Nέα μέρη στην πόλη

Nέα μέρη στην πόλη Facebook Twitter
Ψαράδες
0

 

Στους Ψαράδες

Μέσα από έναν κατάλευκο ξώχαρο σκηνικό μάς συστήνεται το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Ψαράδες που «έδεσε» κάβο στο Παλιό Φάληρο. Η ονομασία του ευθύς εξαρχής προσδιορίζει και τη θαλασσινή κουζίνα του. Άλλωστε, όπως λέει και ο δημιουργός του, καθόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή του ονόματος «Ψαράδες», αφού έγινε από σεβασμό κι εκτίμηση στους ανθρώπους που με μόχθο φέρνουν τη φρέσκια ψαριά τους στο μαγαζί. Εδώ η ομάδα της κουζίνας τιμάει τη φρέσκια πρώτη ύλη και στα πιάτα που έρχονται στο τραπέζι ανακαλύπτεις την διάθεση δημιουργικότητας. Γκουρμέ ψαροφαγία για όσους την επιζητούν, αλλά και πιο απλές, ξεκάθαρες γεύσεις για τους κλασικούς ψαροφάγους που επιλέγουν ένα μεγάλο ψητό ψάρι. Το τσίπουρο Avaton ρέει στα ποτήρια με τον πάγο και από δίπλα μια σειρά από μεζεδάκια έρχεται για να κρατήσει νόστιμη συντροφιά. Τσιροσαλάτα και γαύρος μαρινάτος πάνω σε χειροποίητο ψωμί με προζύμι. Η μους λευκού ταραμά είναι σαν αφρός και ενισχύεται με πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου και κρίταμο (€4,5), έτοιμη να διεκδικήσει την εύνοια του τσίπουρου. Το σεβίτσε ψαριού, σερβιρισμένο πάνω σε μαύρο πλακάκι, είναι ωραίο και γευστικό, φτιαγμένο με φιλετάκια φρέσκων ψαριών κομμένα αριστοτεχνικά σε κύβους και μαριναρισμένα σε μείγμα από χυμό μοσχολέμονου, κρεμμυδιού και καυτερής πιπεριάς, με τη συμμετοχή μυρωδικών και βοτάνων (€8,5). Κάθε μπουκιά μοσχοβολούσε και οι νύξεις της καυτερής πιπεριάς έδιναν ωραία γευστική ένταση. Η πανακότα καπνιστού σολομού (€8,5) ήρθε αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, στην κορυφή της φιγουράριζε μια αμπούλα με λάδι βασιλικού και αυγά χελιδονόψαρου και συνοδευόταν από μαρμελάδα πορτοκαλιού. Φλύαρο πιάτο του οποίου το σύνολο κάλυπτε η υπερβολική γλύκα της μαρμελάδας. Η σαλάτα Ψαράδες (€6,5) ήταν πλούσια, με ποικιλία από δροσερά και τραγανά πράσινα φύλλα μαρουλιών, νεαρό σπανάκι, ρόκα με ντοματίνια και ντακάκια λαδιού, λουσμένη με αρωματική βινεγκρέτ αντζούγιας, μουστάρδα και κόκκινη καυτερή πιπερίτσα. Πραγματικά απολαυστική! Το μωσαϊκό χταποδιού (€8,5), από τα καινούργια πιάτα ημέρας, ήταν άνευρο και ήρθε με τις ψιλοκομμένες ροδέλες του χταποδιού να συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα και μους καπνιστής μελιτζάνας, που είχε υπερβολικό ξίδι. Τα ποτήρια με το διάφανο υγρό τσουγκρίζονται και τα πιρούνια είναι σε θέση μάχης για να υποδεχθούν το επόμενο πιάτο, το παιχνιδιάρικο και με δημιουργική μαγειρική προσέγγιση μίνι πεϊνιρλί με γαρίδα, χτένι και μύδι με αρωματικά λαχανικά και κρέμα φέτας αρωματισμένη με ούζο και δυόσμο (€9,5). Πληθωρική γεύση, με την κρέμα φέτας να σκεπάζει τα θαλασσινά. Το κριθαρώτο με σουπιές (€9,5), μαγειρεμένο στο μελάνι τους με φρέσκα ντοματίνια κομμένα σε κύβους, ήταν απόλυτα πετυχημένο και με βαθιά νοστιμιά. Εδώ, ανακαλύπτεις ότι η κουζίνα κινείται με διάθεση δημιουργικότητας, αλλά προτείνει και πιάτα με τα ταπεινά, ολόφρεσκα ψαράκια, τηγανητά ή ψητά. Καλή είναι η οινική λίστα και η συλλογή με ελληνικά αποστάγματα (τσίπουρα, τσικουδιές και ούζα) από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σιγοντάρουν τους μεζέδες.

☛Ψαράδες, Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 210 9414888

Στο Θάμα (που αρέσει και στους Red Hot Chili Peppers!)

Η Μάντω Ηλιοπούλου έμαθε να μαγειρεύει τις συνταγές της πεθεράς της που είναι από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και με σεβασμό στις γεύσεις ακολουθεί τις εποχές στην κουζίνα της. Δείγμα γραφής της απολαύσαμε όταν στο τραπέζι προσγειώθηκε η μπαμπανάτσα Φιλιατρών (€5,5) ή ριγανάδα. Πληθωρική φέτα από ζυμωτό ψωμί με ξεφλουδισμένη ντομάτα, φέτα του Πετρόπουλου από την Καλαμάτα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, φρέσκο δυόσμο και λουσμένη σε μπόλικο υπέροχο λάδι από την Καλαμάτα. Όλα τα αρώματα και η αληθινή γεύση του τόπου ξεδιπλώνονται σε κάθε μπουκιά. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα. Ακολουθεί καγιανάς με τσιγαρίδες (€7) που είναι το παραδοσιακό παστό που φτιάχνει ο Οικονομάκος στην Καλαμάτα και συνδυάζει ωραία με τα χωριάτικα αυγά και τη φρέσκια ντομάτα. Ένα πιάτο που δε συσκοτίζει την καθαρότητα των γεύσεων. Καλοδεχούμενη στο τραπέζι και η σαλάτα με τα αλμυρίκια (€4) που είναι στην εποχή τους, με το ευωδιαστό ελαιόλαδο που δεν το τσιγκουνεύεται στα φαγητά της η καλή μαγείρισσα. Ο κοκκινιστός κόκορας, μαγειρεμένος σε κόκκινο κρασί με φρέσκια ντομάτα, και μαζί το χειροποίητο χυλοπιτάκι (€9) είναι ένα ωραίο πιάτο.  Όλα τα αρωματικά χόρτα του αγρού μπαίνουν στο χοιρινό (€9,5) (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλήθρες), σωστά μαγειρεμένα, με το λεμονάκι σε ιδανική ισορροπία. Το μαγαζί φημίζεται για την υπέροχη γουρουνοπούλα του με την τραγανή πετσούλα που φτιάχνει ο Θάνος, σύζυγος της Μάντως, ο οποίος δεν της μαρτυράει το μυστικό της επιτυχίας του. Πολλοί είναι οι λάτρεις της κουζίνας τους και ανάμεσά τους το συγκρότημα Red Hot Chili Peppers που ενθουσιάστηκε με το φαγητό και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην επόμενη συναυλία του στην Αθήνα.

☛Θάμα, Μεσογείων 242, Χολαργός, 211 0139951

 

Απλά για την παρέα

Σε μια γειτονιά στο Κερατσίνι το Ρακ εν Ρολ είναι ένα μαγαζί παρεΐστικο, που θυμίζει ίσως άλλες εποχές, πιο απλές και κατανοητές όσον αφορά το φαγητό και πολύ πιο προσιτές όσον αφορά τις τιμές. Ο Λεωνίδας Μουμούρης, σεφ και ιδιοκτήτης, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια ν’ αλλάξει τη φιλοσοφία στο μαγαζί του και να το προσαρμόσει στα μέτρα της εποχής, όπως ο ίδιος λέει. Στον μικρό του χώρο μαγειρεύει καθημερινά φαγητά μαγειρευτά που αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Το μενού το βρίσκεις σε έναν μαυροπίνακα – λίγα πιάτα, με ορεκτικά και κυρίως. Ο χώρος μοιράζεται σε δύο μικρά δωμάτια με αφίσες στους τοίχους από συναυλίες, και τραπέζια όπου κάτω από το τζάμι φιγουράρουν αναμνηστικά εισιτήρια από συναυλίες. Καταλαβαίνεις ότι ο ιδιοκτήτης δίνει έμφαση και στη μουσική, εκτός από το φαγητό, όπως θα διαπιστώσεις και από τον ήχο που γεμίζει τον μικρό χώρο, χωρίς να ενοχλεί – επιλογές από καλή σύγχρονη ελληνική μουσική που θα σου κρατήσει καλή διάθεση. Στο τραπέζι έρχονται, αντί για ψωμί, πίτες ψητές με δύο διαφορετικές σος. Ακολουθεί μια πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα, λάχανο και παρμεζάνα (€5), με φρέσκα τα λαχανικά και ωραία αρτυμένη. Καλοφτιαγμένη η πράσινη φάβα από αρακά, με σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης (€4), με απαλή υφή και νόστιμη γεύση. Ο Λεωνίδας φτιάχνει καθημερινά και χειροποίητες πίτες. Την ημέρα που πήγαμε είχε ετοιμάσει και δοκιμάσαμε πίτα με κιμά (€5,5) και μελιτζανόπιτα με φέτα (€4,5) που ήρθαν μέσα σε τηγανάκι. Από τα μαγειρευτά ήρθαν χοιρινό με εστραγκόν και ελιές (€6) και μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και κουσκούς (€6), πιάτα συμπαθητικά. Το Ρακ εν Ρολ δεν διεκδικεί γαστρονομική δόξα, αλλά αυτό που προσφέρει ευχαριστεί τους πελάτες του που γεμίζουν καθημερινά το μαγαζί.

☛Ρακ εν Ρολ, 25ης Μαρτίου, Κερατσίνι, 21 04632285

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του ελληνικού αμπελώνα στον οινικό κόσμο. Υπάρχουν όμως και αξιόλογα δείγματα κρασιών από την ποικιλία Ασύρτικο που καλλιεργούνται και οινοποιούνται και σε άλλα μέρη της χώρας. Το Petit Sommelier, την Πέμπτη στις 20:30, καλεί τους οινόφιλους σε μια τυφλή γευσιγνωσία στην οποία θα «μονομαχήσουν» τα σαντορινιά ασύρτικα με αυτά εκτός του νησιού. Την παρουσίαση των αναμετρήσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Παπαδάκης και οι κριτές της κάθε μονομαχίας θα είναι όσοι συμμετέχουν. Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Le Petit Sommelier, wine & spirit entertainment, Ζαΐμη 6, Παλαιό Φάληρο, 210 9842344

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ