Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αρκετός εκνευρισμός τελευταία, καθώς για πρώτη φορά αρχίζουν να μην τους βγαίνουν οι τακτικές κινήσεις του πολιτικού τους σχεδιασμού, αλλά και οι επικοινωνιακές δεν έχουν την επιτυχία που είχαν μέχρι πρότινος. Και αν κάτι δεν αμφισβητεί σχεδόν κανείς στον Αλέξη Τσίπρα ως τώρα είναι οι ικανότητές του στον τακτικισμό και την επικοινωνία.
Έτσι, προς μεγάλη τους έκπληξη, όχι μόνο είδαν την υπόθεση της Νοvartis, στην οποία είχαν επενδύσει πάρα πολλά, επικοινωνιακά και πολιτικά, να ξεφουσκώνει αλλά και να καλύπτεται από τον θόρυβο που ξεσήκωσε η μικρότερης σημασίας αποκάλυψη ότι το ευκατάστατο ζεύγος των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Αντωνοπούλου και Δημήτρης Παπαδημητρίου λάμβαναν επίδομα ενοικίου, παρά τη μεγάλη περιουσία τους και το ότι διαθέτουν διαμέρισμα στην Αττική.
Το γεγονός θεωρήθηκε ακόμα πιο προκλητικό όταν αποκαλύφθηκε ότι το άρθρο που δίνει σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου δεν υπήρχε πριν.
Το νομοθέτησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου το καλοκαίρι του 2015, περνώντας τη συγκεκριμένη διάταξη μέσα στον νόμο για το τρίτο μνημόνιο, που έκοβε κι άλλο τις συντάξεις κι έφερνε νέα μέτρα λιτότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν συνηθίζει να πτοείται από παρόμοια περιστατικά –όποτε αυτά προέκυψαν–, ώστε να διώξει κάποιον υπουργό του, στην περίπτωση αυτή το θεώρησε κατάλληλη ευκαιρία για να το κάνει. Γι' αυτό και ζήτησε αμέσως την παραίτησή τους.
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του εδώ και πολύ καιρό δεν ήταν ευχαριστημένοι από τις «επιδόσεις» του υπουργικού ζεύγους, και ειδικά του κ. Παπαδημητρίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Υπουργός, από τους τακτικότερους συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, έλεγε αρκετά συχνά ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν πολύ θεωρητικός και του χρέωνε ότι δεν είχε φέρει καμία επένδυση.
Καιρό τώρα θεωρούσαν ότι ο κ. Παπαδημητρίου πιάνει απλώς μια υπουργική θέση στην κυβέρνηση και αναζητούσαν την αφορμή. Μέχρι που την έδωσε η σύζυγός του Ράνια Αντωνοπούλου, όταν αποκαλύφθηκε από τη Διαύγεια ότι είχε λάβει αναδρομικά αρκετές χιλιάδες ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.
Η αποκάλυψη του άρθρου που είχε περάσει κρυφά στο τρίτο μνημόνιο και αφορούσε το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών κατέδειξε αδυναμίες και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού κανένα τους δεν φαίνεται να το είχε πάρει είδηση δυόμισι χρόνια τώρα.
Η αποκάλυψη του άρθρου που είχε περάσει κρυφά στο τρίτο μνημόνιο και αφορούσε το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών κατέδειξε αδυναμίες και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού κανένα τους δεν φαίνεται να το είχε πάρει είδηση δυόμισι χρόνια τώρα.
Μάλιστα, εμφανίζονται σήμερα να καταγγέλλουν μία διάταξη που είχαν και οι ίδιοι ψηφίσει (το τρίτο μνημόνιο, που την περιείχε, ψηφίστηκε με έναν νόμο), έστω χωρίς να γνωρίζουν, αλλά ούτε αυτό τους τιμά.
Ακόμα μεγαλύτερη ενόχληση και από την υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, που δεν το έκρυψε, η συνάντηση του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού πρέσβη.
Ο Κ. Μητσοτάκης, κατόπιν συνεννόησης με τον πρέσβη των ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι, από την ενημέρωση που είχε, το FBI δεν ερευνά κανέναν Έλληνα πολιτικό. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την ανακοίνωση κι έτσι η ΝΔ επανήλθε με αναλυτικότερη ενημέρωση, με την οποία έλεγε πως «ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε επί λέξει στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός».
Η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε το Μέγαρο Μαξίμου. Κι αυτό γιατί, καθώς η δικογραφία που πήγε στη Βουλή είναι αρκετά φτωχή σε στοιχεία, όλοι περίμεναν ότι τα πρόσθετα στοιχεία για τους Έλληνες πολιτικούς θα προέκυπταν από τις έρευνες του FBI. Οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρέσβης, βεβαίως, δεν αποκλείουν οι μάρτυρες στις ΗΠΑ να έχουν αναφέρει Έλληνες πολιτικούς.
Αυτό που καταδεικνύουν, όμως, είναι ότι μάλλον δεν πρόκειται να έρθουν άλλα στοιχεία από κει και ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν αποτελούν αντικείμενο των ερευνών τους. Αυτό το τελευταίο ειδικά δηλώθηκε ξεκάθαρα.
Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή το επόμενο διάστημα σχετικά με την υπόθεση Novartis, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς για την ώρα οι κατηγορίες κατά των πολιτικών της αντιπάλων δεν στοιχειοθετούνται και υπάρχει διαπιστωμένη, και από τους ίδιους, προχειρότητα.
Οι πληροφορίες λένε ότι η έρευνα στην Ελλάδα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς για να βρεθούν τα στοιχεία, κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Αν αυτά υπάρξουν, τότε η υπόθεση θα μπορέσει να προχωρήσει. Διαφορετικά, η κυβέρνηση κινδυνεύει να εκτεθεί και τελικά να μην αποδοθεί καμία ευθύνη σε πολιτικούς, ούτε καν για την περίοδο του ξέφρενου πάρτι με τις φαρμακευτικές.
Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, πάντως, αυτή την εβδομάδα έριξαν τους τόνους αισθητά, όπως ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, ο οποίος είπε: «Από δημοσιογραφικές έρευνες είχα πει τότε ότι έχω την εντύπωση πως το σκάνδαλο Novartis θα είναι μεγαλύτερο του σκανδάλου της Siemens».
Η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και στη Δικαιοσύνη, με τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Θάνου να δέχεται πολλά πυρά και να της ασκείται κριτική ότι παρεμβαίνει.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή του μιλά «για κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους» και αναφέρει ότι υπάρχει μια μειοψηφική ομάδα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που ανήκει στην ομάδα της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Θάνου.
Αναφέρθηκαν ακόμα και σε μηχανισμό προπαγάνδας που πολεμάει με λύσσα όποιον αντιστέκεται στις μεθοδεύσεις και στους σχεδιασμούς αυτού του συστήματος. Κατηγορίες πολύ σημαντικές, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
Με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν φαίνεται να ασχολείται κανείς πλέον και οι περισσότεροι τομείς λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο των δανειστών.
Οι τελευταίοι φαίνεται να ανησυχούν εδώ και λίγο καιρό, ειδικά αφότου ενημερώθηκαν για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών. Κι αυτό γιατί κάποιοι στην Ευρώπη, όπως λένε οι πληροφορίες, φοβούνται ότι εάν ο Τσίπρας πάει σε εκλογές και θεωρεί ότι θα τις χάσει, είναι πολύ πιθανό να θυμηθεί, για προεκλογικούς λόγους, την πολιτική γραμμή του πριν από το 2015 και να τάζει ή, όπως έλεγε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, «να ανοίξει η κάνουλα».
Το τι θα ρέει από την κάνουλα, αν δεν υπάρχει ρευστό, είναι άλλο θέμα, αλλά, σύμφωνα με τους δανειστές, μια τέτοια στάση θα είναι αρκετή για να προκαλέσει αναταραχή και γι' αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να λάβουν μέτρα.
Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που, όπως γράφτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο, πολλοί παραμένουν ακόμα εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης (και όχι από τα μνημόνια, όπως λέει η ρητορική της κυβέρνησης, για την έξοδο από τα οποία θα έπρεπε να καταργηθούν οι αντίστοιχοι νόμοι).
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια