Nέα μέρη στην πόλη

Nέα μέρη στην πόλη Facebook Twitter
Ψαράδες
0

 

Στους Ψαράδες

Μέσα από έναν κατάλευκο ξώχαρο σκηνικό μάς συστήνεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Ψαράδες που «έδεσε» κάβο στο Παλιό Φάληρο. Η ονομασία του ευθύς εξαρχής προσδιορίζει και τη θαλασσινή κουζίνα του. Άλλωστε, όπως λέει και ο δημιουργός του, καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του ονόματος «Ψαράδες», αφού έγινε από σεβασμό κι εκτίμηση στους ανθρώπους που με μόχθο φέρνουν τη φρέσκια ψαριά τους στο μαγαζί. Εδώ η ομάδα της κουζίνας τιμάει τη φρέσκια πρώτη ύλη και στα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι ανακαλύπτεις την διάθεση δημιουργικότητας. Γκουρμέ ψαροφαγία για όσους την επιζητούν, αλλά και πιο απλές, ξεκάθαρες γεύσεις για τους κλασικούς ψαροφάγους που επιλέγουν ένα μεγάλο ψητό ψάρι. Το τσίπουρο Avaton ρέει στα ποτήρια με τον πάγο και από δίπλα μια σειρά από μεζεδάκια έρχεται για να κρατήσει νόστιμη συντροφιά. Τσιροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος πάνω σε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Η μους λευκού ταραμά είναι σαν αφρός και ενισχύεται με πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου και κρίταμο (€4,5), έτοιμη να διεκδικήσει την εύνοια του τσίπουρου. Το σεβίτσε ψαριού, σερβιρισμένο πάνω σε μαύρο πλακάκι, είναι ωραίο και γευστικό, φτιαγμένο με φιλετάκια φρέσκων ψαριών κομμένα αριστοτεχνικά σε κύβους και μαριναρισμένα σε μείγμα από χυμό μοσχολέμονου, κρεμμυδιού και καυτερής πιπεριάς, με τη συμμετοχή μυρωδικών και βοτάνων (€8,5). Κάθε μπουκιά μοσχοβολούσε και οι νύξεις της καυτερής πιπεριάς έδιναν ωραία γευστική ένταση. Η πανακότα καπνιστού σολομού (€8,5) ήρθε αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, στην κορυφή της φιγουράριζε μια αμπούλα με λάδι βασιλικού και αυγά χελιδονόψαρου και συνοδευόταν από μαρμελάδα πορτοκαλιού. Φλύαρο πιάτο του οποίου το σύνολο κάλυπτε η υπερβολική γλύκα της μαρμελάδας. Η σαλάτα Ψαράδες (€6,5) ήταν πλούσια, με ποικιλία από δροσερά και τραγανά πράσινα φύλλα μαρουλιών, νεαρό σπανάκι, ρόκα με ντοματίνια και ντακάκια λαδιού, λουσμένη με αρωματική βινεγκρέτ αντζούγιας, μουστάρδα και κόκκινη καυτερή πιπερίτσα. Πραγματικά απολαυστική! Το μωσαϊκό χταποδιού (€8,5), από τα καινούργια πιάτα ημέρας, ήταν άνευρο και ήρθε με τις ψιλοκομμένες ροδέλες του χταποδιού να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα και μους καπνιστής μελιτζάνας, που είχε υπερβολικό ξίδι. Τα ποτήρια με το διάφανο υγρό τσουγκρίζονται και τα πιρούνια είναι σε θέση μάχης για να υποδεχθούν το επόμενο πιάτο, το παιχνιδιάρικο και με δημιουργική μαγειρική προσέγγιση μίνι πεϊνιρλί με γαρίδα, χτένι και μύδι με αρωματικά λαχανικά και κρέμα φέτας αρωματισμένη με ούζο και δυόσμο (€9,5). Πληθωρική γεύση, με την κρέμα φέτας να σκεπάζει τα θαλασσινά. Το κριθαρώτο με σουπιές (€9,5), μαγειρεμένο στο μελάνι τους με φρέσκα ντοματίνια κομμένα σε κύβους, ήταν απόλυτα πετυχημένο και με βαθιά νοστιμιά. Εδώ, ανακαλύπτεις ότι η κουζίνα κινείται με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά προτείνει και πιάτα με τα ταπεινά, ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή ψητά. Καλή είναι η οινική λίστα και η συλλογή με ελληνικά αποστάγματα (τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα) από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σιγοντάρουν τους μεζέδες.

☛Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888

Στο Θάμα (που αρέσει και στους Red Hot Chili Peppers!)

Η Μάντω Ηλιοπούλου έμαθε να μαγειρεύει τις συνταγές της πεθεράς της που είναι από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και με σεβασμό στις γεύσεις ακολουθεί τις εποχές στην κουζίνα της. Δείγμα γραφής της απολαύσαμε όταν στο τραπέζι προσγειώθηκε η μπαμπανάτσα Φιλιατρών (€5,5) ή ριγανάδα. Πληθωρική φέτα από ζυμωτό ψωμί με ξεφλουδισμένη ντομάτα, φέτα του Πετρόπουλου από την Καλαμάτα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, φρέσκο δυόσμο και λουσμένη σε μπόλικο υπέροχο λάδι από την Καλαμάτα. Όλα τα αρώματα και η αληθινή γεύση του τόπου ξεδιπλώνονται σε κάθε μπουκιά. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα. Ακολουθεί καγιανάς με τσιγαρίδες (€7) που είναι το παραδοσιακό παστό που φτιάχνει ο Οικονομάκος στην Καλαμάτα και συνδυάζει ωραία με τα χωριάτικα αυγά και τη φρέσκια ντομάτα. Ένα πιάτο που δε συσκοτίζει την καθαρότητα των γεύσεων. Καλοδεχούμενη στο τραπέζι και η σαλάτα με τα αλμυρίκια (€4) που είναι στην εποχή τους, με το ευωδιαστό ελαιόλαδο που δεν το τσιγκουνεύεται στα φαγητά της η καλή μαγείρισσα. Ο κοκκινιστός κόκορας, μαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί με φρέσκια ντομάτα, και μαζί το χειροποίητο χυλοπιτάκι (€9) είναι ένα ωραίο πιάτο.  Όλα τα αρωματικά χόρτα του αγρού μπαίνουν στο χοιρινό (€9,5) (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλήθρες), σωστά μαγειρεμένα, με το λεμονάκι σε ιδανική ισορροπία. Το μαγαζί φημίζεται για την υπέροχη γουρουνοπούλα του με την τραγανή πετσούλα που φτιάχνει ο Θάνος, σύζυγος της Μάντως, ο οποίος δεν της μαρτυράει το μυστικό της επιτυχίας του. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κουζίνας τους και ανάμεσά τους το συγκρότημα Red Hot Chili Peppers που ενθουσιάστηκε με το φαγητό και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην επόμενη συναυλία του στην Αθήνα.

☛Θάμα, Μεσογείων 242, Χολαργός, 211 0139951

 

Απλά για την παρέα

Σε μια γειτονιά στο Κερατσίνι το Ρακ εν Ρολ είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο, που θυμίζει ίσως άλλες εποχές, πιο απλές και κατανοητές όσον αφορά το φαγητό και πολύ πιο προσιτές όσον αφορά τις τιμές. Ο Λεωνίδας Μουμούρης, σεφ και ιδιοκτήτης, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ν’ αλλάξει τη φιλοσοφία στο μαγαζί του και να το προσαρμόσει στα μέτρα της εποχής, όπως ο ίδιος λέει. Στον μικρό του χώρο μαγειρεύει καθημερινά φαγητά μαγειρευτά που αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το μενού το βρίσκεις σε έναν μαυροπίνακα – λίγα πιάτα, με ορεκτικά και κυρίως. Ο χώρος μοιράζεται σε δύο μικρά δωμάτια με αφίσες στους τοίχους από συναυλίες, και τραπέζια όπου κάτω από το τζάμι φιγουράρουν αναμνηστικά εισιτήρια από συναυλίες. Καταλαβαίνεις ότι ο ιδιοκτήτης δίνει έμφαση και στη μουσική, εκτός από το φαγητό, όπως θα διαπιστώσεις και από τον ήχο που γεμίζει τον μικρό χώρο, χωρίς να ενοχλεί – επιλογές από καλή σύγχρονη ελληνική μουσική που θα σου κρατήσει καλή διάθεση. Στο τραπέζι έρχονται, αντί για ψωμί, πίτες ψητές με δύο διαφορετικές σος. Ακολουθεί μια πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα, λάχανο και παρμεζάνα (€5), με φρέσκα τα λαχανικά και ωραία αρτυμένη. Καλοφτιαγμένη η πράσινη φάβα από αρακά, με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης (€4), με απαλή υφή και νόστιμη γεύση. Ο Λεωνίδας φτιάχνει καθημερινά και χειροποίητες πίτες. Την ημέρα που πήγαμε είχε ετοιμάσει και δοκιμάσαμε πίτα με κιμά (€5,5) και μελιτζανόπιτα με φέτα (€4,5) που ήρθαν μέσα σε τηγανάκι. Από τα μαγειρευτά ήρθαν χοιρινό με εστραγκόν και ελιές (€6) και μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και κουσκούς (€6), πιάτα συμπαθητικά. Το Ρακ εν Ρολ δεν διεκδικεί γαστρονομική δόξα, αλλά αυτό που προσφέρει ευχαριστεί τους πελάτες του που γεμίζουν καθημερινά το μαγαζί.

☛Ρακ εν Ρολ, 25ης Μαρτίου, Κερατσίνι, 21 04632285

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα στον οινικό κόσμο. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα δείγματα κρασιών από την ποικιλία Ασύρτικο που καλλιεργούνται και οινοποιούνται και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Petit Sommelier, την Πέμπτη στις 20:30, καλεί τους οινόφιλους σε μια τυφλή γευσιγνωσία στην οποία θα «μονομαχήσουν» τα σαντορινιά ασύρτικα με αυτά εκτός του νησιού. Την παρουσίαση των αναμετρήσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαδάκης και οι κριτές της κάθε μονομαχίας θα είναι όσοι συμμετέχουν. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Le Petit Sommelier, wine & spirit entertainment, Ζαΐμη 6, Παλαιό Φάληρο, 210 9842344

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ