Με τους Big Blood στο Ταράτσα Bar

Με τους Big Blood στο Ταράτσα Bar Facebook Twitter
0

Ακούω μια ψυχωμένη διασκευή του «Heart οf glass» των Blondie από τους Big Blood. H Colleen (Kinsella) τραγουδάει «Once I had a love and it was a gas / Soon turned out had a heart of glass / Seemed like the real thing, only to find / Much of mistrust, love’s gone behind / Once I had a love and it was divine» και ραγίζουν όσα μάρμαρα έμειναν ζωντανά μετά το πολεμικό 48ωρο στο Ιστορικό Κέντρο.

Στις επτά το απόγευμα, στο Six D.O.G.S η Colleen, o Caleb και ο Sean κάνουν soundcheck, ενώ το κλιματιστικό δημιουργεί πολικό ψύχος, όπως αυτό που έχουν συνηθίσει στο Πόρτλαντ του Μέιν, που είναι διαφορετικό απ’ το Πόρτλαντ του Όρεγκον (και άρα μακριά απ’ την «αιώνια» διαμάχη των Brian Jonestown Massacre με τους Dandy Warhols, όπως την είδαμε στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ Dig!). Το soundcheck τελειώνει και περπατάμε με την Colleen και τον Sean στην οδό Κολοκοτρώνη, στρίβουμε στη σκοτεινή Αγίου Μάρκου και τότε η Colleen σταματάει μπροστά από μια βιτρίνα με μοβ και ροζ φορέματα και βγάζει φωτογραφίες.

Μια μαύρη γάτα περνάει από μπροστά μας. Ο Sean λέει ότι λατρεύει τις μαύρες γάτες. Ανεβαίνουμε στην ταράτσα του Χοροστάσιου, μια μαγική ταράτσα πάνω από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Το φως του φεγγαριού δημιουργεί ένα θέατρο σκιών στις απέναντι πολυκατοικίες, που το πρωί και το μεσημέρι φιλοξενούν ταξιδιωτικά γραφεία, ενεχυροδανειστήρια, ασφαλιστικές εταιρείες και κάποιους γηραιούς, ξεπεσμένους δικηγόρους.

Στα ηχεία παίζει dub. «Μόνο dub ακούω αυτό τον καιρό. Μεγάλωσα με Beach Boys και James Taylor, στα ‘90s άκουγα μινιμαλιστές και μετά emo, μέχρι να καταλήξω στη ρέγκε και στο dub», λέει ο Sean που εκτελεί χρέη ντράμερ στους Big Blood. Στην ταράτσα της Σκουλενίου υπάρχουν δυο ξύλινοι πάγκοι που μου θυμίζουν ένα youth hostel σ’ έναν λόφο έξω απ’ τη Φλωρεντία, ένας πράσινος καναπές μ’ ένα τάβλι πάνω του και περιμετρικά φωτιστικά, από αυτά που χρησιμοποιούν οι ψαράδες στο πυροφάνι.

Το μπαρ έχει στέγη από καλαμιές σαν να είναι beach bar κάπου στην Ελαφόνησο. Και όταν κλείνεις τα μάτια και ξέρεις ότι είσαι σε αυτό το κτίριο, θυμάσαι όλες αυτές τις θρυλικές βραδιές στο Χοροστάσιο, πίσω στη δεκαετία του ‘90, όταν ο Φακίνος βάραγε Siouxsie and the Bansheess, Cure και λοιπές dark δυνάμεις κι η γκοθ ιντελιγκέντσια της εποχής χόρευε με κλειστά μάτια κάτω απ’ τα «ρωμαϊκά» κεριά που έκαιγαν γύρω από το dj booth και όλοι είχαμε αποστηθίσει τη φράση απ’ τον Δρόμο του Κέρουακ που λέει: «Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριούνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγονται, καίγονται, σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά».

Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Η Colleen είναι ντυμένη νοσοκόμα, ο Sean έχει ένα σεμεδάκι στο κεφάλι και μου μιλάνε ξανά για το Μέιν, αυτή την πολιτεία όπου απαγορεύονται τα billboards, τα σπίτια είναι διά νόμου χαμηλά και με στέγες κι επίσης είναι το μέρος όπου γεννήθηκε ο Στίβεν Κινγκ. «Μεγάλωσα με Mαντόνα, Public Enemy και Run DMC, αλλά, μετά, αναγκαστικά μπήκα στη hardcore σκηνή, γιατί μόνο σε αυτές τις συναυλίες μπορούσα να πληρώσω το εισιτήριο», λέει η Colleen, που απόψε το βράδυ, παράλληλα με το λάιβ των Big Blood, εγκαινιάζει και την έκθεσή της στην γκαλερί του 6 D.O.G.S, μια ψυχεδελική εκδοχή διαφόρων εικόνων του Ιησού με τσιτάτα του τύπου «είναι ο θάνατος αμετρίαστρος, αδικαιολόγητος, ανεξήγητος» πάνω από τους πίνακές της.

«Τώρα πια λατρεύω την Ουμ Καλσούμ, τη Νταϊαμάντα Γκάλας, τη Νίνα Σιμόν και τους πρώτους δίσκους της P.J. Harvey. Επίσης, όλοι είμαστε μεγάλοι φαν των Sun City Girls, και ειδικά των δίσκων τους “Torch of the mystics” και “330,003 crossdressers from beyond the Rig Veda”». Από κάτω ο Πατίστας μόλις κλείνει τα ρολά του. Μια απόκοσμη φωνή ακούγεται από μακριά. «Προχτές που ήρθαμε πέφτανε παντού πέτρες και δακρυγόνα. Τα βλέπαμε στην τηλεόραση και ήταν κάτι τόσο διαφορετικό από αυτό που ζούμε στο Μέιν», λέει ο Sean.

«Φαντάσου ότι κάθε βράδυ βάζουμε στην κόρη μας (σ.σ. η Colleen είναι παντρεμένη με τον Caleb) ν’ ακούσει το “Ambience 4” του Brian Eno για να την πάρει ο ύπνος, ενώ κάνουμε πρόβες στο σπίτι. Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που έχει ακούσει περισσότερο αυτό τον δίσκο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.