Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος

Από τη Μαδρίτη στην Αθήνα ένα tapas δρόμος Facebook Twitter
La Gabinoteca
0

Αν πεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να βιώσεις την εμπειρία της ισπανικής κουζίνας με τα περίφημα καστιλλιάνικα tapas και την αύρα της Μαδρίτης, μάλλον ψεύδεσαι. Το μαδριλένικο Gabinoteca αποφάσισε να κάνει τη φαντασίωσή σου πραγματικότητα με το ολοκαίνουργιο, ελληνικό «αδελφάκι» που άνοιξε πρόσφατα στο Κεφαλάρι. Ο εμπνευστής του πετυχημένου La Gabinoteca της ισπανικής πρωτεύουσας, ο σεφ Nino Redruello, βάζει την υπογραφή του και στο αθηναϊκό εστιατόριο με την παιχνιδιάρικη κουζίνα του. Εδώ, τα tapas είναι εμπειρία. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ονομασία του all day εστιατορίου παντρεύει το όνομα γνωστού σεφ της Ισπανίας, Εl Gabino, με τη λέξη «teca» που σημαίνει τόπος. Ο Καΐρης Δανιόλος σε υποδέχεται και σου προτείνει να δοκιμάσεις κάποιο από τα κοκτέιλ του head bartender Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ο Δημήτρης και η δυνατή ομάδα του βρίσκονται πίσω από την τεράστια μπάρα που είναι περικυκλωμένη από ένα ανθρώπινο μελίσσι. Λογικό, αφού κάθε κοκτέιλ που ετοιμάζεται είναι μια μικρή θεατρική παράσταση. Η σάλα με το industrial στυλ, τα έντονα χρώματα, τα διαφορετικά έπιπλα και φωτιστικά και τους πληθωρικούς, δερμάτινους καναπέδες είναι χαρούμενη και σου φτιάχνει τη διάθεση. Η ανοιχτή κουζίνα, πλαισιωμένη από φλογερό, κόκκινο χρώμα, παραπέμπει σε ζωγραφικό πίνακα, με την ομάδα των μαγείρων προσηλωμένη στα υλικά που στολίζουν τα πιάτα. Ο Nino και το δεξί του χέρι, ο σεφ Patxi, εκπαίδευσαν τους μάγειρες και άφησαν στο πόδι τους τον Ισπανό σεφ Ομάρ και τον δικό μας Ηλία Ρόση. Τι σε περιμένει στο τραπέζι; Καρδάρα με χειροποίητο βούτυρο και ψωμί σε χάρτινη σακούλα. Σερβίρεσαι από την ξύλινη κουτάλα και απολαμβάνεις τη μεταξένια υφή του βουτύρου και την πλούσια γεύση. Ακολουθεί το γλαστράκι με τις δροσερές πρασινάδες –μαζί με ένα ψαλίδι– και από δίπλα τραγανά στικ κοτόπουλου, στικ μελιτζάνας και σος παρμεζάνας. Αυτή είναι η MH αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα (€7,20). Εδώ θα δημιουργήσετε μόνοι σας: κόβετε λίγα φύλλα, προσθέτετε τα συνοδευτικά, τυλίγετε και τρώτε με τα χέρια. Κάπως έτσι μπαίνεις στη φιλοσοφία του εστιατόριου που θέλει να συμμετέχεις σε κάθε πιάτο. Στο El Potato, που έχει τρελό σουξέ στη Μαδρίτη, μέσα σε γυάλινο σκεύος μαγειρεύεται πουρές πατάτας, με κρέμα μαύρης τρούφας και αυγό (€6,50). Οι γυαλιστερές φετούλες Jamon Ibérico από την Ανδαλουσία (€11,85) είναι εξαιρετικές. Ένα κανάτι έρχεται καλυμμένο με tapas, δηλαδή μια φέτα ψωμί με κόκκινη πιπεριά σιγομαγειρεμένη με ουίσκι, χτένια και μαγιονέζα σκόρδου, ψημένα ελαφρά (€8,90). Υπέροχη λιχουδιά η τορτίγια καλαμποκιού με τραγανή πάπια (€7,50). Το Lubina a la sal (€9,80) είναι φιλέτο λαυράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού και συνοδεύεται με σος σεβίτσε. Και εδώ, με ξύλινο εργαλείο σπας τη χιονάτη κρούστα και σου αποκαλύπτεται το ψάρι, που όμως ήταν υπερβολικά αλμυρό. Σε τσίγκινο κουτί έρχονται οι τρυφερές μπουκιές από καπνιστό χοιρινό σαγόνι (€7,60) που σερβίρεις με ξύλινη λαβίδα. Στο ίδιο εντυπωσιακό, παιχνιδιάρικο στυλ είναι και τα επιδόρπια. Η οινική λίστα, με καλή τιμολόγηση και πολλά κρασιά σε ποτήρι, ανταποκρίνεται στις προτάσεις του μενού. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλία σε καφέδες, ροφήματα σοκολάτας, φρούτων, τσαγιού και βότανων. Εδώ, με δυο λόγια, θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία.

☛ La Gabinoteca, Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8083988


Στο ιταλικό της πράσινης πλατείας. Το εστιατόριο Cosca στο Κουκάκι κλείνει φέτος επτά χρόνια τίμιας παρουσίας, υπηρετώντας την ιταλική κουζίνα με καλές προθέσεις. Ένα από τα μεγάλα ατού του Cosca είναι η τοποθεσία του, που τόσο στη χειμερινή όσο και στην καλοκαιρινή εκδοχή του δίνει την ευκαιρία ενός δείπνου σε χαλαρό και όμορφο περιβάλλον. Στον εσωτερικό χώρο που επιμελήθηκε η Σίσυ Φειδά ξεχωρίζουν οι κόκκινοι καναπέδες και η ανοιχτή κουζίνα. Όμως, μπροστά μας έχουμε το καλοκαίρι και ο εξωτερικός χώρος του Cosca είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό μια καλοκαιρινή βραδιά στην Αθήνα. Σε μια ήρεμη, καταπράσινη πλατεία το Cosca έχει δημιουργήσει την ιδιωτική, «εξωτερική σάλα» του, περιστοιχισμένη από δέντρα και πρασινάδα. Εκεί, υπό τους ήχους επιλεγμένης μουσικής, μπορείς να δοκιμάσεις κλασικά, ιταλικά πιάτα. Σε υποδέχονται με χαμόγελο η Ειρήνη και η Μαρία Καβαλλάρη, οι ιδιοκτήτριες, μαμά και κόρη αντίστοιχα, με σπουδές Οικονομικών αλλά και μακρά οικογενειακή παράδοση στην εστίαση. Η φιλόξενη διάθεση μεταφράζεται σε ένα Aperol Spritz που έρχεται στο τραπέζι σου, ένα ευχάριστο και δροσερό καλωσόρισμα μέχρι να επιλέξεις το φαγητό σου από το μενού. Η λέξη Cosca είναι χαρακτηριστική της σιτσιλιάνικης αργκό και προσδιορίζει μέρος της αγκινάρας, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες της κουζίνας των Σικελών, αλλά ορίζει και τον πυρήνα στις μικρές μαφιόζικες συμμορίες – έτσι, για να μην υπάρχουν απορίες. Ο κατάλογος έχει συνταχθεί βάσει της ιταλικής φιλοσοφίας όσον αφορά την ακολουθία των πιάτων. Ξεκινάς από τα antipasti, με καρπάτσιο μοσχαριού, λεπτοκομμένες φέτες πάνω σε τραγανά φύλλα ρόκας (€11). Λίγες σταγόνες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αρκούν για να ενισχύσουν όμορφα τη γεύση. Οι σιτσιλιάνικοι κεφτέδες ρυζιού με γέμιση ραγού, οι γνωστοί arancini (€7,5), είναι ευμεγέθεις μπάλες από ρύζι που στην καρδιά τους γεμίζονται με ραγού και περνούν από το τηγάνι. Η κλασική σαλάτα Μίστα, με διάφορα φρέσκα λαχανικά, ντοματίνια, σταφίδες, κουκουνάρι, παρμεζάνα και σος λιαστής ντομάτας (8), είναι ωραία αρτυμένη και τρώγεται ευχάριστα. Ο κατάλογος προτείνει μια σειρά από πάστες και σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το πιάτο με φρέσκες ταλιατέλες με φιλέτο σαρδέλας, ντομάτα, κάππαρη, ελιές και βασιλικό (€12). Εκφράζει απόλυτα τη μαγειρική της Μεσογείου και είναι νόστιμο. Τα λινγκουίνι, μαγειρεμένα με λιμοντσέλο και γαρίδες (€13), έβγαζαν έντονη τη γλύκα του λικέρ, που δεν έδενε με τις γαρίδες. Από τα κυρίως πιάτα, τα σκαλοπίνια Cosca (€12,5) έχουν μια ενδιαφέρουσα μαγειρική προσέγγιση, με scarmozza σε σος από καφέ εσπρέσο και μέλι, και συνοδεύονται με καλοφτιαγμένη, ανάλαφρη πολέντα. Η μαζεμένη οινική λίστα προσφέρει κυρίως κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση που συμπληρώνουν ιδανικά το ιταλικό δείπνο. Γλυκός επίλογος με κλασική σπιτική τιραμισού (€5).
☛ Cosca, Πραμάντων 10, Κουκάκι, 210 9210229


Η μελωδία μιας άλλης εποχής. Το Μινόρε είναι μια χαμηλών τόνων ταβέρνα με αυθεντικό άρωμα περασμένων δεκαετιών σε μια παλιά μονοκατοικία με καταπράσινη αυλή. Ανεπιτήδευτη ελληνική κουζίνα και φαγάκι σπιτικό. Νοσταλγικό περιβάλλον, χαλαρό, ήσυχο, ό,τι πρέπει για να ανταλλάξεις και δυο κουβέντες πίνοντας το κρασί σου. Ο πληθωρικός ιδιοκτήτης και μάγειρας, ο κύριος Σωτήρης, θα έρθει στο τραπέζι σου, θα κάτσει στην καρέκλα μαζί με το τεφτέρι του και στην παράθεση των φαγητών θα παρεμβάλλει εικόνες από τη ζωής του. Μόνος του θα φέρει στο τραπέζι την ντοματοσαλάτα (€5) μέσα πήλινη γαβάθα και θα σου δώσει να δοκιμάσεις το δικό του κρασί από το αμπέλι του στη Δράμα. Οι μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυρί (€5) είναι νόστιμες. Το ψαρονέφρι (€9,5) βγαίνει ζουμερό από τη θράκα και η τεράστια μοσχαρίσια μπριζόλα (€11) έρχεται ψημένη, όπως ακριβώς θα τη ζητήσεις. Κρέας σφιχτό, αληθινή γεύση. Οι τηγανητές πατάτες από δίπλα θυμίζουν αυτές της γιαγιά. Στο διπλανό τραπέζι το ζευγαράκι τιμάει το κοκκινιστό κατσαρόλας με ζυμαρικά. Ο απαλός φωτισμός της ξύλινης σάλας από τα χρωματιστά φανάρια της Πόλης διαχέεται και στη μικρή αυλή και η νοσταλγία απογειώνεται με την ευωδιά του γιασεμιού.

☛ Μινόρε, Γυθείου 24, Χαλάνδρι, 210 6778790

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ