Ωραία γεύματα!

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter
1

 

Ωραία γεύματα! Facebook Twitter

 

Κουζίνα multi ethnic με ιστορία. Χρόνια τώρα το εστιατόριο Altamira επιμένειστη multi ethnic κουζίνα και τα έχει καταφέρει πολύ καλά, αφού όποιος την έχει γευτεί δεν απορεί για τη μακροημέρευσή του. Η ιδέα της πολυεθνικής κουζίνας που ξεκίνησε το 1995, με το πρώτο εστιατόριο στο Μαρούσι, για να ακολουθήσει έξι χρόνια μετά αυτό του Κολωνακίου, αποδείχθηκε επιτυχημένη. Κάθε φορά που ανεβαίνω την ξύλινη σκάλα του υπέροχου νεοκλασικού αρχοντικού του 1870 στην καρδιά του Κολωνακίου δεν μπορώ να μείνω αδιάφορη απέναντι στην ιστορία και τη μοναδικότητά του. Το μενού σε συστήνει με κλασικά πιάτα της μεξικάνικης, ινδικής, αραβικής και ασιατικής κουζίνας. Μου αρέσει που αρκετές από τις προτάσεις του καταλόγου προσφέρονται και σε μικρή μερίδα, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Εδώ είναι δοκιμασμένο το στοίχημα: φρέσκα, καλά υλικά, σωστό μαγείρεμα και προσιτές τιμές. Στο τραπέζι καταφθάνει η μεξικάνικη σαλάτα Ποπλάνο (€9): στην αγκαλιά μιας τραγανής σταρένιας τορτίγιας αναπαύονται μαρούλι, καλαμπόκι, ντομάτα σε κύβους και κόκκινα φασόλια που μπλέκουν γευστικά με κίτρινο τυρί και ξινή κρέμα. Τρώγεται ευχάριστα και ταιριάζει με μια παγωμένη Μαργαρίτα. H Τσιμιτσάνγκα (€9), η μεξικάνικη τηγανητή σταρένια τορτίγια που αγκαλιάζει κοτόπουλο μαριναρισμένο σε τεκίλα μαζί με ντομάτα, ξινή κρέμα και λιωμένο κίτρινο τυρί είναι μια πληθωρική, ωραία γεύση και πιάτο χορταστικό. Παραμένουμε στο Μεξικό, με καλοφτιαγμένη κεσαντίγια (€8), τορτίγια από στάρι με λιωμένο τυρί και γουακαμόλε – ωραίο και ελαφρύ χορτοφαγικό πιάτο. Αλλαγή γευστικής πλεύσης με αραβικά φαλάφελ (€8,5) που ήρθαν ως ωραιότατοι τραγανοί κεφτέδες, ζυμωμένοι με ρεβίθι, λαχανικά, και βότανα αραβικά, συνοδευόμενοι με χούμους, ταρατόρ με ταχίνι και λάμπνεχ που είναι σος με γιαούρτι και δυόσμο. Έπονται τα κίμπε (€12,90),οι αραβικοί κεφτέδες που θέλουν μαεστρία για να γίνουν επιτυχημένοι και έρχονται τραγανοί, όλο νοστιμιά. Είναι φτιαγμένοι από κοτόπουλο και πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι, μπόλικο δυόσμο και δύο ειδών τυριά. Λοξοκοιτάξαμε προς Ινδία με το εύγεστο μοσχάρι με κάρι και μάνγκο (€12,90), που συνοδευόταν από ρύζι μπασμάτι. Η γευστική πανδαισία έκλεισε με εκπληκτικό τόσο σε χρώμα όσο και σε γεύση κιουνεφέ (€6), με το κανταΐφι να έχει εκτυφλωτικό πορτοκαλί χρώμα από το μπαχαρικό αγουάρντ, με γέμιση λευκό τυρί της Ναμπλούς και κρέμα με άρωμα ροδόνερου. Με το πλούσιας γεύσης τζαμαϊκανό γλυκό από μαύρη μπίτερ σοκολάτα και έντονο μαύρο ρούμι Καραϊβικής (€5) παθαίνεις κόλλημα. Γλυκιά ήταν η φιλοξενία και οι τιμές. Κάθε Τρίτη βράδυ το δείπνο συνοδεύει ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια με ηθοποιούς.

☛Altamira, Τσακάλωφ 36Α, Κολωνάκι, 210 3614695 και Περικλέους 28, Μαρούσι, 210 6128841

 

Με αφορμή το κρασί και την παρέα. Το Corks & Forks είναι ένα ολοκαίνουργιο μαγαζί που έστησαν τέσσερις φίλοι στην Ακτή Θεμιστοκλέους με θέα τη θάλασσα: ο Μενέλαος στην κουζίνα, ο Σταύρος και ο Δημήτρης στη σάλα και ο Παντελής πίσω από την μπάρα. Άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση και άποψη για το δικό τους πλέον χώρο, που τους αρέσει να αποκαλούν wine pub. «Αφού το κρασί με το φαγητό μοιράζονται 50-50» εξηγεί ο Δημήτρης. Στην οινική λίστα φιγουράρουν 90 ετικέτες και αρκετές είναι οι προτάσεις σε ποτήρι, με έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Εδώ το μενού προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις φαγητού και όχι μόνο συνοδευτικά πιάτα του κρασιού. Ο χώρος σε αγκαλιάζει με οικειότητα: ξύλο άφθονο, τουβλάκι, βαρέλια σε ρόλο τραπεζιού, μικρή βιβλιοθήκη, σκουροπράσινοι τοίχοι και οι χάρτες Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας να δίνουν το στίγμα των βασικών ποικιλιών αμπέλου ανά περιοχή. Αρχή με φέτες ψωμιού φρυγανισμένες με σκοτύρι και μια φετούλα τσορίθο (€5). Ωραία ιδέα το σκοτύρι και γευστική. Εξαιρετική επιλογή και καθόλου συνηθισμένη στα μενού των εστιατορίων είναι η ριλιέτα πάπιας (€7,8). Έρχεται μέσα σε γυάλινο βάζο με καπάκι και συνοδεύεται με γιρλάντες ρέβας, μουστάρδα και ψωμί φρυγανισμένο. Γίνεται τρελό παιχνίδι, αφού η γεύση είναι νόστιμη και πλούσια. Φυσικά, αυτή την υπέροχη και όλο ευωδιά σαλάτα που δοκίμασα με τα βλαστάρια και τα μυρωδικά (€6,8) από την Κρήτη μάλλον δύσκολο να τη συναντήσεις σε wine bar. Ανάμεσα στο burger και στην πανσέτα με μυρωδικά (€12) τελικά κέρδισε το μοσχαρίσιο burger (€8,5) που ήρθε σε ξύλινο πλατό με χοντροκομμένες πατάτες με τη φλοίδα τους και συνοδευόταν από σάλτσα καυτερή, barbecue Jack Daniels, μουστάρδα και αγγουράκια τουρσί. Απόλυτα χορταστικό, και θα ήταν πιο πετυχημένο αν το μπιφτέκι είχε ψηθεί λιγότερο. Να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι το μενού προτείνει και ριζότο και λιγκουίνι. Κλείσαμε με γλυκό μπανόφι (€5) που ήρθε μέσα σε γυάλα και ήταν από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου το Corks & Forks, όπου μόλις καλοκαιριάσει θα χαίρεσαι και τη θάλασσα.

☛Corks & Forks, Ακτή Θεμιστοκλέους 40 & Πάργας 1, Πειραιάς, 215 5159792

 

Αναγέννηση με νόστιμες γεύσεις. Οι συνεργατικοί χώροι εστίασης όσο πάνε και πληθαίνουν. Η συλλογικότητα βάζει στο παιχνίδι νέους, φίλους που το επαγγελματικό τους μέλλον διαγράφει αβέβαιη πορεία, που ενώνουν τις δυνάμεις τους πάνω από τις μαρμίτες. Τυχαίνει, όμως, σε κάποιους το μικρόβιο της εστίασης να έχει μεταδοθεί από την οικογένεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της Μονοκατοικίας, του ολοκαίνουργιου εστιατορίου του Χαλανδρίου. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Η Μονοκατοικία  είναι μεν καινούργια άφιξη, όμως πίσω της έχει μια ιστορία 15 χρόνων ως ψαροεστιατόριο Αλμύρα που το έτρεχαν η Ελένη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Αγγελίδης, φέρνοντας ψάρια από την Αστυπάλαια. Η νέα γενιά, που στην πραγματικότητα μεγάλωσε μέσα σε αυτόν το χώρο, ανέλαβε τα ηνία και ως αρχιτέκτονες και μηχανικοί τον άλλαξαν συθέμελα, χαρίζοντας του νεανική πνοή. Ο Δημήτρης, ο Μανώλης, ο Διομήδης και η Φαίη μοιράζονται τις αποφάσεις και τις δουλειές και σε υποδέχονται με μεγάλη χαρά στον χώρο τους που ,όπως λένε: «τόσο αγαπάμε». Μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου δίνει το στίγμα της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνες πινελιές, όπως η καταπληκτική καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με διακριτικό πετιμέζι (€5) ή το πουγκί γεμιστό με κοτόπουλο και μανιτάρια που συνοδεύεται από ωραιότατη σάλτσα από σταφύλια (€6) που σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τις ωραίες υφές και τις γλυκές νότες. Η φάβα εκφράζει μια διαφορετική προσωπικότητα με το λεπτοκομμένο απάκι και το λάδι τρούφας (€4). Απλά, εξαιρετική! Οι τρεις σαλάτες του καταλόγου είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Έχουν το κατιτίς το διαφορετικό. Θες να είναι η βινεγκρέτ; Τα ολόφρεσκα υλικά; Το παιχνίδι των συνδυασμών; Πάντως, είναι λαχταριστές. Το κοτόπουλο είναι από τα κρέατα που δεν με τρελαίνουν, όμως εδώ το λάτρεψα έτσι όπως ήταν μαριναρισμένο σε μείγμα μπαχαρικών, περασμένο όσο πρέπει από την πυρά, πικάντικο και με συνοδεία πουρέ ρεβιθιών. Τα αυγά καγιανάς είναι σαν αφρός και συνοδεύονται με χορταστικά  λουκάνικα ψημένα στη σχάρα (€8). Αν πεθύμησε η ψυχή σας μοσχαράκι στιφάδο (€10) με πουρέ πατάτας, τότε εδώ θα το φχαριστηθείτε. Γεύση αληθινή, μεστή. Τα μπιφτεκάκια ψήνονται στη σχάρα ιδανικά κι έρχονται αφράτα, λουσμένα με κρύα σάλτσα φέτας και από δίπλα κάτι υπέροχα μαριναρισμένα ψητά μανιτάρια (€9). Εύγε στον σεφ Γιάννη Μάρακα που μαγειρεύει με την ψυχή του νοστιμότατο φαγητό. Ζεστή φιλοξενία με κέρασμα τσικουδιά και γλυκές τιμές. Αδημονώ, μόλις μυρίσει καλοκαίρι, να βρεθώ στην καταπράσινη αυλή του. Σίγουρα μέχρι τότε θα ξαναπάω.

☛Μονοκατοικία, Φιλικής Εταιρείας 39, Χαλάνδρι, 210 6819109

 

Με νότες παράδοσης

Το πειραιώτικο Belle Amie δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Το καινούργιο στοίχημα που βάζει η κουζίνα του είναι να μας ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της νησιωτικής, πεδινής και ορεινής Ελλάδας. Ο άοκνος σεφ Χρήστος Τζιέρας εμπνέεται από τις αυθεντικές συνταγές και στήνει πιάτα της ελληνικής παράδοσης, έχοντας στη μαγειρική φαρέτρα του τα αγνά ντόπια υλικά και τις πρώτες ύλες μικρών παραγωγών από διάφορες περιοχές της χώρας. Το γευστικό ταξίδι περιλαμβάνει έξι μηνιαίους κύκλους περιοχών από την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη Μικρά Ασία. Αρχή με ανοιξιάτικη διάθεση από την πλούσια κουζίνα της Κρήτης. Έως τις 20 Απριλίου θα μπορείτε να γευθείτε μπουμπουριστούς κοχλιούς, αρνί με μυζήθρα, κατσικάκι με σταμναγκάθι, χοιρινό με μάραθο και πράσο, βραστό ζυγούρι με γαμοπίλαφο, ροφό με μπάμιες, απάκι, ντάκο, άφθονη ρακή και τσικουδιά για γλέντι στη σκιά του Ψηλορείτη.

Belle Amie, Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, πλατεία Κανάρη, Πειραιάς, 210 4175740

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
H Altamira είναι εγγύηση. Συνήθως λόγω των πολλών επιλογών μπερδεύει όσους πηγαίνουν εκεί πρώτη φορά αλλά όταν δοκιμάσεις κάποια συγκεκριμένα πιάτα απλά δεν ξεκολλάς. Έχω αρκετούς μήνες να πάω αν και θαμώνας χρόνια και πρέπει να το επισπεύσω.