Τι ακριβώς είναι το screen printing;
Η μεταξοτυπία είναι η αρχαιότερη εκτυπωτική μέθοδος στην ιστορία του πολιτισμού μας. Ξεκινάει από τη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος μάσησε ένα λουλούδι, δημιουργώντας χρώμα στο στόμα του, άπλωσε το χέρι του σε ένα σπήλαιο και φύσηξε, δημιουργώντας το αποτύπωμά του στον χώρο και στον χρόνο. Έχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι τέχνη και τεχνική ταυτόχρονο και αναπροσδιορίζεται ανά τους αιώνες.
Μεταξοτυπία έχει και ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα στο κινητό μας, μεταξοτυπία έχει και ένα έργο τέχνης του Banksy. ..
Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό;
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ξεκίνησα πολύ αργά, αλλά η αλήθεια είναι πως το κάνω από πάντα. Γεννήθηκα μέσα αυτόν το χώρο. Η μητέρα μου με θήλαζε φωσφοριζέ μελάνια και ο πατέρας μου με νανούριζε στον σκοτεινό θάλαμο του εργαστηρίου. Κοιμάμαι, τρώω, τυπώνω και επαναλαμβάνω.
Πες μας λίγα πράγματα για την ομάδα Tind.
Ο πατέρας μου και οι συνεργάτες μας. Τι ακριβώς κάνουμε δεν ξέρω – ξέρω ότι κάνουμε πάντως. Ειδικότερα, τυπώνουμε αυτό που οι άλλοι λένε ότι δεν τυπώνεται και παραδίδουμε μια εργασία στα όρια στα οποία μας προκαλεί ο κάθε συνεργάτης μας.
Από που εμπνέεστε τα moto που τυπώνετε;
Δεν θα έλεγα ότι είναι έμπνευση αλλά ανάγκη. Όταν δεν υπάρχει τίποτε άλλο για να κάψεις, πρέπει να βάλεις φωτιά στον εαυτό σου.
Τι θα περιλαμβάνει το workshop «Live Screen-Printing» στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών;
H Στέγη, συνδέοντας τους νέους με την αγορά εργασίας, προσκάλεσε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με σπουδές στις κορυφαίες σχολές εφαρμοσμένων τεχνών, όπως το Central Saint Martins στο Λονδίνο και το Rhode Island School of Design στην Αμερική, να γεμίσουν τις σελίδες ενός sketchbook με τη δουλειά τους. Το Σαββατοκύριακο αυτό, λοιπόν, καλεί σε ένα ανοιχτό event τον κόσμο να ξεφυλλίσει τα sketchbooks που δημιούργησαν και να δουν πρώτοι τις πιο ανατρεπτικές τάσεις στο design, τη φωτογραφία, το animation, τις εικαστικές τέχνες, το σχέδιο μόδας και τη γραφιστική από τους καλλιτέχνες που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, σε ένα διήμερο φεστιβάλ με δωρεάν είσοδο. Τα sketchbooks θα είναι προσβάσιμα στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ αλλά και μετά τη λήξη του, κατά τις ώρες λειτουργίας της Στέγης. Εμείς είμαστε μία από τις δράσεις εκείνου το διημέρου. Θα έχουμε σχεδιάσει εικαστικά εμπνευσμένα από την ιδέα ότι το «μέλλον δεν έχει τυπωθεί ακόμα» και θα μπορεί ο κόσμος να έρθει σε επαφή με τη μαγεία της μεταξοτυπίας, να τυπώσει μαζί μας (είτε μια τσάντα, είτε μια αφίσα) ή να αυτοσχεδιάσει μαζί μας και να αφήσει το αποτύπωμά του στον χώρο και στον χρόνο.
Συμμετέχεις και στο «Συνεργαστήριον» στη Στοά Εμπόρων. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό αλλά και για τα σεμινάρια εκτύπωσης Letterpress που πρόκειται να κάνετε.
Το «Συνεργαστήριον και Συνεργάται» είναι ένα πείραμα που εντάσσεται στη δράση «Ίχνη Εμπορίου» και φιλοξενείται στη Στοά των Εμπόρων. Έχουμε υιοθετήσει την εξής ρήση: «Τα καλά νέα είναι ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα, τα κακά νέα είναι ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα». Είμαστε στην ουσία συνεργάτες πάνω στον χώρο της χειροποίητης εκτύπωσης και δοκιμάζουμε το μοντέλο της ανοικτής επικοινωνίας και μεταφοράς των ειδικών μας γνώσεων από τη μία γενιά στην άλλη. Διατηρούμε και εξελίσσουμε εαυτούς και συνεργάτες μέσα από τη μελέτη, την καταγραφή και την ανάλυση της κουλτούρας μας μέσα στον χώρο και στον χρόνο. Εντός του πλαισίου των δράσεών μας έχουμε την τιμή και τη χαρά να κάνουμε εργαστήρια χωρίς κόστος συμμετοχής, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή χειροποίητου χαρτιού, εικονογράφηση, τυπογραφία, στοιχειοθεσία, μεταξοτυπία και ό,τι άλλο προλάβουμε όσο κρατήσει η φιλοξενία στα «Ίχνη Εμπορίου».
Θεωρείς ότι το αθηναϊκό κοινό είναι εξοικειωμένο με τέτοιου είδους σεμινάρια;
Βλέποντας σε βάθος δεκαετίας, ναι, το ενδιαφέρον αυξάνεται στην Αθήνα και περισσότερο στην επαρχία με γεωμετρική πρόοδο. Το πώς κεφαλαιοποιείται αυτό για να αποδώσει τα μέγιστα στο μέλλον είναι το ζήτημα και όχι να παραμείνει στη λογική του χόμπι και του ελιτισμού.
Γιατί πιστεύεις ότι θα είχε ενδιαφέρον να το παρακολουθήσει κάποιος;
Ό,τι μαθαίνει κάποιος είναι για καλό, αλλά ειδικά για τη μεταξοτυπία θα έλεγα ότι προσφέρεται γιατί είναι της στιγμής (βλέπε αφίσες του Μάη του ’68) και προσιτή, ένας χαμηλού κόστους τρόπος εκτύπωσης.
Ποια είναι η γνώμη σου για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο;
Ένα σημάδι πως κάποιοι νέοι χρησιμοποιούν το μυαλό και τα χέρια τους και κάποιοι ταράζονται γι’ αυτό.
Μελλοντικά σχέδια;
Παραφράζοντας τον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, τα σχέδιά μου είναι σαν τα σύννεφα, αλλάζουν μορφή κάθε στιγμή.
Screen-Printing, «Το μέλλον δεν έχει τυπωθεί ακόμα», 21/3, 12:00-18:00, 22/3, 12:00-20:00, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, είσοδος ελεύθερη, www.behance.net/tind, www.tind.gr
σχόλια