Πού διαφέρει η ελληνική από τη γαλλική προεκλογική περίοδο;
Η γαλλική προεκλογική περίοδος προετοιμαζόταν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο και ξεκίνησε ανεπίσημα από το φθινόπωρο, με τις προκριματικές των σοσιαλιστών. Στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε στην ουσία όταν οι Γάλλοι ψήφιζαν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Δηλαδή, πριν από 15 ημέρες. Μπορούμε να το πούμε αυτό προεκλογική περίοδο; Από την άλλη, στην Ελλάδα οι πολιτικοί δίνουν την εντύπωση, στην παρούσα φάση, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μπει το κόμμα τους στη Bουλή και το πώς θα εξασφαλίσουν μια θέση στο Κοινοβούλιο. Στη Γαλλία οι πολιτικοί, εκτός από την επανεκλογή τους, μάχονται για τη χώρα, για τις μελλοντικές γενιές. Γίνονται απίστευτα ντιμπέιτ, δομημένα με αντεγκλήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων και γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των Γάλλων και της γαλλικής κοινωνίας. Τι σημαίνει πραγματική προεκλογική περίοδος το κατάλαβα εδώ και όχι στην Ελλάδα.
Τελικά, εμάς τους Έλληνες, ποιος μας συμφέρει να βγει;
Θέλει και ρώτημα; Οπωσδήποτε ο Ολάντ!
Πιστεύεις ότι με τη νίκη του Ολάντ θα αλλάξει τίποτα στην Ευρώπη, όσον άφορα τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας;
Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Νομίζω ότι ο Ολάντ θα επιχειρήσει κάποια πράγματα. Το θέμα είναι αν η Μέρκελ, οι αγορές και η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας θα τον αφήσουν. Το μέλλον θα δείξει…
Η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία πώς επηρεάζει τη διάθεση των δημοκρατικών ψηφοφόρων; Συσπειρώνονται ή αδιαφορούν.
Οι Γάλλοι πάντα συσπειρώνονταν εν όψει της ακροδεξιάς απειλής. Όμως, σε αυτές τις εκλογές και από τον πρώτο γύρο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και από αυτούς που πήγαν να ψηφίσουν το 18% ψήφισε Λεπέν. Άποψή μου είναι ότι οι περισσότεροι στον πρώτο γύρο θέλησαν να χτυπήσουν ένα καμπανάκι και στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν διαφορετικά. Όμως, θα πρέπει και οι Γάλλοι πολιτικοί να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του λαού, ειδεμή…
Πού έχασε το παιχνίδι ο Σαρκοζί ή πού το κερδίζει ο Ολάντ;
Ο Σαρκοζί το έχασε κυρίως στη συμπεριφορά και στο αλαζονικό του στυλ. Επίσης, υποσχέθηκε πολλά και έκανε λίγα. Είπε αρκετά ψέματα, όπως, για παράδειγμα, ότι έσωσε, μόνος του, Ελλάδα, ευρώ και Ευρώπη. Τους Γάλλους δεν πρέπει να τους υποτιμάς, γιατί μιλούν στην κάλπη.
σχόλια