ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Prince, ο (αποτυχημένος) σκηνοθέτης

Prince, ο (αποτυχημένος) σκηνοθέτης Facebook Twitter
Under the Cherry Moon
0

Στα χρόνια της δόξας, ο Prince έφτασε κάποια στιγμή μέσα στο 1984 να βλέπει την ίδια εβδομάδα από την κορυφή όλους τους υπόλοιπους σε μουσική και σινεμά, καθώς η ταινία, το soundtrack και το τραγούδι Purple Rain ήταν Νο1 στις ΗΠΑ ταυτόχρονα. Πολυπράγμων καλλιτέχνης ο ίδιος, ήταν μεν ο βασικός λόγος της επιτυχίας της ταινίας, αλλά δεν ήταν (επίσημα τουλάχιστον) στο βασικό δημιουργικό team – σκηνοθέτης ήταν ο Άλμπερτ Μανιόλι και σεναριογράφος ο ίδιος με τον Γουίλιαμ Μπλιν. Ήταν όμως για όλους η ταινία του Prince και η εμπορική και καλλιτεχνική απήχηση που είχε, του έδωσε την ώθηση να ασχοληθεί περαιτέρω με το σινεμά όχι μόνο ως ηθοποιός και τραγουδιστής, αλλά αναλαμβάνοντας και τη σκηνοθεσία.


Το Under the Cherry Moon ήταν το πρώτο «παιδί» του ως σκηνοθέτης και ήταν ένα εγωκεντρικό παραμύθι γυρισμένο στη Γαλλία, όπου ο Prince και ένας φίλος του βρίσκονται στις νότιες ακτές της για να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν πλούσιες ντόπιες γυναίκες. Αυτό συμβαίνει μέχρι την ώρα που θα γνωρίσει την Κρίστιν Σκοτ Τόμας, που κάνει εδώ την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση, κάτι που από μόνο του φτάνει για την υπεράσπιση του φιλμ. Το ότι η ιστορία δεν ήταν και ιδιαίτερα πρωτότυπη δεν ήταν το βασικό πρόβλημα της ταινίας, αλλά αντιθέτως η εμμονή του Prince πάνω στην εικόνα του και οι κακοί διάλογοι κατέβαζαν αρκετά την όλη προσπάθεια. Ως soundtrack χρησιμοποιήθηκε μία από τις καλύτερες δουλειές του, το Parade, που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο, κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις την ταινία ένα είδος προώθησης της μουσικής του και τίποτα άλλο – μέσα θα βρείτε και το Kiss.

Με τα χρόνια, το Under the Cherry Moon κέρδισε ένα (σχετικά μικρό) cult status, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ για τη δεύτερη και τελευταία σκηνοθετική απόπειρα του Prince, το Graffiti Bridge του 1990.



Όταν έφτασε η ώρα της εξόδου στα σινεμά, τον Ιούλιο του 1986, μια μεγάλη καμπάνια ξεκίνησε για την προώθηση της ταινίας. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε σε μια μικρή πόλη, το Σέρινταν του Γουαϊόμινγκ, χάρη σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό του MTV οπου ο νικητής μπορούσε να επιλέξει την πόλη του για τη πρεμιέρα. Η αποδοχή τελικά ήταν απογεοητευτική, οι κριτικές ως επί το πλείστον αρνητικές, ενώ μερικούς μήνες αργότερα τα Χρυσά Βατόμουρα είχαν βρει το νέο θύμα τους. Πέντε βραβεία για την ταινία, τρία από αυτά αφορούσαν προσωπικά τον Prince, αυτά του χειρότερου ηθοποιού, σκηνοθέτη και χειρότερου τραγουδιού.



Με τα χρόνια πάντως το Under the Cherry Moon κέρδισε ένα (σχετικά μικρό) cult status, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ για τη δεύτερη και τελευταία σκηνοθετική απόπειρα του Prince, το Graffiti Bridge του 1990. Ανεπίσημη συνέχεια του Purple Rain, όπου ο Prince τα αναλαμβάνει όλα – σκηνοθεσία, σενάριο, πρωταγωνιστής, μουσική – κάτι που αποδείχθηκε καταστροφικό. Οι κριτικοί που έθαψαν την προηγούμενη δουλειά του, έγραψαν πως μοιάζει με τον Πολίτη Κέιν σε σχέση με αυτή, ενώ και πάλι το βασικό πρόβλημα ήταν πως η ταινία έμοιαζε με δικαιολογία για τη μουσική. Το κοινό ήταν ακόμη λιγότερο, τα βατόμουρα ήταν πιο λίγα (αλλά οι υποψηφιότητες περισσότερες) και το φιλμ βρέθηκε σχεδόν σε όλες τις λίστες με τις χειρότερες ταινίες του 1990.
Αμέσως μετά ήρθαν οι New Power Generation, το σινεμά σταμάτησε αλλά η μουσική ευτυχώς συνεχίστηκε.

Prince, ο (αποτυχημένος) σκηνοθέτης Facebook Twitter
Prince, ο (αποτυχημένος) σκηνοθέτης Facebook Twitter
Πρόσωπα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνα Κώνστα: «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Σαν Σήμερα Πέθανε / Ντίνα Κώνστα (1938-2022): «Έκανα αυτό που ήθελα, δεν έπληξα στη ζωή μου με γάμους και παιδιά»

Η Ελληνίδα ηθοποιός που πέρασε από όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές της Αθήνας και αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό για τους τηλεοπτικούς της ρόλους ως «Γιολάντα» στο «Δις Εξαμαρτείν» και Ντένη Μαρκορά στους «Δύο ξένους» αφηγήθηκε την πολυκύμαντη ζωή της στο LiFO.gr.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Πέθανε Σαν Σήμερα / Η σύντομη αλλά φωτογενής και απόλυτα τραγική ιστορία ζωής του Billy Bo

Το όμορφο αγόρι από την Κοκκινιά που στα λαμπερά '80s ήταν ο σούπερσταρ της μόδας και της αθηναϊκής κοσμικής ζωής ήταν από τα πρώτα θύματα του AIDS στη χώρα μας. Πέθανε σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ