Daniel

Daniel Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα στο πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στη σχολή Ευελπίδων. Παιδί δεν ήμουν σπίτι μου καθόλου, όλο στο δρόμο με το ποδήλατο, με ψάχνανε! Μου άρεσαν τα ποδήλατα, οι μηχανές – ό,τι μου έδινε την αίσθηση πως μπορώ να φύγω μακριά, ό,τι με απεγκλώβιζε. Ήταν το
όνειρό μου να ’ναι το σπίτι μου κάτι που θα το μεταφέρω σα σαλιγκάρι.

Από 14-15 χρονών κούρευα, είχα ψαλίδια – τα πάντα. Η μητέρα μου μάς πήγαινε στον Άγγελο στην Ομήρου όταν ήμουν μικρός. Εκεί ήταν ένας κομμωτής, ο Ναπολέων, που η μητέρα μου τον πίστευε πάρα πολύ. Τον θυμάμαι πολύ αμυδρά – όμορφος άντρας! Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση.

Μετά το σχολείο πήγα στη Γερμανία και ξεκίνησα να σπουδάζω σινεμά. Τη σχολή δεν την τελείωσα, μετά από ενάμιση χρόνο γύρισα στην Ελλάδα. Μετά το σχολείο έζησα στη Γερμανία. Πήγα να σπουδάσω σινεμά αλλά αυτό δεν τελείωσε ποτέ. Ημουν τρελαμένος με το Rock ’n’ Roll.

Πίσω στην Αθήνα δούλεψα με αυτόν που είχε το περιοδικό «Το Τρίτο Μάτι». Έκανα διάφορες δουλειές, με τη μηχανή πήγαινα κόπιες σε κινηματογράφους, ασχολιόμουν και με τη μουσική από δω κι από κει· όπου τύχαινε, έπαιζα με διάφορα συγκροτηματάκια στο Rodeo, στη Λήδρα – ένα φοβερό μαγαζί που ήταν σε πάροδο της Αδριανού…

Είχα ένα φοβερό σπιτάκι, έμενα στον Βύρωνα, ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Βράχων, και είχα τα ντραμς μέσα – με ήξερε όλη η γειτονιά! Το σπίτι ήταν σαν τρένο. Έβαζα τη μηχανή στο πρώτο δωμάτιο, μετά ήταν το δεύτερο δωμάτιο, μετά το τρίτο δωμάτιο. Μετά η κουζίνα και μετά ένα ντουλάπι – η τουαλέτα!

Με τις μουσικές πηγαίναμε στο Κλειδί στη Πλάκα. Ήταν μια disco πολύ γνωστή στη Κυψέλη, η Tebessie, ήταν το Mad, ήταν το Trip. Εποχή τρέλας! Θυμάμαι ήμασταν εκεί απέξω και πίναμε ένα ποτό. Δεν είχαμε να μπούμε μέσα και έλεγα για τον Αμερικανό Φίλο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ, και ξαφνικά βλέπω με δυο γκόμενες τον Dennis Hopper, με το λευκό καουμπόικο καπέλο της ταινίας! Ενάμιση χρόνο έκατσα στην Αθήνα, μετά τα παράτησα όλα, πούλησα τη μηχανή και έφυγα για Αγγλία. Ήταν τρομερό να πάς στο Vidal Sassoon τότε, έπρεπε να περιμένεις δύο χρόνια για να σε πάρουν. Έπαιρναν 12 άτομα το χρόνο.

Στο Λονδίνο έμενα στην αρχή σε ένα ξενοδοχείο τελείως μπουρδέλο, με έναν τύπο από τη σχολή που έφερνε κάτι γκόμενους τη νύχτα κι έκανε διάφορα. Τέλος πάντων, το δωμάτιο το ζεσταίναμε με τα πιστολάκια γιατί έκανε φοβερό κρύο και δεν είχε θέρμανση. Είχα την τύχη να γνωρίσω κάτι παιδιά στο ξενοδοχείο από το αμερικανικό κολέγιο, ερχόντουσαν και με 3-4 λίρες κάναμε ένα κούρεμα. Όταν χρειάστηκε να πιάσω δουλειά ήρθαν και με υποστήριξαν όλοι αυτοί. Και κατάλαβα και ένα φοβερό πράγμα, ότι δεν είναι τελικά το ζήτημα αν έχεις ταλέντο ή όχι.

Από το Λονδίνο άρχισα να ταξιδεύω, πήγα πρώτη φορά στην Αφρική, στη Κένυα. Ήταν σαν ένα μεγάλο χωριό. Έπαθα πλάκα! Και μετά στη Ζιμπάμπουε. Λόγω της μουσικής με αφήσανε να μπω στο γκέτο. Εκεί δεν με πήγαινε ούτε ο ταξιτζής. Μόλις έφτασα είδα ένα μέρος γεμάτο χρώμα, μυρωδιές. Έμενα σε μια γιαγιά. Ξαφνικά μπήκα σε μία κατάσταση όπου όλα ήταν αργά, περπατούσα εδώ κι εκεί, όλοι μού μιλούσαν. Νόμιζα ότι είχα γεννηθεί εκεί. Μετά γνώρισα και τον Χρήστο, το φίλο μου, και κάναμε ένα σωρό ταξίδια μαζί: Αιθιοπία, Γκάνα, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, Μοζαμβίκη…

Όταν σκέφτομαι την Αφρική μου ’ρχεται στο μυαλό ζέστη, υγρασία, και να περπατάω σε μια αγορά χαμένος στον κόσμο, να μην κάνω τίποτα. Μου αρέσει ο κόσμος, νομίζω πως εκεί πέρα θέλω να είμαι. Σου δίνουν πάρα πολύ σεβασμό και πάρα πολύ αγάπη οι άνθρωποι εκεί. Ό,τι θυμάμαι το θυμάμαι από τους ανθρώπους.

Στην Αθήνα γυρίζω οριστικά τέλη ’80. Δούλεψα στον Richard Cartier στο Ψυχικό. Τότε ήταν το πιο super κομμωτήριο της Ελλάδας, minimal. Ήταν ο πιο ακριβός, τον ήξεραν όλοι! Μετά, ξαφνικά πέθανε το παιδί του από καρκίνο κι έφυγε σε μια νύχτα, δεν τον ξαναείδε κανένας! Πήγε Αγγλία και ασχολήθηκε με αυτοκίνητα. Ένας τρελός…

Δεν επιλέγει ο πελάτης τον κομμωτή αλλά ο κομμωτής τον πελάτη. Αυτό σημαίνει να θες να κάνεις στον πελάτη το καλύτερο που μπορείς. Και ο κόσμος το εκτιμάει αυτό. Εγώ δεν θέλω ούτε τα βόρεια προάστια ούτε τους λεφτάδες ούτε τα μοντέλα. Με ενδιαφέρει ο καθημερινός άνθρωπος.

Είμαι κοινωνικός, θέλω να κάνω φίλους· τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, δεν με ενδιαφέρουν... Όλοι ήθελαν εδώ να κάνουν μαγαζί μαζί μου, έχω εκατό χιλιάδες προσφορές! Δεν με ενδιαφέρει να κάνω αλυσίδες και παπαριές…

Ούτε θέλω να κάνω τίποτε άλλο απ’ αυτό που κάνω. Εδώ έχουμε 10 ραντεβού την ημέρα, βγάζουμε το μεροκάματο και κάνουμε όλο το ελληνικό θέατρο. Σιχαίνομαι τα επώνυμα ρούχα. Μπορεί να πάρεις κάτι απ’ τη μάνα σου, από τα σκουπίδια, από τους Κινέζους ή από τη λαϊκή και να μοιάζει
πολύ ωραίο επειδή είσαι εσύ. Εγώ είχα ένα σακάκι Yamamoto –μου το είχε χαρίσει ο ίδιος ο Yamamoto– και το άφησα και το φάγανε οι σκόροι… Ένα
πράγμα με κάτι χαλκάδες σαν κινέζικο, δεν το φόρεσα ποτέ, ήταν too much! Η μόδα είναι στο δρόμο. Πρέπει να ’χεις τα μάτια ανοιχτά, να την πάρεις και να την κάνεις πράξη. Να την προσφέρεις και σε άλλους, που ίσως δεν έχουν θάρρος...

Εγώ μένω στην οδό Μάρνη, εκεί στη Πλατεία Βάθη. Όλοι με δουλεύουνε – για τις πουτάνες, τα πρεζάκια… Έχω πάρει ένα παλιό ρετιρέ και μένω. Είμαι τέλεια, σηκώνομαι το πρωί και είμαι κοντά στη δουλειά μου. Μ’ αρέσει πολύ η πόλη. Πηγαίνω στα αφρικάνικα τα μέρη –είναι ένα μπαράκι που το λένε Η Αφρικάνα–, στο Lift, στο Cozy, σε μέρη που πηγαίνουν Πολωνοί. Στη γειτονιά μου σε κάτι βουλγάρικα που έχουν ανοίξει τώρα. Για καφέ πάω σε ένα αιγυπτιακό καφενείο που έχει ναργιλέ – μ’αρέσει πολύ!

Νομίζω πως θα την κάνω κάποια στιγμή για Αφρική, οι φίλοι μου είναι από τη Ζάμπια· ίσως, αν κάτσει… Το σκέφτομαι πολύ. Κάπου να μπορείς να αράξεις, με μουσικές, κάπου όχι και τόσο επικίνδυνα... Έχω κάνει ένα σχολείο κομμωτικής στην Κένυα με σπόνσορα το Vidal Sassoon, προσπαθώ να τους μάθω να κουρεύουνε με τον ευρωπαϊκό τρόπο τα αφρικάνικα μαλλιά.

Πίστευα μικρός πως ένα κούρεμα μπορεί να γίνει με γλυπτικό τρόπο· δεν είναι καθόλου έτσι. Πρέπει πρώτα να έχεις μια πολύ καλή βασική τεχνική, και το τελευταίο μέρος να είναι γλυπτικό. Ρώταγαν το δάσκαλό μου με τι κάνει το τελείωμα. Και αυτός έλεγε «μ’αυτό!», και έδειχνε την καρδιά του!

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ