— Με την επιλογή σας να κατέβετε ως υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής υπήρξαν πολλοί που έκαναν λόγο για εκούσια απομάκρυνσή σας από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ωστόσο, μιλάμε για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας. Νιώθετε έτοιμη να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις αλλά και στις προσδοκίες που έχουν πολλοί Αθηναίοι από εσάς; Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, όπως ορθά παρατηρήσατε, συμπυκνώνει όλη την παθογένεια της χώρας και άρα αποτελεί κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι σπουδαία πρόκληση να καταφέρουμε με τη «Δύναμη Ζωής» να κάνουμε την Αττική να γυρίσει σελίδα για να πάρουν, επιτέλους, οι πολίτες τη ζωή τους στα χέρια τους. Για να κάνουν την περιφέρεια μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης και ευημερίας των πολιτών. Αντιλαμβανόμαστε ότι το στοίχημα είναι δύσκολο, ωστόσο έχουμε τις γνώσεις, την εμπειρία και την πολιτική βούληση –κι ας μας θεωρούν χθεσινούς και άπειρους– να βάλουμε την πρώτη περιφέρεια της χώρα σε νέα τροχιά. Μπορούμε να κάνουμε την Αττική αντάξια των προσδοκιών μας: με ανάπτυξη, απασχόληση, προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη του πολιτισμού.
— Για ποιον λόγο να ψηφίσει κάποιος τη Ρένα Δούρου για περιφερειάρχη Αττικής; Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα με τις πρώτες κινήσεις που θα κάνετε σε περίπτωση που εκλεγείτε; Ποια προβλήματα μπορούν να λυθούν άμεσα; Όποιος θεωρεί ότι σήμερα έχει τη ζωή που του αξίζει, δεν έχει κανέναν λόγο να ψηφίσει «Δύναμη Ζωής». Όποιος, όμως, πιστεύει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η ζωή του λεηλατείται, μπορεί να πάρει την απόφαση να αλλάξει τα πράγματα. Μπορούμε να πάμε πρώτη φορά Αριστερά και να διεκδικήσουμε αξιοπρέπεια. Γιατί η Αττική αξίζει μια περιφέρεια με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες της κοινωνίας, των ανέργων, των αστέγων, των γυναικών. Μια περιφέρεια όπου οι δομές πρόνοιας δεν θα θεωρούνται πολυτέλεια και θα είναι ανύπαρκτες όπως συμβαίνει σήμερα, περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης. Άμεσα θα ενεργοποιήσουμε προγράμματα κοινωνικών παρεμβάσεων. Π.χ. στο Πέραμα ακόμα περιμένουν τις 350.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί από την περιφέρεια για κοινωνικές δράσεις. Γι' αυτό η «Δύναμη Ζωής» επεξεργάζεται στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας. Μέσα από σύγχρονα προγράμματα επένδυσης στη λαϊκή κατοικία για την υγιεινή διαβίωση των παιδιών. Με προγράμματα εξασφάλισης βασικών κοινωνικών αγαθών, αντιμετώπισης της υγειονομικής φτώχειας, εξάλειψης του φαινομένου της εγκατάλειψης του σχολείου. Για μας δεν περισσεύει κανείς και καμία.
— Σε διάφορες συνεντεύξεις σας έχετε κατηγορήσει τον νυν περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό για ατολμία, αδιαφορία, απραξία, ενώ ακόμα και το πλεόνασμα στα οικονομικά της περιφέρειας ή την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλιών από το ΕΣΠΑ τα αποδίδετε σε ιδιοτελείς σκοπούς και ανικανότητα. Μια περιφέρεια, όμως, που έχει εξορθολογίσει τα οικονομικά της δεν αποτελεί παράδειγμα για την εποχή μας; Δεν είναι, δηλαδή, κάτι θετικό; Το μόνο «θετικό» είναι η άγνοια που καλλιέργησε στους πολίτες της Αττικής. Θα ήθελα να κάνω, όμως, δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα: δεν πρόκειται για επίτευγμα του απερχόμενου περιφερειάρχη παρά για απόδειξη της απραξίας και του θράσους του. Και αυτό γιατί το πλεόνασμα προήλθε από το ότι έμεινε ανεκτέλεστο το 77% των προϋπολογισμένων έργων.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το θέμα της απορροφητικότητας των πόρων που διαχειρίζεται η ίδια η περιφέρεια, ο απερχόμενος περιφερειάρχης παραπληροφορεί. Η αλήθεια είναι ότι τον Δεκέμβριο 2013, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, το ποσό το οποίο εκχωρήθηκε στον περιφερειάρχη προς διαχείριση μειώθηκε από 1,1 δισ. ευρώ στα 760 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη γιατί, λόγω μη υλοποίησης έργων και μεγάλων καθυστερήσεων, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να χαθούν λεφτά αυτόματα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. Για την ιδιοτέλεια νομίζω ότι τα έργα του μιλούν μόνα τους, ειδικά όταν στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο πέρασε 11 προγραμματικές συμβάσεις που είναι πολύ αμφίβολο ως αδύνατο ότι θα υλοποιηθούν.
#quote#
— Η περίοδος της κρίσης μοιάζει να έχει αλλάξει κάπως την κουλτούρα των Ελλήνων όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη γειτονιά, την περιοχή και την πόλη όπου ζουν. Συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις, επενδύουν στον εθελοντισμό, δείχνουν, τέλος πάντων, να νοιάζονται περισσότερο. Διαπιστώνετε και εσείς κάτι τέτοιο και αν ναι, πώς θα μπορούσε μια τέτοια αλλαγή νοοτροπίας ή κουλτούρας να ενισχυθεί σε επίπεδο περιφέρειας; Εδώ και δύο μήνες συναντώ τους πολίτες στις γειτονιές και στους δήμους της Αττικής. Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η θέληση όλο και περισσότερων πολιτών να γυρίσει σελίδα η Αττική. Να κάνει μια νέα αρχή. Να αφήσει πίσω της το χθες των δήμων α' και β' κατηγορίας, του συστήματος των «κολλητών» του απερχόμενου περιφερειάρχη. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία της εξουσίας στην περιφέρεια. Μια διοίκηση «Δύναμης Ζωής» δίνει έμφαση στις δημοκρατικές, συμμετοχικές διαδικασίες. Θέλουμε μια περιφέρεια ανοιχτή στους πολίτες, έτσι ώστε και να γνωρίζουν και να ελέγχουν για να μπορούν να διεκδικούν.
— Ποια στοιχεία κάνουν την Αττική και την Αθήνα μοναδικές; Υπάρχουν αγαπημένες διαδρομές ή γωνιές όπου καταφεύγετε τις ημέρες που η καθημερινότητα δυσκολεύει; Για μας δεν υπάρχουν περιοχές και δήμοι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, όπως δεν υπάρχουν και πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Όλες οι περιφέρειες έχουν χώρους με ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι η διαφύλαξή τους. Γιατί πρόκειται για τόπους που έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίζουν την καθημερινότητά μας, είτε είναι πνεύμονες πρασίνου είτε χώροι πολιτισμού. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πάρτε το παράδειγμα του πάρκου Τρίτση, ενός από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα. Χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, με λίγους, απλήρωτους υπαλλήλους, υποχρηματοδότηση και αδιαφορία από την κεντρική εξουσία. Την ίδια στιγμή βλέπουμε την προωθούμενη τσιμεντοποίηση του αιγιαλού και του παράκτιου μετώπου στην περιοχή του Ελληνικού. Άλλες διαδρομές, όπως το κτήμα Τατοΐου, το Ελαιουργείο στην Ελευσίνα, η περιοχή πίσω από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής προς τον Υμηττό, αποτελούν περιοχές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απειλούνται από τις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές του Μνημονίου.
— Ας υποθέσουμε πως η εκλογική νίκη είναι η αυτονόητη επιτυχία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας. Με ποιο άλλο αποτέλεσμα θα ένιωθε η Ρένα Δούρου δικαιωμένη από την απόφασή της να θέσει υποψηφιότητα; Το στοίχημα θα έχει κερδηθεί όχι από τη Δούρου αλλά από τους πολίτες της Αττικής – η περιφέρεια δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, δεν θα την πάρω να την πάω σπίτι μου. Αν, λοιπόν, στις 26 Μαΐου πιάσουμε όλοι μαζί δουλειά στην περιφέρεια για να τα αλλάξουμε όλα, θα είμαι ευχαριστημένη, για να γίνει η Αττική αντάξια των προσδοκιών μας, με αξιοπρέπεια, απασχόληση, αλληλεγγύη.
σχόλια