Άλισον Δαμιανού

Άλισον Δαμιανού Facebook Twitter
0
Άλισον Δαμιανού Facebook Twitter
Άλισον Δαμιανού: Δημιουργός του Meet Market

 

  • Γεννήθηκα στη Μεγάλη Βρετανία από Έλληνες γονείς. Λόγω της δουλειάς του πατέρα μου μετακινούμασταν πολύ: από την Ολλανδία στην Αμερική και από εκεί στην Αγγλία και μετά στην Ελλάδα. Κατάφερα, ωστόσο, να σπουδάσω αυτό που ήθελα, Καλές Τέχνες και Σχεδιασμό Δημόσιου Χώρου στην Αγγλία, κάτι που με βοήθησε να καταλάβω πώς ακριβώς διαμορφώνεται αισθητικά η πόλη. Τελειώνοντας, έφυγα για ένα ταξίδι στην Αμερική, στο Σαν Φρανσίσκο συγκεκριμένα, όπου, αντί για δύο μέρες, έμεινα τελικά δυο χρόνια. Με μάγεψαν η ομορφιά της πόλης, τα χρώματα, οι γέφυρες, τα λαμπερά νερά και τα λουλούδια, οι βουκαμβίλιες και οι πικροδάφνες που θύμιζαν έντονα Ελλάδα. Εκεί άρχισα να δουλεύω σε διάφορες υπαίθριες αγορές κι ερωτεύτηκα τον τρόπο ζωής τους, την ελευθερία και την τρέλα που βρίσκει κανείς σε αυτούς τους χώρους. Μαζί με μια φίλη φτιάξαμε, τότε, μια μικρή εταιρεία και κατασκευάζαμε κοσμήματα, δουλεύοντας νυχθημερόν και γυρίζοντας όλες τις μεριές της πόλης. Τρελαινόμουν γι' αυτή την περιπέτεια, να μην ξέρεις πού θα σε βρει το τέλος της ημέρας, την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει, τον μποέμικο χαρακτήρα τού να αλλάζεις διαρκώς χώρους, να κουβαλάς πράγματα αντί να κάθεσαι ακινητοποιημένος μπροστά σε ένα γραφείο. Θυμάμαι ότι στην αρχή, αντί για φορτηγάκι, είχαμε μόνο ένα μικρό αυτοκίνητο όπου στοιβάζαμε τα πάντα, ακόμα και ολόκληρα τραπέζια, που τα δέναμε με σκοινί. Αλλά, παρότι περνούσαμε υπέροχα, κάτι μου έλειπε. Δεν καταλάβαινα την υπερβολή της Αμερικής, την εξωφρενική διάσταση που υπάρχει σε όλα τα πράγματα, τα «καμένα» μυαλά. Μου αρέσει η απλότητα της Ευρώπης, ακόμα και της Αθήνας, παρά την κρίση και παρά τον χαοτικό της χαρακτήρα.
  • Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που έφτασα στην Αθήνα, πριν από εννιά χρόνια. Ο καιρός ήταν ζεστός, ο κόσμος ήταν έξω, τα πάντα ήταν υπέροχα. Μου ήρθε αυθόρμητα το «Αχ, Ελλαδίτσα μου!». Έμεινα στα Σεπόλια, στο σπίτι που έμενε η γιαγιά μου προτού πεθάνει, και λάτρεψα την αίσθηση της παλιάς, μικροαστικής γειτονιάς. Τη ζεστασιά που έχουν οι ηλικιωμένες γειτόνισσες, τα σπίτια που παραμένουν χαμηλά, τα άγρια αγόρια με τα τσουλούφια που ζουν σε παλιές πολυκατοικίες, τη μείξη της παλιάς γενιάς με την καινούργια. Όλα αυτά, δηλαδή, που έχουν κάνει τον κόσμο εδώ πιο προσγειωμένο σε σχέση με άλλες γειτονιές. Αλλά, γενικά, αγαπώ πολύ την Αθήνα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που σου αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, τα γκράφιτι στους δρόμους, τη μικρή της κλίμακα. Γιατί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης, το κέντρο της Αθήνας είναι μικρό, γεγονός που δημιουργεί αυτόματα μια ζεστασιά. Κάθε μέρα μου συμβαίνει να πέφτω πάνω σε γνωστούς, ενώ σίγουρα θα βρω κάποιον φίλο να βγω για ποτό, αν μείνω έξω μέχρι αργά. Επίσης, αγαπώ πολύ τις άπειρες προοπτικές που σου δίνει η Αθήνα, το γεγονός ότι πάντα υπάρχει χώρος και τρόπος για αλλαγές και βελτιώσεις. Το βλέπεις στον τρόπο που μεταλλάσσεται διαρκώς το κέντρο σε κάτι άλλο και που, τελικά, μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο, αν αναλάβουν τα ηνία οι νέοι, όπως έχει γίνει στο εξωτερικό. Αλλά έξω οι πόλεις νεκρώνουν μετά από κάποια ώρα και τη νύχτα μοιάζουν πεθαμένες. Εδώ, παρόλη την κρίση, ξέρεις ότι ένα φτηνό τσίπουρο και μια καλή καρδιά σε περιμένουν πάντα σε μια γωνιά της πόλης. Κι αυτό σημαίνει πολλά: έξω ζουν για να δουλεύουν, εμείς εδώ δουλεύουμε για να ζούμε.
  • Μου αρέσει να βλέπω το Meet Market να μεγαλώνει, να γίνεται μια μεγάλη, πολύχρωμη κοινότητα. Αγαπώ πολύ το χαρούμενο αλισβερίσι που έχει φτιάξει το Meet, τις συγκεντρώσεις, την τρέλα και τη δημιουργικότητα, αλλά και τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης δουλειάς. Αν κάτι μας έχει δώσει η κρίση, είναι ότι μπορούμε να αντιπαρέλθουμε τις δυσκολίες όταν προσπαθούμε από κοινού, κάτι που ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του Meet Market. Αυτό πιστεύω ότι καλλιεργήσαμε με τα χρόνια, συγκεντρώνοντας γύρω μας ανθρώπους με αφοσίωση στην τέχνη τους και στην κοινότητα. Φτιάξαμε έτσι μια πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής ιδεών, όχι μόνο αντικειμένων, όπου ο κόσμος δεν πάει για να αγοράσει αλλά για να συναντηθεί, να μιλήσει, να νιώσει ότι ανήκει σε έναν κόσμο πιο ανοιχτό και πιο νομαδικό. Γι' αυτό και το Meet Market δεν στεγάζεται σε έναν μόνο χώρο αλλά φιλοξενείται σε διαφορετικά μέρη, προτείνοντας ουσιαστικά έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της πόλης και κάνοντας τον κόσμο να την αγαπήσει. Πίσω, βέβαια, από την υλοποίηση υπάρχει πολλή δουλειά, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Meet Market διοργανώνεται σε μηνιαία βάση. Εκτός από εμένα, που έχω αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι, υπάρχει ένα dream team συνεργατών που εργάζεται ακαταπόνητα: ο Γιάννης Μελίκογλου, που έχει αναλάβει όλη την τεχνική δουλειά και φροντίζει για τις λεπτομέρειες, η Ολυμπία Χριστοφορίδου, που κάνει τις δημόσιες σχέσεις, τα παιδιά που φροντίζουν το εξαιρετικό ντιζάιν, νέοι άνθρωποι με πραγματικό κέφι – ακόμα και η λογίστριά μου είναι νέα σε ηλικία και σε αντιλήψεις. Το κλειδί στο όλο εγχείρημα είναι το κοινό όραμα, η κοινή τρέλα και αυτά είναι τελικά που σε σώζουν από τις δυσκολίες, σε αντίθεση με τις απρόσωπες, μεγάλες επιχειρήσεις που κατακρημνίζονται πιο εύκολα στην κρίση, επειδή ακριβώς τους λείπει η ψυχή.

 

  • Αν έπρεπε να ορίσω κάπως το Meet Market, θα έλεγα ότι είναι κίνημα ανοιχτό που διαρκώς αλλάζει. Είναι υπέροχο να παρακολουθείς όλους αυτούς τους ανθρώπους να εμπλέκονται στην αρχή από περιέργεια και σταδιακά να βγάζουν στην επιφάνεια το καλύτερό τους κομμάτι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Σωτήρη Τρέχα που ξεκίνησε με κάτι stickers και τώρα έχει γίνει γνωστός σε όλη την πόλη ως ο περίφημος The Dreamer. Πολλές στιγμές, όμως, μου έχουν μείνει αλησμόνητες, όπως τότε που σκουπίζαμε όλο το βράδυ την Τεχνόπολη, φροντίζοντας να μη μείνει ούτε γόπα και γύρω στις εννιά το πρωί, με τον ήλιο να μας χτυπάει καταπρόσωπο, μας έπιασε ένα τρομερό γέλιο χωρίς σταματημό. Κι ήταν τότε που ένιωσα ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τα πάντα αλλά και τυχερή που βρισκόμουν εκεί. Γι' αυτό μόνο νιώθω απέραντα ευγνώμων, όχι μόνο τυπικά αλλά πολύ ουσιαστικά, μέχρι τα βάθη της ψυχής μου, για το ότι μπορώ να κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου, παρέα με ανθρώπους που το αγαπούν εξίσου πολύ.
  • Αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα, ακόμα και όταν όλοι μου λένε το αντίθετο. Μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ, είναι συνειδητή επιλογή μου και αν ποτέ έφευγα, στην Αθήνα θα ξαναγύριζα.
Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ