αναδυκνειεται καποιος φωτογραφος που εκπροσωπουν. Ειχα την τυχη να γνωριζω προσωπικα ατομα που κρινανε το βραβειο Πουλιτζερ μια χρονια. Υπηρχε λοιπον μια φωτογραφος, που για τον αλφα 'η βητα λογο φωτογραφιζε για την Ουοσιγκτον Ποστ, κι η οποια δεν ειχε πολυ καλη φημη στην πιατσα. Ηταν μεσα σ ολα τα γεγονοτα, αλλα οχι τοσο καλη φωτογραφος. Ειχε κανει και ρεπορταζ ως απεσταλμενη και ηταν κακο. Λαθος φακοι, οπορτουνιστικες τοποθετησεις, φουλ ζουμ, οτι να ναι....Ομως φωτογραφιζε για την Ποστ, και υπηρξε πιεση να παρει πουλιτζερ. Τελικα το πηρε...Το WPA στο Αμστερνταμ, πολλες φορες βραβευει αυτο που φωτογραφιζεται, οχι τον τροπο. Εποχη Κοσσοβο. Εχεις φωτογραφιες ; Θα παρεις βραβειο ! Ηξερα για ενα περιστατικο ενος ιησουιτη που επιτεθηκε σε αμερικανο φωτογραφο ( που ηξερα προσωπικα ) επειδη ο τελευταιος πηγε σε καταυλισμο, ανοιγε τα φερμουαρ στις τεντες των προσφυγων και ρωτουσε αν υπηρχε καμια γυναικα που να ειχε βιαστει...Λεγεται οτι η φημη του Αβεντον χτιστηκε μετα απο μια συμφωνια με εναν δημοσιογραφο. Θα τον προμοταρε κι αυτος θα του εδινε prints. Αν γινοταν διασημος, ο δημοσιογραφος θα ειχε στην κατοχη του αλφα αριθμο Αβεντονς...Εγινε ετσι ; Δε ξερω, αλλα προσωπικα δε μου γεμιζε ποτε το ματι ο κυριος Ντικ ( ο Αβεντον ). Οταν πεθανε, πηραν το estate του καποιοι διευθυνταδες και το παρελασαν στα μουσεια για να τονωσουν την αγορα. Ακολουθησαν δεκαδες δημοσιευσεις απο εφημεριδες φυσικα.Εχει ακουσετι οτι καποιοι φωτογραφοι μπαινουν σε μουσεια, μεσω..."δωρεας".Η διαφορα μεταξυ ερασιτεχνων και επαγγελματιων ειναι οτι οι τελευταιοι δεν εχουν προβλημα με ολα αυτα. Καλη φωτογραφια για πολλους αν οχι τους περισσοτερους απ αυτους ειναι η φωτογραφια που πουλαει. Γι αυτο και δινουν σημασια στις ΔΣ, να συσχετιστουν με καποιο κυκλο που εχει προσβαση σε κεφαλαιο.Το γεγονος οτι καποιοι ερασιτεχνες κανουν απιστευτη δουλεια ( που κανουν ! ) ισοδυναμει ενδεχομενως με τη σκεψη που κανει ενας NBA-er οταν βλεπει εναν καταπληκτικο παιχτη κολλεγιακου παιχνιδιου στην τηλεοραση : Απ τα drafts παλληκαρι μου, για να σε δουμε...Φυσικα υπαρχει ελπιδα. Σε μια εποχη που καποιος μπορει να τυπωσει το δικο του βιβλιο, να το διανειμει και να το διαφημισει με σχετικα χαμηλο κοστος, η φωτογραφια γινται ολο και πιο δημοκρατικη, αποκτα την ιδια εφαρμογη στο κοινο που εχει το διδυμο της trend, που ειναι το ποδηλατο, αποστασιοποιηται ολο και πιο πολυ, απ αυτη την εμετικη ελιτ θαμωνων των καλλιτεχνικων μπουρδελων που ειναι οι γκαλερι και ολων αυτων των θεωρητικων που αρεσκονται απ το 1930 και μετα να βλεπουν τις φωτογραφιες κρεμασμενες στον τοιχο.