Ωραία γεύματα!

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter
1

 

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter

 

Κουζίνα multi ethnic με ιστορία. Χρόνια τώρα το εστιατόριο Altamira επιμένειστη multi ethnic κουζίνα και τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αφού όποιος την έχει γευτεί δεν απορεί για τη μακροημέρευσή του. Η ιδέα της πολυεθνικής κουζίνας που ξεκίνησε το 1995, με το πρώτο εστιατόριο στο Μαρούσι, για να ακολουθήσει έξι χρόνια μετά αυτό του Κολωνακίου, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Κάθε φορά που ανεβαίνω την ξύλινη σκάλα του υπέροχου νεοκλασικού αρχοντικού του 1870 στην καρδιά του Κολωνακίου δεν μπορώ να μείνω αδιάφορη απέναντι στην ιστορία και τη μοναδικότητά του. Το μενού σε συστήνει με κλασικά πιάτα της μεξικάνικης, ινδικής, αραβικής και ασιατικής κουζίνας. Μου αρέσει που αρκετές από τις προτάσεις του καταλόγου προσφέρονται και σε μικρή μερίδα, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Εδώ είναι δοκιμασμένο το στοίχημα: φρέσκα, καλά υλικά, σωστό μαγείρεμα και προσιτές τιμές. Στο τραπέζι καταφθάνει η μεξικάνικη σαλάτα Ποπλάνο (€9): στην αγκαλιά μιας τραγανής σταρένιας τορτίγιας αναπαύονται μαρούλι, καλαμπόκι, ντομάτα σε κύβους και κόκκινα φασόλια που μπλέκουν γευστικά με κίτρινο τυρί και ξινή κρέμα. Τρώγεται ευχάριστα και ταιριάζει με μια παγωμένη Μαργαρίτα. H Τσιμιτσάνγκα (€9), η μεξικάνικη τηγανητή σταρένια τορτίγια που αγκαλιάζει κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα μαζί με ντομάτα, ξινή κρέμα και λιωμένο κίτρινο τυρί είναι μια πληθωρική, ωραία γεύση και πιάτο χορταστικό. Παραμένουμε στο Μεξικό, με καλοφτιαγμένη κεσαντίγια (€8), τορτίγια από στάρι με λιωμένο τυρί και γουακαμόλε – ωραίο και ελαφρύ χορτοφαγικό πιάτο. Αλλαγή γευστικής πλεύσης με αραβικά φαλάφελ (€8,5) που ήρθαν ως ωραιότατοι τραγανοί κεφτέδες, ζυμωμένοι με ρεβίθι, λαχανικά, και βότανα αραβικά, συνοδευόμενοι με χούμους, ταρατόρ με ταχίνι και λάμπνεχ που είναι σος με γιαούρτι και δυόσμο. Έπονται τα κίμπε (€12,90),οι αραβικοί κεφτέδες που θέλουν μαεστρία για να γίνουν επιτυχημένοι και έρχονται τραγανοί, όλο νοστιμιά. Είναι φτιαγμένοι από κοτόπουλο και πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι, μπόλικο δυόσμο και δύο ειδών τυριά. Λοξοκοιτάξαμε προς Ινδία με το εύγεστο μοσχάρι με κάρι και μάνγκο (€12,90), που συνοδευόταν από ρύζι μπασμάτι. Η γευστική πανδαισία έκλεισε με εκπληκτικό τόσο σε χρώμα όσο και σε γεύση κιουνεφέ (€6), με το κανταΐφι να έχει εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα από το μπαχαρικό αγουάρντ, με γέμιση λευκό τυρί της Ναμπλούς και κρέμα με άρωμα ροδόνερου. Με το πλούσιας γεύσης τζαμαϊκανό γλυκό από μαύρη μπίτερ σοκολάτα και έντονο μαύρο ρούμι Καραϊβικής (€5) παθαίνεις κόλλημα. Γλυκιά ήταν η φιλοξενία και οι τιμές. Κάθε Τρίτη βράδυ το δείπνο συνοδεύει ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια με ηθοποιούς.

☛Altamira, Τσακάλωφ 36Α, Κολωνάκι, 210 3614695 και Περικλέους 28, Μαρούσι, 210 6128841

 

Με αφορμή το κρασί και την παρέα. Το Corks & Forks είναι ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί που έστησαν τέσσερις φίλοι στην Ακτή Θεμιστοκλέους με θέα τη θάλασσα: ο Μενέλαος στην κουζίνα, ο Σταύρος και ο Δημήτρης στη σάλα και ο Παντελής πίσω από την μπάρα. Άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση και άποψη για το δικό τους πλέον χώρο, που τους αρέσει να αποκαλούν wine pub. «Αφού το κρασί με το φαγητό μοιράζονται 50-50» εξηγεί ο Δημήτρης. Στην οινική λίστα φιγουράρουν 90 ετικέτες και αρκετές είναι οι προτάσεις σε ποτήρι, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Εδώ το μενού προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού και όχι μόνο συνοδευτικά πιάτα του κρασιού. Ο χώρος σε αγκαλιάζει με οικειότητα: ξύλο άφθονο, τουβλάκι, βαρέλια σε ρόλο τραπεζιού, μικρή βιβλιοθήκη, σκουροπράσινοι τοίχοι και οι χάρτες Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας να δίνουν το στίγμα των βασικών ποικιλιών αμπέλου ανά περιοχή. Αρχή με φέτες ψωμιού φρυγανισμένες με σκοτύρι και μια φετούλα τσορίθο (€5). Ωραία ιδέα το σκοτύρι και γευστική. Εξαιρετική επιλογή και καθόλου συνηθισμένη στα μενού των εστιατορίων είναι η ριλιέτα πάπιας (€7,8). Έρχεται μέσα σε γυάλινο βάζο με καπάκι και συνοδεύεται με γιρλάντες ρέβας, μουστάρδα και ψωμί φρυγανισμένο. Γίνεται τρελό παιχνίδι, αφού η γεύση είναι νόστιμη και πλούσια. Φυσικά, αυτή την υπέροχη και όλο ευωδιά σαλάτα που δοκίμασα με τα βλαστάρια και τα μυρωδικά (€6,8) από την Κρήτη μάλλον δύσκολο να τη συναντήσεις σε wine bar. Ανάμεσα στο burger και στην πανσέτα με μυρωδικά (€12) τελικά κέρδισε το μοσχαρίσιο burger (€8,5) που ήρθε σε ξύλινο πλατό με χοντροκομμένες πατάτες με τη φλοίδα τους και συνοδευόταν από σάλτσα καυτερή, barbecue Jack Daniels, μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί. Απόλυτα χορταστικό, και θα ήταν πιο πετυχημένο αν το μπιφτέκι είχε ψηθεί λιγότερο. Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι το μενού προτείνει και ριζότο και λιγκουίνι. Κλείσαμε με γλυκό μπανόφι (€5) που ήρθε μέσα σε γυάλα και ήταν από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου το Corks & Forks, όπου μόλις καλοκαιριάσει θα χαίρεσαι και τη θάλασσα.

☛Corks & Forks, Ακτή Θεμιστοκλέους 40 & Πάργας 1, Πειραιάς, 215 5159792

 

Αναγέννηση με νόστιμες γεύσεις. Οι συνεργατικοί χώροι εστίασης όσο πάνε και πληθαίνουν. Η συλλογικότητα βάζει στο παιχνίδι νέους, φίλους που το επαγγελματικό τους μέλλον διαγράφει αβέβαιη πορεία, που ενώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τις μαρμίτες. Τυχαίνει, όμως, σε κάποιους το μικρόβιο της εστίασης να έχει μεταδοθεί από την οικογένεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της Μονοκατοικίας, του ολοκαίνουργιου εστιατορίου του Χαλανδρίου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Μονοκατοικία  είναι μεν καινούργια άφιξη, όμως πίσω της έχει μια ιστορία 15 χρόνων ως ψαροεστιατόριο Αλμύρα που το έτρεχαν η Ελένη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Αγγελίδης, φέρνοντας ψάρια από την Αστυπάλαια. Η νέα γενιά, που στην πραγματικότητα μεγάλωσε μέσα σε αυτόν το χώρο, ανέλαβε τα ηνία και ως αρχιτέκτονες και μηχανικοί τον άλλαξαν συθέμελα, χαρίζοντας του νεανική πνοή. Ο Δημήτρης, ο Μανώλης, ο Διομήδης και η Φαίη μοιράζονται τις αποφάσεις και τις δουλειές και σε υποδέχονται με μεγάλη χαρά στον χώρο τους που ,όπως λένε: «τόσο αγαπάμε». Μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου δίνει το στίγμα της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνες πινελιές, όπως η καταπληκτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με διακριτικό πετιμέζι (€5) ή το πουγκί γεμιστό με κοτόπουλο και μανιτάρια που συνοδεύεται από ωραιότατη σάλτσα από σταφύλια (€6) που σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τις ωραίες υφές και τις γλυκές νότες. Η φάβα εκφράζει μια διαφορετική προσωπικότητα με το λεπτοκομμένο απάκι και το λάδι τρούφας (€4). Απλά, εξαιρετική! Οι τρεις σαλάτες του καταλόγου είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Έχουν το κατιτίς το διαφορετικό. Θες να είναι η βινεγκρέτ; Τα ολόφρεσκα υλικά; Το παιχνίδι των συνδυασμών; Πάντως, είναι λαχταριστές. Το κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που δεν με τρελαίνουν, όμως εδώ το λάτρεψα έτσι όπως ήταν μαριναρισμένο σε μείγμα μπαχαρικών, περασμένο όσο πρέπει από την πυρά, πικάντικο και με συνοδεία πουρέ ρεβιθιών. Τα αυγά καγιανάς είναι σαν αφρός και συνοδεύονται με χορταστικά  λουκάνικα ψημένα στη σχάρα (€8). Αν πεθύμησε η ψυχή σας μοσχαράκι στιφάδο (€10) με πουρέ πατάτας, τότε εδώ θα το φχαριστηθείτε. Γεύση αληθινή, μεστή. Τα μπιφτεκάκια ψήνονται στη σχάρα ιδανικά κι έρχονται αφράτα, λουσμένα με κρύα σάλτσα φέτας και από δίπλα κάτι υπέροχα μαριναρισμένα ψητά μανιτάρια (€9). Εύγε στον σεφ Γιάννη Μάρακα που μαγειρεύει με την ψυχή του νοστιμότατο φαγητό. Ζεστή φιλοξενία με κέρασμα τσικουδιά και γλυκές τιμές. Αδημονώ, μόλις μυρίσει καλοκαίρι, να βρεθώ στην καταπράσινη αυλή του. Σίγουρα μέχρι τότε θα ξαναπάω.

☛Μονοκατοικία, Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109

 

Με νότες παράδοσης

Το πειραιώτικο Belle Amie δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Το καινούργιο στοίχημα που βάζει η κουζίνα του είναι να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της νησιωτικής, πεδινής και ορεινής Ελλάδας. Ο άοκνος σεφ Χρήστος Τζιέρας εμπνέεται από τις αυθεντικές συνταγές και στήνει πιάτα της ελληνικής παράδοσης, έχοντας στη μαγειρική φαρέτρα του τα αγνά ντόπια υλικά και τις πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες περιοχές της χώρας. Το γευστικό ταξίδι περιλαμβάνει έξι μηνιαίους κύκλους περιοχών από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. Αρχή με ανοιξιάτικη διάθεση από την πλούσια κουζίνα της Κρήτης. Έως τις 20 Απριλίου θα μπορείτε να γευθείτε μπουμπουριστούς κοχλιούς, αρνί με μυζήθρα, κατσικάκι με σταμναγκάθι, χοιρινό με μάραθο και πράσο, βραστό ζυγούρι με γαμοπίλαφο, ροφό με μπάμιες, απάκι, ντάκο, άφθονη ρακή και τσικουδιά για γλέντι στη σκιά του Ψηλορείτη.

Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια
H Altamira είναι εγγύηση. Συνήθως λόγω των πολλών επιλογών μπερδεύει όσους πηγαίνουν εκεί πρώτη φορά αλλά όταν δοκιμάσεις κάποια συγκεκριμένα πιάτα απλά δεν ξεκολλάς. Έχω αρκετούς μήνες να πάω αν και θαμώνας χρόνια και πρέπει να το επισπεύσω.