Με τον Κύριο Κ. στο I.P.P.O.

Με τον Κύριο Κ. στο I.P.P.O. Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie.
0

Στην οδό Θησέως, στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι πριν από μερικούς μήνες βρίσκονταν, εκτός από τα καταστήματα με συσκευασίες και τα αργυροχρυσοχοεία (παραδοσιακά ο δρόμος τους), το μαγαζί με τις γραβάτες του ηλικιωμένου κυρίου με την τρίκυκλη αντίκα BMW και δυο καφενεία μέσα σε αντίστοιχες στοές (στο ένα, μάλιστα, οι θαμώνες έχουν ένα jour fex και στήνουν αυτοσχέδια μεσημεριανά γλέντια με κρασί και τηγανητά κεφτεδάκια).

Τώρα, πέραν του κομμωτηρίου The Box, που επιμελείται το κούρεμα των μισών Ελλήνων δημοσιογράφων, και το Story Cafe που κατευνάζει την επιθυμία για καφεΐνη των σπουδαστών του από πάνω κολεγίου, υπάρχει και το I.P.P.O, το μπαρ του Ιπποκράτη Ναυρίδη, ενός τύπου που φωτογραφίζει συναυλίες από το 1992. Εκεί, ανάμεσα σε δεκάδες photo pass λάφυρα του Ιπποκράτη από τις συναυλίες που έχει τραβήξει («είναι πάνω από 8.000»), τα οποία κρέμονται πάνω απ’ το μπαρ δίπλα σ’ ένα συμβόλαιο (από αυτά που υπογράφουν μερικές φορές οι φωτογράφοι για τη μελλοντική χρήση των φωτογραφιών) από συναυλία του Moby, ένα setlist των Prodigy από μια συναυλία τους στο Ρίμινι τον Απρίλιο του 2010 κι ένα καταπληκτικό μπομπινόφωνο, κάθεται ο μυστηριώδης Κύριος Κ. ένα Σάββατο βράδυ με πηχτή ζέστη.

Τον Κύριο Κ. τον γνώρισα πριν από έξι χρόνια με το κανονικό του όνομα (το οποίο δεν μου επιτρέπει ν’ αποκαλύψω), όταν συμμετείχε στο αναβιωμένο τότε Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και ξεχώριζε με διαφορά απ’ το υπόλοιπο εντεχνο-λαϊκό πλαίσιο («Είμαι χαρούμενος που ήμασταν με τα πειραματόζωα και όχι με όλους τους υπόλοιπους»). Είχε από τότε μια ώριμη (μη κλασικίζουσα) ροκιά μέσα του και στίχους που μύριζαν από μακριά ότι έχει καταπιεί μερικά βιβλία παραπάνω. «Μεγάλωσα ακούγοντας Offspring και Red Hot Chili Peppers, αλλά αργότερα κόλλησα με Gossip και Black Keys. Η πρώτη συναυλία ξένου συγκροτήματος που είδα ήταν των Muse στο Rockwave, το καλοκαίρι του 2000, και είχα πάθει πλάκα», μου λέει ο Κ.

Από τα ηχεία ακούγονται ένα web radio και η καθησυχαστική φωνή του Βρετανού παρουσιαστή που σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σ’ ένα local στα νοτιοανατολικά προάστια του Λονδίνου και ότι σε λίγο θα χτυπήσει το καμπανάκι και ο μπάρμαν θα σου πει «last orders at the bar, please». Το επόμενο κομμάτι είναι το «Blinded by the light» των Manfred Mann’s Earth Band και ο Κύριος Κ. μού εξιστορεί την εμπειρία του ως χαρτογράφου, όταν μ’ ένα palmtop στο χέρι έπρεπε να περπατήσει κάθε παραμικρό δρόμο και στενό στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Αίγινα και αλλού, ώστε να στέλνει τα στοιχεία στον δορυφόρο για να σχεδιαστούν με ακρίβεια οι χάρτες.

«Εκείνη την περίοδο διάβαζα τον Πύργο του Κάφκα, όπου ο κεντρικός ήρωας, ένας τοπογράφος, λέγεται Κ. Έτσι, σκέφτηκα να το υιοθετήσω κι εγώ. Επίσης, όταν σπούδαζα στο ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας στο Ρέθυμνο, κόλλησα με τον Πεσόα, που κι αυτός είχε διάφορα ψευδώνυμα, και μου φάνηκε γενικά καλή ιδέα να έχω κι εγώ ένα». Ο Κύριος Κ. κυκλοφόρησε πέρυσι ένα single με τα τραγούδια «Το κορίτσι του μήνα» και «Μπαμ» στη θεσσαλονικιώτικη Coo Records, για να φτάσει πολύ σύντομα στα γραφεία της πολυεθνικής ΕΜΙ, η οποία, προφανώς, αναζητούσε το νέο ελληνόφωνο ποπ-ροκ είδωλο, παρόλο που ο Κ. έχει μια post-punk βάση στη μουσική του, οι στίχοι του είναι βουτηγμένοι σ’ ένα άλλοτε ειρωνικό κι άλλοτε σκοτεινό ωκεανό από ιστορίες και διηγήσεις, τα γυρίσματα της φωνής του έχουν κάτι από τα ‘70s και το συνολικό αποτέλεσμα απέχει πολύ απ’ το mainstream, όσο κι αν ο ελληνικός στίχος μπορεί να παραπλανήσει μερικούς.

«Αυτό που κάνω είναι ακραία μπάσταρδο, αλλά επιμένω στον ελληνικό στίχο γιατί μου λείπει μια ελληνοκεντρική ματιά στην indie σκηνή που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είμαι της άποψης “think locally, fuck globally”. Στιχουργικά με έχουν καθορίσει το Νεκρό Σπίτι του Ρίτσου, ένα σκοτεινό αριστούργημα που με επηρέασε πολύ, οι “Επιθυμίες” του Καβάφη, τα βιβλία του Έντγκαρ Κέρετ και άλλα πολλά». Ο Κύριος Κ. μένει στον Κόκκινο Μύλο, κοντά στον Sillyboy, στις συναυλίες του οποίου παίζει κιθάρα και κάνει φωνητικά. «Τα νέα σε αυτές τις περιοχές φτάνουν λίγο αργότερα απ’ ό,τι στο κέντρο. Οπότε, ή έχεις συνέχεια την αίσθηση ότι κάτι χάνεις κι εγκλωβίζεσαι ή χαλαρώνεις και το απολαμβάνεις. Πάντως, μια χαρά είναι η περιοχή. Τώρα έχει και προαστιακό».

«Ποια είναι η στάση;».

«ΣΚΑ. Και παραδίπλα είναι το ska punk».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT