Τι τύπος είναι η Κριστίν Λαγκάρντ;
Προσωπικότητα φιλόδοξη, με μία ελιτίστικη άποψη περί της πολιτικής. Η φιλοδοξία δεν είναι κατ’ ανάγκην κακή, κατά την άποψή μου. Ο πολιτικός ελιτισμός, όμως, είναι.
Πώς ερμηνεύεις εσύ τη δήλωσή της;
Χοντροειδέστατο φάλτσο λαϊκισμού. Αλλά είπαμε, πολιτικός είναι και λαϊκίζει κάποιες φορές. Αυτήν τη φορά, όμως, υπερέβη τα εσκαμμένα. Η ίδια ζήτησε συγγνώμη για το λάθος της. Αρκεί, όμως, η συγγνώμη; Όφειλε να ήταν πιο προσεχτική.
Είναι κατά των Ελλήνων ή προσπαθεί να εξυπηρετήσει εσωτερικά συμφέροντα του ΔΝΤ;
Δεν πιστεύω ότι απευθυνόταν στο ελληνικό ακροατήριο. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι απευθυνόταν σε χώρες-μέλη του Ταμείου που ζητούν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Η αναφορά του Νίγηρα ήταν σημειολογική και σηματοδοτεί το άνοιγμα του Ταμείου στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες του τρίτου κόσμου. Τέλος, η Λαγκάρντ θέλει να διαφοροποιηθεί από τον Ολάντ στη Γαλλία και τις προσδοκίες που η εκλογή του δημιούργησε στους Έλληνες για καλύτερη αντιμετώπιση της χώρας από τους δανειστές μας.
Πού μοιάζει και πού διαφέρει από τον Στρος-Καν;
Η διαφορά: ο Στρος Καν ήταν οικονομολόγος, η Λαγκάρντ δεν είναι. Η ομοιότητα: και οι δυο είναι πολιτικοί. Και η Λαγκάρντ, όπως και ο Στρος-Καν, έχει το βλέμμα της στραμμένο στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στη Γαλλία.
Θέλει περισσότερο ένα ΔΝΤ που θα έχει έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα ή μια κυβερνητική πρόταση απέναντι στα κράτη;
Σίγουρα, φιλοδοξία του ΔΝΤ δεν είναι μόνο ο οικονομικός έλεγχος των κρατών που έχουν ανάγκη τα δάνεια που τους χορηγεί...
Τη θεωρείς μέχρι τώρα επιτυχημένη ή αποτυχημένη στον ρόλο της;
Από τη σκοπιά του ΔΝΤ είναι απόλυτα επιτυχημένη στο έργο της. Από τη σκοπιά της Ελλάδας και της ευρωζώνης, θεωρώ πως όχι. Ίσως είναι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι οι οικονομικοί δειγματισμοί του Ταμείου δύσκολα μπορούν να καμφθούν από την παρουσία και μόνο μιας Λαγκάρντ.
σχόλια