ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Στο Τεφαρίκι

Στο Τεφαρίκι Facebook Twitter
0

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Έτσι, και το επιτηδευμένο περιβάλλον δεν κάνει το καλό εστιατόριο. Τον λόγο έχει πάντα το ποιοτικό φαγητό. Αυτό θέλησε να αποδείξει ο Γρηγόρης Τσακίρης, ένας άνθρωπος με πολλά χρόνια εμπειρίας στην οργάνωση εστιατορίων – και όπως όλα δείχνουν, τα έχει καταφέρει. Για να στήσει τον χώρο του διάλεξε ένα σημείο αντισυμβατικό, στη μέση του πουθενά, ανάμεσα σε συνεργεία με ανταλλακτικά και πάρκινγκ για βάρκες και σκάφη στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου. Το ίδιο το εστιατόριο που ονόμασε Τεφαρίκι θυμίζει μια φροντισμένη καντίνα σαν κι αυτές που βρίσκεις χαμένες σε κάποιο επαρχιακό δρόμο. Το φαγητό, όμως, σε απογειώνει και αν το συνδυάσεις με το cult περιβάλλον και την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, τότε έχεις την επιτυχία μπροστά σου. Το Τεφαρίκι –όνομα και πράγμα– απευθύνεται στους καλοφαγάδες. Μικρός χώρος, απλός, με ξυλόσομπα στο κέντρο της σάλας, ανοιχτή κουζίνα και... άποψη. Το αντιλαμβάνεσαι με το που διαβάζεις το μενού. Θα βρεις γραβιέρα Κρήτης 12μήνης ωρίμανσης σε μιτάτο από ιδιωτική τυροκόμηση (€6,5), εξαιρετική και βουτυράτη. Η φέτα απουσιάζει, όπως και το τζατζίκι και η χωριάτικη, το τονίζουν και σε ένα μαυροπίνακα. Εκτός από τις προτάσεις του καταλόγου, υπάρχουν καθημερινά και έξτρα πιάτα. Από τις τέσσερις ελκυστικές σαλάτες που προτείνονται δοκιμάσαμε τη «Λαχανόκηπος» (€7,50). Ήρθε σε μεγάλο, λευκό, βαθύ πιάτο με άσπρο και κόκκινο λάχανο ωραιότατα αρτυμένα με βινεγκρέτ μύρτιλου, αντίδι και λεπτοκομμένα μπαστουνάκια από τραγανό Guanciale και στεφανωμένη από απαλής υφής κρέμα γιαουρτιού. Δροσερή, γευστική σαλάτα, που τρώγεται ευχάριστα. Για την όρεξη, πήραμε γεύση από λαδοτύρι Μυτιλήνης που ψήνεται σε ταψάκι με ντομάτα και πιπεριά καυτερή (€4,50) και στο ζουμάκι του βουτάς το ωραίο χωριάτικο ψωμί. Τα αυγά μάτια Τεφαρίκι (€5,80) είναι από τα «κολασμένα» πιάτα. Έρχονται δύο αβγά μάτια σπιτικά, με ζωηρόχρωμο χρυσαφένιο κρόκο, πάνω σε ψητή πίτα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και τριμμένη κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και από δίπλα δύο καλοφτιαγμένα ψητά λουκάνικα. Θελκτικό πιάτο που τρώγεται απνευστί. Την ημέρα που επισκέφθηκα το μαγαζί εκτός καταλόγου υπήρχε σουβλάκι προβατίνα και παϊδάκια. Τιμήσαμε τα παϊδάκια που ήρθαν άψογα ψημένα – η βαθιά νοστιμιά τους σε κέρδιζε. Εξαιρετικό ήταν και το πιάτο «Φωλιά μοσχαρίσια γάλακτος» (€12), ένα τρυφερό κομμάτι μοσχαρίσιας γάλακτος ψημένο ιδανικά στη σχάρα – αφρός. Οι φρέσκες τηγανητές πατάτες (€2,50) είναι αληθινές, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά σου. Για τη συνοδεία του φαγητού υπάρχει μια μεγάλη επιλογή σε μπίρες και καλό χύμα κρασί από τη Νεμέα. Με δυο λόγια, όταν υπάρχει γνώση, άποψη και όταν η καλή πρώτη ύλη δεν κανιβαλίζεται στην κουζίνα, το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια. Εύγε στο Τεφαρίκι!

☛Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου 193, 210 6628694

 

 

Στο Τεφαρίκι Facebook Twitter

Με αφορμή το κρασί. Τελικά, δεν λείπει ποτέ ένα καινούργιο winebar από μια εβδομαδιαία στήλη εστιατορίων. Ανοίγουν με τέτοιο ρυθμό που είναι λες κι η αθηναϊκή εστίαση ανακάλυψε τον τροχό. Τα αίτια αυτής της τάσης είναι πολλά. Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό είναι ότι οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το κρασί. Το KikideGrèce έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στον πεζόδρομο της Ηπίτου στην καρδιά της Αθήνας. Η Ρόζα και ο Γιώργος, οι ιδιοκτήτες, είναι άνθρωποι με εμπειρία στην εστίαση που αποφάσισαν να στήσουν το δικό τους μαγαζί. Ζεστός και φιλόξενος ο χώρος του, σε κάνει να αισθάνεσαι σαν να είσαι καλεσμένος στην τραπεζαρία του σπιτιού τους. Η κουζίνα, μια μπουκιά, ετοιμάζει πιάτα εύκολα, συνοδευτικά του κρασιού. Ένας μεγάλος χάρτης της Ελλάδας δίνει το στίγμα των τοπικών προϊόντων που τιμούν στο μενού και η KikideGrèce είναι μια πλουμιστή κότα που «τσιμπολογάει» τα καλύτερα. Δοκιμάσαμε συμπαθητικά κροστίνι με μελιτζανοσαλάτα της Kiki που ενισχύονται με ένα κομματάκι καπνιστή πέστροφα Ασπροποτάμου (€5). Ακολούθησε φάβα Σαντορίνης «παντρεμένη» με καραμελωμένα κρεμμύδια, κάππαρη και καπνιστό χέλι σε μπουκιές (€7,5). Η γεύση της φάβας απογειώνεται μόνο με τα υλικά που τη στολίζουν. Πολύ καλό ήταν το μικρό πεϊνιρλί με διάφορα σοταρισμένα μανιτάρια, εξαιρετικής ποιότητας ξινοτύρι και αρωματισμένο με θυμάρι (€4). Για να συνοδεύσουμε τα ποτήρια μας με το Chardonnay από το Κτήμα Κατσαρού (€7,5) παραγγείλαμε μια ποικιλία τεσσάρων τυριών που συνόδευαν μικρές φετούλες με πολύ ωραία συκομαΐδα από τον Ταξιάρχη Ευβοίας και καρύδια (€10,5). Η οινική λίστα φιλοξενεί πάνω από 50 ετικέτες κρασιού και σχεδόν όλες σερβίρονται και σε ποτήρι των 75 και 150 ml. Είναι αναγκαία η προσεκτική τιμολόγηση του κρασιού σε ποτήρι και καλό είναι, όταν σ' το προτείνουν, να ενημερώνουν και για την τιμή. Για παράδειγμα, το κρασί σε ποτήρι από το Κτήμα Κατσαρού στα 7,5ευρώ σε αποτρέπει από το να δοκιμάσεις περισσότερα ποτήρια κρασί, που άλλωστε αυτή είναι και η λογική του winebar. Είναι αρχή για το KikideGrèce κι έχει περιθώρια βελτίωσης.

☛ KikideGrèce, Ηπίτου 4 & Βουλής, 6938 878856

Όταν ο παλιός είναι αλλιώς... Η περιοχή Βλάχικα στη Βάρη δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ταβέρνα «Τα Βλάχικα» από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή, που ήταν από τους πρώτους προορισμούς της Αττικής για φαγητό που συγκέντρωναν τόσο πολλές ταβέρνες-ψησταριές. «Τη δεκαετία του '80 έφταναν τις 30 και από το 2000 και μετά άρχισε η φθίνουσα πορεία. Σήμερα έχουν μείνει έξι ψησταριές» λέει ο Δημήτρης Κωστάκος που το 1980 ανέλαβε την ταβέρνα Βλάχικα, «όταν στην περιοχή έβοσκαν πρόβατα» συμπληρώνει. Ο μύθος καλά κρατεί, με τσολιάδες, τσαρούχια, γκλίτσες και τσοπάνηδες-κράχτες, άφθονη τσίκνα και σούβλες επί τω έργω. Από εδώ έχουν περάσει μεγαλόσχημοι και ανώνυμοι και όλοι έχουν ενωθεί πάνω από τις σούβλες. Το ερώτημα είναι μετά από τόσο νερό που έχει κυλήσει στο αυλάκι της ελληνικής εστίασης ποια είναι η θέση αυτών των μαγαζιών σε αυτό το πλαίσιο. Πηγαίνεις μια βόλτα, ωστόσο, και διαπιστώνεις ότι προσφέρουν αυτό που ήξεραν να κάνουν πάντα καλά: ψητό κρέας σε διάφορες παραλλαγές – ατέλειωτος χορός νόστιμης χοληστερίνης! Δεν πας για γκουρμεδιές, ξέρεις τι θα φας. Παρέλαση πρωτεϊνών έγινε στο τραπέζι μας. Τα γαρδουμπάκια (€7) βγαίνουν από την παραδοσιακή γάστρα ψημένα στη χόβολη και είναι ό,τι πιο νόστιμο έχεις φάει σε γαρδουμπάκι. Ο μποξάς (€7) με το συκώτι και τα γλυκάδια ψημένα όμορφα είναι από τα πιάτα της παράδοσης που δεν συναντάς εύκολα. Την παράσταση έκλεψε το αρνάκι που μόλις είχε βγει από τη σούβλα (€26/κιλό) και ήταν μελωμένο, όλο νοστιμιά. Για τους κυνηγούς των δυνατών συγκινήσεων το αρνίσιο κεφαλάκι ήταν από τους ωραίους μεζέδες. Ακολούθησε το ψητό γουρουνόπουλο (€24/κιλό) ευωδιαστό, με την ροδοκόκκινη τραγανή πετσούλα του και το κρέας του που ξεχείλιζε νοστιμιά. Στην ψησταριά δουλεύουν με τέχνη μόνο άντρες και τα παϊδάκια (€10) που ήρθαν ήταν εξαιρετικά, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Για παραδοσιακό τσίκνισμα αξίζει να επισκεφθείς τα Βλάχικα.

☛Βλάχικα λεωφ. Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141

Με άρωμα από την Πόλη. Οι γαργαλιστικές μυρωδιές της πολίτικης κουζίνας πλημμυρίζουν το εστιατόριο Βυζαντινό του Hilton. Πάνω από 70 παραδοσιακά πολίτικα πιάτα εναλλάσσονται καθημερινά στον μπουφέ, από ιμάμ μπαϊλντί, αγκινάρες αλά πολίτα, χουνκιάρ μπεγιεντί, ντονέρ κεμπάπ μέχρι μυδοπίλαφο πολίτικο αλλά και κλασικό λαχματζούν. Ένα λιμπιστικό γευστικό αφιέρωμα που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει έως την 1η πρώτη Μαρτίου, μέσα από τις γεύσεις, στην Πόλη, στη μαγεία του Βοσπόρου και στη νοσταλγία του ελληνισμού. Η τιμή του μπουφέ είναι 38 ευρώ το άτομο.

☛Κρατήσεις: 210 7281400

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ