Άλεξ Καββαδίας

Άλεξ Καββαδίας Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα στο Σίντνεϊ, στην Αυστραλία, από γονείς Έλληνεςμε ρίζες απ' την Κέρκυρα. Μέναμε στα προάστια, σε ένα μέρος με πολλούς μετανάστες που ζούσαν σύμφωνα με τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής της Ελλάδας του ‘50. Μια μικρή Αθήνα, αλλά σε άλλη εποχή.

Ήμουν πολύ κακομαθημένο παιδί, με πολλά παιχνίδια και πισίνα, αλλά μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον πολύ ασφυκτικό. Οι άνθρωποι στην Αυστραλία έχουν πολύ πιο στενές σχέσεις, όταν είσαι έξω απ' την Ελλάδα η κοινωνία είναι πολύ πιο κλειστή. Ως παιδί ήμουν αναγκασμένος να περιτριγυρίζομαι από τους ανθρώπους που ήξεραν οι γονείς μου. Πήγα σε ελληνικό σχολείο με ελληνικούς χορούς και τέτοια, αλλά εκεί τα πράγματα άλλαξαν για μένα, ευτυχώς: Έκανα καινούργιους φίλους που είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Μου αρέσει η Αυστραλία, δεν έχω όμως επιστρέψει για πολλά χρόνια. Δεν έχω πολλά εκεί. Η αδελφή μου παντρεύτηκε Έλληνα και ζει εδώ -έχω και δυο ανιψιούς που αγαπάω πραγματικά-, η μητέρα μου μας επισκέπτεται κάθε χρόνο, ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Είναι πιο εύκολη η ζωή στην Αυστραλία, επειδή η κυβέρνηση βοηθάει τους ανθρώπους, σε στηρίζει, έχεις ευκαιρίες να προχωρήσεις, δεν υπάρχει τόση φτώχια. Ακόμα και στη μουσική έχεις περισσότερες ευκαιρίες, γιατί είναι πιο μεγάλη η αγορά. Παρ' όλα αυτά, μου αρέσει η Αθήνα, έχω επιλέξει να μένω εδώ.

Πάντα ήθελα να γίνω διασκεδαστής. Η μουσική ήταν η μεγαλύτερη αγάπη μου, γι' αυτό λάβαινα μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς ταλέντων από τότε που ήμουν έφηβος. Έφτιαξα ένα ροκ γκρουπ με φίλους μου, τους Nix, και γράφαμε demo κασέτες, δεν προχωρήσαμε όμως περισσότερο. Άλλαξα πολλά επαγγέλματα, δοκίμασα διάφορα, όλα κατά κάποιον περίεργο τρόπο είχαν σχέση με τη διασκέδαση. Το πραγματικό μου όνειρο ήταν να τραγουδήσω, και να 'μαι σήμερα εδώ.

Όταν τέλειωσα το σχολείο πήγα για τρία χρόνια στη δραματικήσχολήκαι μετά σπούδασα διαφήμιση για ένα εξάμηνο. Ήθελα να γίνω ηθοποιός. Δεν τα κατάφερα.

Ασχολούμαι με τη μόδα από μικρός. Έστω και άτυπα. Η μαμά μου με έπαιρνε πάντα μαζί της όταν πήγαινε να ψωνίσει ρούχα, ζητούσε τη γνώμη μου. Θυμάμαι κάποια φορά που ψώνιζε σε ένα πολυκατάστημα ότι έφυγα και πήγα στην αίθουσα με τα παιχνίδια και την έχασα και μετά τη φώναζαν απ' τα μεγάφωνα. Με είχαν βρει μόνο μου να κλαίω...

Στην Ελλάδα ήρθα το 1999 για διακοπές και τελικά έμεινα. Η ξαδέρφη μου η Όλγα με έπεισε να μείνω. Μια βραδιά σε ένα πάρτι γνώρισα μία booker που ήθελε να με αντιπροσωπεύει, με έπεισε να δοκιμάσω το μόντελινγκ και έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου εκεί. Σκέφτηκα να το κάνω για λίγο για να βγάλω λεφτά, είχα επιτυχία και το συνέχισα.

Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα έμοιαζα να είμαι από άλλο πλανήτη, ήμουν πολύ ευγενικός, έλεγα ευχαριστώ συνέχεια - έτσι είχα μάθει. Μετά κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό γιατί οι Έλληνες σε περνάνε για ούφο.

Κάποια στιγμή γνώρισα τον Γιάννη απ' τους Matisse, πάλι σε πάρτι. Δεν τους ήξερα, μου είπε ότι ήταν σε κάποιο γκρουπ και γι' αστείο του είπα «τραγουδάω, αν ποτέ χρειαστείτε τραγουδιστή, πάρτε εμένα». Μετά από μήνες μου τηλεφώνησε, με κάλεσε να με ακούσουν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Είναι πολύ σημαντική η εικόνα σου, μια λεπτομέρεια που μπορεί να σε κάνει ξεχωριστό. Όταν πρωτοξεκίνησα είχα τα μαλλιά μου κοντά και δεν είχα πολλές προτάσεις. Όταν άφησα τα μαλλιά μου μακριά κι έγιναν μπούκλες έγινε κάτι περίεργο: ξαφνικά έκλεινα δουλειές, καμπάνιες κάθε εβδομάδα, editorial μόδας, πολλοί άνθρωποι από το χώρο με αναγνώριζαν απ' τα μαλλιά μου.

Είμαι αρκετά τυχερός, έχει παίξει μεγάλο ρόλο η τύχη για να φτάσω μέχρι εδώ, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ταλαντούχοι από μένα οι οποίοι δεν είχαν τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν. Έχω δουλέψει όμως σκληρά, δεν φτάνει η τύχη. Χρειάζεται ταλέντο και δουλειά.

Επιτυχία είναι να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις, με τη ζωή σου. Να κάνεις κάτι δημιουργικό και να εκπληρώνεις το όνειρό σου. Δεν σημαίνει λεφτά. Μου φτάνει η ικανοποίηση που μου δίνει, είμαι πολύ χαρούμενος που μου συμβαίνει όλο αυτό. Κάθε φορά που είμαι στη σκηνή είμαι ευτυχισμένος. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Είναι σαν να θέλεις να κάνεις κάτι πολύ και μετά να τα καταφέρνεις. Φαντάζομαι αυτό σημαίνει ευτυχία, να μη θέλεις να τελειώσει αυτό που ζεις, να σκέφτεσαι «Θεέ μου, κάνε να κρατήσει ακόμα λίγο!».

Είμαι συνήθως εξωστρεφής και μιλάω πολύ, αλλά κατά βάθος είμαι ντροπαλός. Αυτό είναι κάτι που δεν αντέχω στον εαυτό μου. Με ενοχλεί επίσης η νευρικότητά μου, που είμαι αμήχανος όταν δεν πρέπει.

Δεν είμαι μοναχικός τύπος, δεν με εκφράζει η μοναξιά του καλλιτέχνη και η μελαγχολία. Θέλω πάντα να έχω ανθρώπους γύρω μου, ζω με άλλους ανθρώπους, βγαίνω συχνά, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι μοναχικός.

Μου αρέσει ο DavidBowie, είναι κάποιος στον οποίο θα ήθελα να μοιάσω. Μου αρέσουν οι αλλαγές του, το glam rock, ο ρόλος του στη μουσική, το ότι έπαιζε με τη σεξουαλικότητά του. Στην Ελλάδα κανείς δεν κάνει κάτι ακραίο, φοβούνται να παίξουν με την εικόνα τους. Θα 'θελα να κάνω ό,τι μου 'ρθει, να εκφραστώ, χωρίς να με νοιάζει τι θα πουν οι άνθρωποι.

Δεν φτάνει μόνο η μουσική, αν θέλεις να ξεχωρίσεις. Η μουσική είναι σπουδαία, αλλά η εικόνα είναι το ίδιο σημαντική. Θα μπορούσα να κάνω κάτι ακραίο, αλλά όχι για να προκαλέσω - πράγματα που αισθάνομαι, τίποτα όμως που θα εξέθετε το γκρουπ. Με κανέναν τρόπο.

Οι φίλοι μου είναι κάτι σαν φύλακες-άγγελοί μου. Ο Filep, ο Beka και ο Στέλιος είναι εκεί πάντα και με στηρίζουν. Έχουν καθορίσει κατά κάποιον τρόπο τη ζωή μου, μου δίνουν ώθηση να συνεχίσω να είμαι εγώ. Με κάνουν να αισθάνομαι ασφάλεια.

Περισσότερο απ' όλα φοβάμαι το θάνατο. Όχι να μην πεθάνω και χαθώ, αλλά να μη στεναχωρήσω τους ανθρώπους που θα αφήσω πίσω μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τη μάνα μου να θρηνεί, τρελαίνομαι. Θέλω όλοι οι άνθρωποι γύρω μου να είναι χαρούμενοι και να γελάνε.

Σε μια συνεργασία δεν χρειάζεται να κάνεις συμβιβασμούς, χρειάζεται απλά να είσαι ο εαυτός σου. Δεν έχω συμβιβαστεί ποτέ στη ζωή μου, ούτε πρόκειται να το κάνω. Ακόμα κι αν έχει κόστος.

Ο έρωτας είναι πολύ σημαντικόςγιατί είναι βασικός παράγοντας για πραγματική ευτυχία. Το να αγαπάς και να αγαπιέσαι.

Την αγαπάω την Αθήνα. Μου αρέσει ο ήλιος της και ο ρυθμός της πόλης, η ασφάλειά της, που μπορείς να περπατάς στο δρόμο χωρίς να φοβάσαι. Συνήθως στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό. Μου αρέσει που οι άνθρωποι βρίσκουν χρόνο για καφέ ακόμα και τις ημέρες που δουλεύουν, που βγαίνουν όλοι έξω και το καλοκαίρι είναι κόσμος παντού. Συνήθως πηγαίνω στο Circus bar στο Κολωνάκι και για κρέπες στα Εξάρχεια.

Με ενοχλούν η αγένεια,η διαφθορά σε τέτοιο βαθμό και η μόλυνση. Επίσης, οι άνθρωποι που ζητιανεύουν. Είναι πάρα πολλοί κι αυτό δείχνει ότι το κράτος δεν βοηθάει.

Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ένα βήμα παραπέραμήπως τους απορρίψουν. Το μότο μου στη ζωή είναι «ποτέ να μην τα παρατάς», πάντα να ψάχνεις την ευκαιρία και να κυνηγάς την τύχη σου. Η ζωή με έμαθε να είμαι ειλικρινής και να στηρίζω τους φίλους μου. Και να κυνηγάω το όνειρό μου.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ