Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Κέφι από τα παλιά. Κέντρον Διασκεδάσεως , διαβάζω στον κατάλογο του ολοκαίνουργιου μεζεδοπωλείου που έκανε το ντεμπούτο του στην Ακτή Πρωτοψάλτη ανάμεσα σε πολύβουες καφετέριες και μπαρ. Την αίσθηση της καλής διασκέδασης στο κέφι και στους μεζέδες θέλησαν να δώσουν οι εμπνευστές του Τζίμης Αποστόλου, γνωστός από το Tony Bonanno, και Δημήτρης Μανωλάκος. Η σάλα του με τις παλιές ρεκλάμες, τα λευκά δαντελένια κουρτινάκια στα παράθυρα, τους λευκούς νησιώτικους καναπέδες και τις παλιακές λουλουδιαστές τέντες στην οροφή χαρίζει αύρα περασμένων δεκαετιών. Η μεγάλη μπάρα με τα λαμπιόνια δεσπόζει στο κέντρο για ένα τσίπουρο στα όρθια. Οι προτάσεις των μεζέδων είναι κλασικές και σερβίρονται σε εμαγιέ πιάτα και κατσαρολάκια. Εύγευστη η πολίτικη σαλάτα με λάχανο, καρότο και πιπεριά (€4), μαριναρισμένη ιδανικά στο ξίδι, «τραβάει» τη μυρωδάτη κρητική ρακή. Η ταμπουλέ (€4,5) θέλει δουλειά ακόμα για να αποκτήσει αυθεντικότητα. Οι τηγανητές πατάτες (€3,50) είναι φρέσκιες και ωραίες, ενώ νόστιμα αποδείχτηκαν τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50). Το μπουγιουρντί (€4,50) χρειαζόταν την ενίσχυση της καυτερής πιπεριάς για να έχει την ένταση που του πρέπει. Τα γαρδουμπάκια (€8) ήρθαν στο εμαγιέ κατσαρολάκι και ήταν καλοφτιαγμένα και γευστικά. Το τυροπιτάρι με φέτα και περιχυμένο με μέλι (€6) ήταν απλώς συμπαθητικό. Η λίστα των ποτών ακολουθεί το συνολικό πνεύμα του μαγαζιού με χύμα κρασί και ρακή, μπίρες και αναψυκτικά. Απολαύσαμε τις μουσικές του DJ, αν και, όπως μας είπαν, γίνεται κέφι και με το live πρόγραμμα. Η εποχή το καλεί: επιστροφή στις απλές αξίες και στη συμποσιακή χαρά της παρέας με το τσιμπολόγημα των μεζέδων. Τα Ντόρτια προσφέρουν αυθόρμητο γλέντι σε καλές τιμές. ☛ Τα Ντόρτια, Ακτή Πρωτοψάλτη 9-11, Πειραιάς, 210 4121611.

 

  • Αρώματα από Ινδία. Χρωμάτισε την έξοδό σου με τα πιο έντονα χρώματα και αρώματα και άφησε τη μαγεία την ινδικής κουζίνας να σε ταξιδέψει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου στο Astir Palace Resort, ξενοδοχείο Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ινδοί σεφ από τα ξενοδοχεία The Westin Gurgaon και The Westin Sohna Resort & Spa στο Νέο Δελχί θα σου συστήσουν τις εξωτικές γεύσεις του τόπου τους στο εστιατόριο Il Tramonto. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ινδικής Κουζίνας οι σεφ αναλαμβάνουν να σε μυήσουν στα μυστικά της κουζίνας τους με μαθήματα μαγειρικής. Ενδιαφέρον! Θα μάθεις να μαγειρεύεις κοτόπουλο Tikka Masala, φλερτάροντας με τον εξωτισμό στα καλέσματά σου. Αν πάλι είσαι λάτρης του τσαγιού, τότε θα συμμετέχεις στα μαθήματα γευσιγνωσίας τσαγιού και φυσικά μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση από τις τελετουργίες του μασάζ Αγιουρβέδα. ☛ Αν «ψήνεσαι», τηλεφώνησε στο 210 8902000.

 

  • Burger με υποσχέσεις. Η περιγραφή της γευστικής εμπειρίας στο Gigi Burger Βar από φίλους ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Στην κυριολεξία έτρεχαν τα σάλια τους στην ανάμνηση του ζουμερού burger που το φτιάχνεις μόνος σου, επιλέγοντας τα υλικά με τα οποία θέλεις να το «χτίσεις». Όσο για την «αμαρτία» που ακούει στο όνομα Gigi-plex, με πατάτες, κιμά, τυρί κι ένα αυγό μάτι από πάνω, ορκίζονται ότι αξίζει ο δρόμος μέχρι την πλατεία Δροσιάς. Μετά από αυτή την πρόκληση, σύντομα θα επανέλθω με άποψη. ☛ Burger Βar Gigi, Πετρίτη 1, πλατεία Δροσιάς, 210 8133326. 

 

  • Μια αυθεντική γεύση Ιταλίας. Η τεράστια ασπρόμαυρη αφίσα με τις χυμώδεις Ιταλίδες της δεκαετίας του '50 να έχουν πέσει με τα μούτρα στις λιμπιστικές μακαρονάδες σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη μόλις διαβείς την είσοδο του ολοκαίνουργιου La Scala. Το εστιατόριο, που μετά την επιτυχημένη καριέρα του στις Σπέτσες έριξε άγκυρα στην Ερυθραία, στη θέση του πρώην Μπλουμ, μας ταξιδεύει γευστικά σε Τοσκάνη, Κάπρι και Βενετία. Ο σούπερ σύγχρονος ξυλόφουρνος, σε περίοπτη θέση, ψήνει πίτσες καταπληκτικές. Λεπτή, τραγανή ζύμη και ποιοτικά υλικά που χαρίζουν έκρηξη γευστικής νοστιμιάς σε κάθε δαγκωνιά. Θα το καταλάβεις στην κλασική πίτσα Μαργαρίτα (€8) με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τρώγεται απνευστί και σε κάνει να αδημονείς για την επόμενη πίτσα. Δοκίμασα μία με εξωτικό χαρακτήρα που έδινε ο ανανάς, δένοντας όμορφα με το προσούτο(€10). Εξαιρετικά πετυχημένα τα «ζωντανά» σπαράγγια σε ματσάκι τυλιγμένο με προσούτο, αυγό ποσέ, λάδι τρούφας και τρυφερά φύλλα βαλεριάνας (€9). Οι σεφ Χρήστος Γκανόγλου και Νίκος Γιαννακάρης μαγειρεύουν με την ψυχή τους. Γευστικό ποίημα αποδείχτηκαν για τον ουρανίσκο τα χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με φουαγκρά σε μια ωραία σος port (€18). Είναι ένα από τα πιάτα που, παρά την ακριβή τιμή του, σε κάνει να θέλεις να το ξαναδοκιμάσεις. Το πληθωρικό ζουμερό Rib-Εye στη σχάρα, που συνοδεύεται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και σος Βéarnaise (€22), είναι ίσως από τα καλύτερα που έχω γευθεί. Θα φύγεις με τη γλύκα της ιταλικής σοκολατόπιτας με σπιτικό παγωτό (€5) και της ζεστής φιλοξενίας. ☛ La Scala, Κύπρου 15, Ερυθραία, 210 8072936. 

 

  • Ψωμοτύρι με παράδοση. Η δουλειά της Προκοπίας Φιλιπποπούλου ως ξεναγού εθνικών δρυμών την έφερε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς από τα διάφορα μέρη που περπάτησε. Έτσι, γεννήθηκε και το Ψωμοτύρι, ένα καινούργιο μαγαζί που πουλάει σε χονδρική και λιανική χειροποίητα παξιμάδια και ζυμαρικά από την Κρήτη, μέλι, χυλοπίτες και τσικουδιά. Δοκίμασα τα τραγανά, μια μπουκιά, κρασοκούλουρα Ασκήφου που ευωδιάζουν κανελογαρίφαλο και συνοδεύουν τέλεια τον εσπρέσο. ☛ Ψωμοτύρι, Φυλασίων 14, Κάτω Πετράλωνα, 210 3462910. 

 

  • Κυριακάτικο μεσημέρι. Τις ράθυμες κυριακάτικες ώρες η διάθεση ζητά φαγητό έξω από το σπίτι, χαλαρά και παρεΐστικα. Για όσους δεν θέλουν να μπουν στην κουζίνα τη μέρα της σχόλης, ο σεφ  Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει τις Κυριακές τα μεσημέρια στο Avenue Βistro & Βar, ενώ κάθε Πέμπτη, από τις 19:00 έως τη 01:00, καθιερώνει ποικιλία από tapas, εκτός από τα γαλλικά πιάτα που προσφέρει το μενού. ☛ Avenue Βistro & Βar, 210 9471001.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM