Αurora Aspen

Αurora Aspen Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα στο Μπέργκεν, στη δυτική ακτή της Νορβηγίας. Δεν μείναμε εκεί για πολύ, όταν ήμουν τεσσάρων χρονών ο πατέρας μου μετακόμισε στη Ζάμπια και πήγα μαζί του.

Θυμάμαι πολλά από τη Ζάμπια, θυμάμαι που ταξίδευα δεξιά κι αριστερά. Τη σαβάνα, τη ζούγκλα, την ξερή γη με τις καμηλοπαρδάλεις να τρέχουν.

Όταν ξαναγυρίσαμε στη Νορβηγία μετακομίσαμε στο Τρόμσο, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Στη βόρεια Νορβηγία βλέπεις άσπρα βουνά, έξι μήνες φως, έξι μήνες σκοτάδι. Είναι μια ακραία βερσιόν του νορβηγικού τοπίου, η φύση είναι απίστευτη: το σκοτάδι, ο Αρκτικός Κύκλος, ο ήλιος τα μεσάνυχτα.

Μετά το πανεπιστήμιο έζησα για λίγο στο Μπαγκλαντές, στο πλαίσιο ενός art project. Φορούσα το τσαντόρ και το σαλβάρ καμίζ όσο ήμουν εκεί. Ποτέ δεν μου έχουν φερθεί με τόσο σεβασμό. Ήταν τόσο ευγνώμονες που ήμουν εκεί και σεβόμουν τις παραδόσεις τους. Ήταν και περίεργο βέβαια, γιατί ανά πάσα στιγμή είχα 20 άτομα να με ακολουθούν, να με κοιτάνε. Πήγα σε χωριά που δεν είχαν ξαναδεί λευκό άνθρωπο. Με βάλανε σε ένα παγκάκι δίπλα σε μια λιμνούλα και χωρικοί που μένανε δυο ώρες μακριά έρχονταν για να με δούνε.

Στην Αθήνα ήρθα τυχαία, ταξιδεύοντας με κάτι φίλους. Με ενθουσίασε το ότι υπήρχε μια τόσο ζωντανή και δυνατή σκηνή που ήταν τόσο άγνωστη στη βόρεια Ευρώπη. Η σύγχρονη ελληνική κουλτούρα είναι εντελώς άγνωστη.

Πολλοί φίλοι μου με ρωτάνε «Γιατί στην Αθήνα; Ή στην Ελλάδα;». Τη θεωρούσανε χώρα για διακοπές. Μου φάνηκε ανεξερεύνητη η Αθήνα. Αισθάνθηκα ότι συνέβαιναν τόσο πολλά πράγματα εδώ, ότι υπήρχαν δημιουργικότητα και φανταστικοί άνθρωποι, ότι υπήρχε μια ενδιαφέρουσα κουλτούρα με κάποια ανατολίτικα χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, αλλά έχει και μια πολύ ξεχωριστή ταυτότητα. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

Η Αθήνα είναι τόσο περίεργη και χαοτική. Έχει ένα χαρακτήρα μοναδικό, δεν μπορείς να το περιγράψεις, στρίβεις μια γωνία και είναι σαν να είσαι σε άλλη πόλη.

Κάθε φορά που πήγαινα να φύγω από την Αθήνα κάτι άλλαζε. Την τελευταία φορά που πήγα να φύγω, το Νοέμβριο, βρήκα τη δουλειά που έχω τώρα στο __exhibition space πάνω από το Κ44. Δεν ένιωθα ότι είχα καταφέρει να κάνω αυτό που ήθελα, δεν είχα τελειώσει με την Ελλάδα καθόλου.

Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως επιμελήτρια εκθέσεων, θα έλεγα ότι δουλεύω με καλλιτέχνες και προσπαθώ να δημιουργήσω μια ελευθερία για να μπορούν να δημιουργήσουν. Προφανώς συνεισφέρω στην οργάνωση των εκθέσεων.

Η καλλιτεχνική σκηνή στην Αθήνα έχει μεγάλες προοπτικές. Καμιά φορά μόνο εύχομαι τα έργα να είχαν μια πιο ελληνική ταυτότητα. Συχνά βλέπω δουλειά που είναι καλή, αλλά θα ήταν ωραίο να ήταν κάπως πιο ελληνική. Στη βόρεια Ευρώπη οι άνθρωποι παίζουν πολύ με τις ρίζες τους και τις παραδόσεις τους.

Μου αρέσει πολύ να φέρνω ξένους καλλιτέχνες και να κάνουν εκθέσεις μαζί με Έλληνες. Όλοι όσοι έχουν έρθει στην Αθήνα έχουν εκπλαγεί από τη σκηνή της Αθήνας κι απορούν πώς δεν είναι περισσότερο γνωστή.

Ντρέπομαι που δεν μιλάω ακόμα καλά ελληνικά. Σκέψου ότι είμαι εδώ ήδη ενάμιση χρόνο.

Το πρώτο μου σπίτι στην Αθήνα ήταν ένα σπίτι νησιώτικο σαν καλύβα, στην Καισαριανή. Ήταν βαμμένο τιρκουάζ και είχε ξύλινα πατώματα, κρύο το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι. Δεν μπορούσες να έχεις το φούρνο και το νερό να λειτουργούν συγχρόνως, γιατί θα πάθαινες ηλεκτροπληξία. Νόμιζα πως ήτανε υπέροχο, αλλά προφανώς ήταν τελείως αχούρι.

Τώρα μένω στη Στουρνάρη. Το λατρεύω αυτό το σπίτι, έχει ένα ροζ μπάνιο και μια καναρινί κουζίνα και μια τρύπια σκεπή κι όταν βρέχει η σκεπή στάζει πολύ.

Στην αρχή, όταν γνώριζα Αθηναίους και πήγαινα στο σπίτι τους για φαγητό, ας πούμε, προσπαθούσαν να μου δώσουν πράγματα φεύγοντας. Από μια καρέκλα, πετσέτες, μέχρι μακαρόνια και έξι κονσέρβες μανιτάρια. Ή με ρωτούσαν: «Σεντόνια έχεις; Δεν έχεις; Πάρε!».

Γύρναγα σπίτι μου με σακούλες μακαρονιών κι ας είχα ήδη μακαρόνια. Με συνεπήρε όλο αυτό, αλλά ντρεπόμουν και πάρα πολύ. Παραείναι καλό. Στην αρχή έλεγα όχι και μετά επέμεναν, επέμεναν. Μου έκανε εντύπωση το ότι προσπαθούσαν να με φροντίσουν τόσο πολύ. Για να μη μιλήσω για το τάισμα: «Φάε κι άλλο! Φάε κι άλλο».

Αυτό που μου φάνηκε τόσο διαφορετικό εδώ στην Αθήνα είναι ότι έρχομαι από μια κοινωνία που η ατομική ταυτότητα είναι πολύ σημαντική - ακόμα και μέσα σε μια οικογένεια όλοι είναι άτομα. Εδώ η οικογένεια είναι φοβερά σημαντική και σε συναισθηματικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Η Αθήνα δεν έχει αρκετό πράσινο και εγώ έχω συνηθίσει σε πάρκα. Πάω στον Εθνικό Κήπο με το βιβλίο μου και μια κουβέρτα και κάθομαι. Ποιος πάει στον Εθνικό Κήπο; Βλέπεις πολλούς ξένους, είναι και οι μόνοι που κάθονται στο γρασίδι - οικογένειες Γάλλων, Βέλγοι. Έχει και πολλούς επιδειξίες.

Πάω και βρίσκω ένα ωραίο μυστικό σημείο κάτω από τα δέντρα, έχει χελώνες γύρω γύρω και παπαγάλους που πετάνε. Είναι σαν μια μικρή όαση. Έκανα και τα γενέθλιά μου εκεί - με τους φίλους μου και μπαλόνια στα δέντρα και πολύ σαμπάνια και φαγητό.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ