Στο Άμα Λάχει

Στο Άμα Λάχει Facebook Twitter
0

 

 

 

Η ταβέρνα Άμα Λάχει έχει τη δική της ιστορία, η οποία μάλιστα τώρα μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο, με νέους ιδιόκτητες που δείχνουν να ξέρουν καλά τι θέλουν και πώς να ανανεώσουν έναν χώρο με ιστορία. Στο όμορφο κτίριο στα «πόδια» του λόφου του Στρέφη, στα Εξάρχεια, στεγαζόταν μέχρι τις αρχές του 1980 το δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου. Από τότε η κουζίνα πήρε τη θέση του μαυροπίνακα και τώρα στη νέα του μορφή βρίσκεται το μεζεδοπωλείο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης». Στον διπλανό χώρο υπάρχει και το γαλλικό μπιστρό «Άμα Λάχει στης Βιολέτ», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Με το που θα διαβείς το προαύλιο ταξιδεύεις σε νοσταλγικά μαθητικά χρόνια. Οι νεραντζιές μοσχοβολούν, το ίδιο οι λεμονιές και τα γιασεμιά που κάτω από τις φυλλωσιές τους έχουν πάρει ήδη θέση τα τραπέζια για τις ηλιόλουστες μέρες. Σε μια πλευρά η γούρνα με τις βρύσες στη σειρά από την εποχή που οι μαθητές έπιναν νερό στη χούφτα. Το κτίριο ψηλοτάβανο, με τις τεράστιες ξύλινες πόρτες, τα μεγάλα παράθυρα και τις αίθουσες διδασκαλίας που έχουν διαμορφωθεί στη σάλα του μεζεδοπωλείου και του καφενείου, διατηρεί την αυθεντικότητά του. Χαζεύω τις σχολικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των μαθητών που φοίτησαν εδώ και τώρα στολίζουν τους τοίχους. Τα τσίγκινα πιάτα στα τραπέζια συμπληρώνουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Το καλωσόρισμα του σεφ, ένα μπολάκι με υπέροχες ψιλοελιές μαριναρισμένες σε λάδι, ροζ πιπέρι, φρέσκια ρίγανη και φιλέ αμύγδαλου, σε προϊδεάζει θετικά για τη συνέχεια. Πράγματι, η καπνιστή μελιτζάνα πάνω σε ψητή πίτα σερβιρισμένη με πλούσιο γαλοτύρι Τρικάλων (€5,20) είναι νοστιμότατη. Οι χορτοκεφτέδες (€5,50), ζυμωμένοι με διάφορα χόρτα και βότανα μυρωδάτα με μια ιδέα σταρένιο τραχανά γλυκό και φέτα μαλακιά, είναι τηγανισμένοι υποδειγματικά. Εκτίμησα τη λεπτομέρεια που συνοδεύει το πιάτο, ένα μπολάκι με γιαούρτι και κάρδαμο – ίσως οι καλύτεροι που έχω δοκιμάσει. Ο ντάκος με ντομάτα και δροσερό σητειακό ξύγαλο φτιαγμένο από αιγοπρόβειο γάλα (€5,30) αφήνει τα καλά υλικά να μιλήσουν από μόνα τους. Το τηγανητό πιλάφι με καλαμαράκια (€6,50), που είναι μαγειρεμένο στον ζωμό τους και ενισχύεται με σταφίδες, κουκουνάρι και μαυροκούκι, είναι έκρηξη νοστιμιάς. Το πλοκάμι χταποδιού (€9), ψημένο με μαεστρία στη σχάρα με λαδόξιδο, είναι ζουμερό και μαστιχωτό, όπως πρέπει να το γεύεσαι. Ο δημιουργικός σεφ Γιώργος Κόντας με καταγωγή από τη Μυτιλήνη τιμά τα ελληνικά προϊόντα και τις συνταγές της παράδοσης. «Πιστεύω στις ρίζες μας και θέλω στα φαγητά μου να υπάρχει ελληνική ταυτότητα.» λέει με ντροπαλό χαμόγελο. Στον κατάλογο φιγουράρουν ελκυστικοί μεζέδες, τυριά εξαιρετικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και κρεατικά σχάρας. Η επιλογή γίνεται δύσκολη. Αξίζει να επισκεφτείς πολλές φορές το μαγαζί για να πάρεις γεύση, συνοδεύοντας τους μεζέδες με κάποιο κρασί ή απόσταγμα από την ενδιαφέρουσα και καλοστημένη λίστα με την καλή τιμολόγηση. Το Άμα Λάχει στης Νεφέλης έχει ήδη μπει στην ατζέντα μου.

☛Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978

Η Κέρος στην Αθήνα. Το βραχώδες ακατοίκητο νησί Κέρος των Μικρών Κυκλάδων δάνεισε το όνομά του στο ολοκαίνουργιο ψαρομάγαζο που άνοιξε στον Άγιο Δημήτριο. Οι ιδιοκτήτες, με καταγωγή από τα Κουφονήσια, γνωρίζουν καλά τα μυστικά της ψαροφαγίας. Το λευκό είναι το χρώμα που κυριαρχεί τόσο στον cozy εσωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό με τις ελιές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μου άρεσε η ασπρόμαυρη αφίσα που καταλαμβάνει τη μία πλευρά στη σάλα και απεικονίζει κάποια κυκλαδίτικη παραλία με τα πιτσιρίκια και τον ψαρά στην προκυμαία να τους μαθαίνει την τέχνη του. Οι άνθρωποι που «τρέχουν» το μαγαζί είναι νησιώτες αληθινοί, με αγάπη στο φρέσκο ψάρι που έρχεται κατευθείαν από τα Κουφονήσια. Τιμούν όμως στην κουζίνα τους και άλλα προϊόντα του νησιού τους, όπως είναι η φάβα και η μυζήθρα. Οι στείρες, ο ροφός και τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια ευωδιάζουν θάλασσα. Μου άρεσε που ο κατάλογος στην πρώτη σελίδα του σε συστήνει με την ιστορία της Κέρου, του νησιού που είναι γνωστό και ως η «ξαπλωμένη έγκυος κυρά», το λατρευτικό κέντρο του πρώιμου κυκλαδικού πολιτισμού. Το μενού που ακολουθεί δεν είναι φλύαρο και επικεντρώνεται στο ψάρι και στα θαλασσινά. Αρχή για την όρεξη με τσιπς από κολοκυθάκια και μελιτζάνες (€4) που ήρθαν τραγανά, χωρίς ίχνος λάδι στο πιάτο, με μόνη παραφωνία την πολύ γλυκιά και καυτερή σος από πιπεριές που τα συνόδευε. Το ψητό καλαμάρι (€30/κιλό) μόλις βγήκε από τη σχάρα, σωστά ψημένο, είχε απαλή και γευστική σάρκα. Η σαλάτα με τα παξιμαδάκια με τη φρέσκια ντομάτα και την πλούσια μυζήθρα της Σχοινούσας (€6) ήταν καλή. Τον πρώτο λόγο όμως έχει το ψάρι και η μαεστρία του Κουφονησιώτη ψήστη Χρήστου Χρήστου που ανέλαβε να ψήσει τον ροφό (€42/κιλό). Πράγματι, το ψάρι ήρθε ιδανικά ψημένο, με ζουμερή σάρκα, και αποκάλυπτε τις χάρες της φρεσκάδας του σε κάθε μπουκιά. Το Κέρος, αν και έχει λίγες μόνο μέρες που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι φιλόξενο, με καλές προθέσεις και διάθεση να κρατήσει προσιτές τις τιμές των φρέσκων ψαριών.

☛Κέρος, λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 146, Άγ. Δημήτριος, 210 9847577

Για φαγητό της μαμάς. Η ταβερνούλα Φιλάνθη στον Νέο Κόσμο άλλαξε χέρια, μετονομάστηκε σε Ρακομεθιά και πρόσφατα ξεκίνησε να σερβίρει τους μεζέδες του. Ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα είναι η κυρία Μαρία Καραγιαννίδη, που το μικρόβιο της μαγειρικής μπήκε μέσα της απ' όταν ήταν εννέα χρόνων. Έμαθε τα μυστικά της κουζίνας δίπλα στη Μικρασιάτισσα γιαγιά της και δεν αποχωρίζεται το καλό ελαιόλαδο και τον πλάστη της που ανοίγει φύλλο. Το καταλαβαίνεις διαβάζοντας τον κατάλογο, που προτείνει μια σειρά από πίτες και πιτάκια. Δοκίμασα τη στριφτή χορτόπιτα της γιαγιάς (€4,50) που ήρθε σε σχήμα σαλίγκαρου. Ήταν γεμιστή με διάφορα γλυκά χόρτα, τραγανή και ευωδιαστή. Καλοφτιαγμένα ήρθαν και τα ευμεγέθη μυζηθροπιτάκια (€3,50) με διακριτικό δυόσμο και συμπαθητικές οι ελιοκροκέτες (€4) με τυρί και φιλέτο ελιάς και συνοδευμένα στο πιάτο από πάστα πράσινης ελιάς. Τα σουτζουκάκια (€5,50) ήταν συμπαθητικά, με καλή δόση κύμινου και ωραία σάλτσα. Από την κουζίνα βγαίνουν πιάτα μαμαδίστικα, όπως μοσχάρι λεμονάτο, χταπόδι στιφάδο πικάντικο, γίγαντες φούρνου με λουκάνικο αλλά και μπιφτεκάκια σχάρας. Για το τέλος κερνούν ζεστό ρακόμελο. Η ζωντανή μουσική Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ελκύει τις νεανικές παρέες που μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς να πληρώσουν έναν σκασμό λεφτά.

☛Ρακομεθιά, Πρόκνης 4, Ν. Κόσμος, 210 9012560

Ψάχνοντας την τέλεια τυρόπιτα. Στην περιπέτεια της αναζήτησης της ιδανικής τυρόπιτας ο δρόμος σου θα περάσει αναγκαστικά από το εργαστήριο του Γιώργου του Γουναρίδη στη Νέα Ιωνία. Και μιλάμε για μια τυρόπιτα που διαφέρει από τις άλλες: τρίγωνη, πληθωρική, περασμένη από το τηγάνι. Με φύλλο χωριάτικο, χειροποίητο και ζυμωμένο με σχεδόν μαγικό τρόπο, με τέχνη και μαεστρία. Με την πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις το αέρινο τραγανό φύλλο που θρυμματίζεται ηδονικά στο στόμα χωρίς να αφήνει την αίσθηση του λαδιού και ακολουθεί η βελουδένια γέμιση από τέσσερα διαφορετικά τυριά –γλυκά και αλμυρά– που κρατούν γευστική ισορροπία. Είναι δύσκολο να τιθασεύσεις την όρεξή σου και να μη δοκιμάσεις και μια σούπερ παστουρμαδόπιτα ή μια πίτα λαχματζούν με πικάντικο κιμά. Ο κατάλογος με τις τρίγωνες πίτες είναι μεγάλος και καλύπτει όλες τις ορέξεις. Αρκεί να βρεθείς νωρίς στο μαγαζί για να τις προλάβεις, μια και οι φανατικοί της ζύμης θα κάνουν το καθημερινό τους πέρασμα, τιμώντας για το κολατσιό τους τις πίτες.

☛ Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, 210 2712548

Γεύσεις από την Κέρκυρα

Κολοπίμπιρι, στραπατσάδα, πιτιτέλια, κουκουγέροι, αγιάδα, πετσαλίνα, τσιγαρέλι, μπουρδέτο, μπιάνκο, σοφρίτο, μασπατάτα, παστιτσάδο, παστρόκιο, σαβούρο, τσιλίχουρδα, φιγαδέλια, μοστάρντα, μπουλέντα, σαλάδο, νούμπουλο, φογάτσα, συκομαΐδα, κουμ κουάτ, τζιτζιμπίρα: μήπως αυτές οι λέξεις σάς φαίνονται άγνωστες; Όλα ετούτα τρώγονται! Είναι κερκυραίικα και θα τα δοκιμάσετε στις Μαγικές Κατσαρόλες που συνεχίζουν το ταξίδι στην Ελλάδα των γεύσεων με ένα δεκαήμερο αφιέρωμα στην κερκυραϊκή κουζίνα από τις 7 μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου.

☛Μαγικές Κατσαρόλες, Συντ. Ζησιμοπούλου 47, Παλαιό Φάληρο, 210 9418821

Η είδηση

Ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας και θα κάνει αίσθηση. Χώρος η Στοά Σπύρου Μήλιου και το όνομα αυτού City Bistro. Είναι το νέο εγχείρημα του Τάσου Ιωαννίδη (ξενοδοχείο Belvedere, εστιατόρια Matsuhisa) σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Το καινούργιο all day μαγαζί θα τρέχει ο Μιχάλης Λαδάς και σεφ της δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας θα είναι ο Νίκος Ζερβός. Μενού ευέλικτο, λίστα κρασιών με 100 περίπου ετικέτες και πολλές προτάσεις σε ποτήρι. Μέσα Μάρτη θα ανοίξει τις πύλες του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ