Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Ονομάζομαι Σπύρος Κουβαράς και είμαι χορογράφος, χορευτής, περφόρμερ. Σπούδασα graphic design στη σχολή ΑΚΤΟ, σύγχρονο χορό και χορογραφία-περφόρμανς στο Centre National de la Danse και στο Studio Micadanses στο Παρίσι και είμαι απόφοιτος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού (École Magenia).
Μίλησέ μας και για την ομάδα Synthesis 748.
Τα τελευταία 11 χρόνια ζούσα και εργαζόμουν στο Παρίσι, αλλά από τον Οκτώβριο του 2014 η βάση μου είναι πλέον η Αθήνα. Ίδρυσα την Compagnie Synthesis 748 στο Παρίσι τον Μάιο 2009, σε συνεργασία με την περφόρμερ Κορίνα Κοτσίρη και τον συνθέτη Γιώργο Κουβαρά (σταθεροί συνεργάτες και των έργων της ομάδας) και έχοντας την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού και του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού, έχω πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 3 έργα για θέατρα, 1 video dance και μια site specific performance μεγάλης διάρκειας. Όλα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, μουσεία και θέατρα σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα. Η δουλειά της ομάδας εξετάζει εννοιολογικά και φιλοσοφικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, με βασικά εργαλεία την παραλληλία και ουσιαστική σχέση του χορού με τα εικαστικά και τη σύγχρονη μουσική.
Το πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους είκοσι καταξιωμένοι σύγχρονοι εικαστικοί, ανανεώνεται, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς με νέα έργα και με αφετηρία τη διερεύνηση της σχέσης της τέχνης με τα μαθηματικά εξετάζει έννοιες όπως ο χρόνος, ο τόπος και η μνήμη.
Πώς προέκυψε το OPUS I # Temporality;
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από το Παρίσι μετά από 11 χρόνια, το τυχαίο και η επιθυμία μου να δω μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα του 2014 με οδήγησε στην γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη και στο πρότζεκτ ΜετροΛόγος. Από εκεί προέκυψε η γνωριμία μου με την εικαστικό και επιμελήτρια του πρότζεκτ Αλεξάνδρα Νασιούλα. Η ταύτιση απόψεων, ιδεών, δράσεων και σκέψεων μεταξύ μας καθώς και η επιθυμίας της για «σωματοποίηση» της έκθεσης γέννησαν τη συνεργασία μας. Το πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν με έργα τους είκοσι καταξιωμένοι σύγχρονοι εικαστικοί, ανανεώνεται, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς με νέα έργα (τα οποία, σημειωτέον, πραγματώνονται για τον χώρο και μέσα στον χώρο) και με αφετηρία τη διερεύνηση της σχέσης της τέχνης με τα μαθηματικά εξετάζει έννοιες όπως ο χρόνος, ο τόπος και η μνήμη.
Τι θα δούμε στην περφόρμανς που θα παρουσιάσεις στην γκαλερί Owl Art Space;
Το OPUS I # Temporality που θα δείτε από 22 έως 24 Μαΐου είναι το πρώτο έργο (εξού και OPUS I) ενός διπτύχου που κάνω στον χώρο της γκαλερί Owl Art Space. Πρόκειται για μια χορογραφική σόλο περφόρμανς σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του αδελφού και συνεργάτη μου Γιώργου Κουβαρά. Είναι μια χορογραφική από τη μεριά μου και ηχητική από τη μεριά του Γιώργου γεωμέτρηση του χρόνου, ένα έργο-αναφορά στη χαϊντεγκεριανή χρονικότητα. Εννοιολογικά, προσέγγισα το έργο με την έννοια της διάρκειας και της μετάβασης. Κινησιολογικά, δουλεύοντας με την αργή κίνηση (ένα πεδίο το οποίο ερευνώ και με απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια), οδηγήθηκα στη σύνθεση και στην αποσύνθεση, στη δόμηση και στην αποδόμηση των επιμέρους μερών που συνθέτουν το όλον. Κάπου εκεί, το ανθρώπινο στοιχείο, εκτεθειμένο στο φαινόμενο της βαρύτητας, προσπαθεί να ορθοποδήσει, να σταθεί, να περπατήσει. Στην περφόρμανς μου, λοιπόν, δεν είναι μόνο η σύνθεση των κινήσεων που χαρακτηρίζει τη χορογραφία αλλά η ίδια η στιγμή της διάθλασης του χρόνου ως ένα άλμα, μια βουτιά στην αιωνιότητά του.
OPUS I # Temporality, 22, 23, 24/5, 21:00. Γκαλερί Owl Art Space, Θέσπιδος 10, Ακρόπολη, 211 2160258, είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη κράτηση θέσεων.
σχόλια