1.«Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών. Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις». Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο χωροταξίας σε δεκάδες ζητήματα, από τα δάση έως την κτηνοτροφία και τα ορειβατικά καταφύγια.
2.«Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις». Τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» πολιτικών και άλλων υπόχρεων προσώπων.
3.«Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις». Με αυτό το νομοσχέδιο άνοιξε ο δρόμος σε ιδιώτες, με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να «χορηγούν» φάρους. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά ίσως να μην είμαστε μακριά από τοποθέτηση μπάνερ σε φάρους για την προβολή επιχειρήσεων.
4.«Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ενεργεί προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των φυλακών και προβλέπει τη φυλακή τύπου Γ', δηλαδή ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Ένα από τα «γκρίζα» σημεία βρίσκεται στο άρ. 1§10, όπου προβλέπεται η μεταγωγή σε αυτές τις φυλακές και λιγότερο «κακών» κρατουμένων για εργασία, δηλαδή θα υπάρχουν εξαρχής κρατούμενοι δύο ταχυτήτων.
5.«Ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν: α) τον τρόπο τιμολόγησης των οριζόμενων στην κείμενη νομοθεσία πράξεων διαφήμισης και β) τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης». Η εν λόγω τροπολογία 22 σελίδων που προστέθηκε αιφνιδιαστικά σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δημιούργησε ίσως τις περισσότερες αντιδράσεις σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση. Mε αυτήν διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις των ΜΜΕ, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ και ο τρόπος υπολογισμού του αγγελιόσημου και επανακαθορίζεται η έννοια της δεσπόζουσας θέσης στον χώρο των media. Η τροπολογία κατατέθηκε με διαδικασίες εξπρές και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη συνοδευτική έκθεση, «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων». ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε έγκλημα στον χώρο του Τύπου.
6.«Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις». Η αντιπολίτευση μίλησε για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.
7.«Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (Ν. 3528/2007) - Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις». Με το άρθρο 4 που τροποποιεί τον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Υπαλλήλων αναγνωρίζονται ως χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης τα έτη που οι δημόσιοι υπάλληλοι αναλαμβάνουν πολιτική θέση (π.χ. βουλευτής, γενικός γραμματέας υπουργείου, αντιπεριφερειάρχης κ.λπ.). Όλοι οι αιρετοί, λοιπόν, με την επάνοδό τους στην υπηρεσία τους θα προηγούνται έναντι των άλλων υπαλλήλων στην κατάληψη διευθυντικών θέσεων. Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί να μην υπάρχει ανάλογη πρόνοια και για τους αιρετούς που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, ενεργοποιείται η «δομημένη» συνέντευξη στον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο.
8.Τροπολογία για την παράταση αδειοδότητης των ποδοσφαιρικών ομάδων. Η τροπολογία συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για «ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δίνει παράταση ως τις 18 Σεπτέμβρη σε ΠΑΕ που δεν διαθέτουν φορολογικές ή ασφαλιστικές ενημερότητες να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά και να πάρουν την αδειοδότηση ώστε να τους επιτραπεί να λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα. Βουλευτές της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκαν πώς γίνεται οι ομάδες να δαπανούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μεταγραφές και να μη δίνουν τα χρήματα για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Αθλητισμού Αθανάσιος Τασούλας δήλωσε: «Δεν έχω την ψευδαίσθηση πως θα δημιουργηθεί ένας αγγελικός κόσμος, αλλά θα βελτιωθεί».
9.«Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση - Βιώσιμη ανάπτυξη». Η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εργαλείο ισοπέδωσης κάθε είδους αρμοδιότητας της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής ειδικότερα, σχετικά με τη δυνατότητα χάραξης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, με σεβασμό στην ισόρροπη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική συνοχή».
10.«Κύρωση αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων του ν. 3908/2011 και άλλες διατάξεις». Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η επιχορήγηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη γερμανική πολυεθνική Enercon, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΗ , ενώ έχει προβλήματα και με τη γερμανική δικαιοσύνη.
σχόλια