Luis Alberto Mestre

Luis Alberto Mestre Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα στο Buenos Aires το 1971. Ο μπαμπάς μου είναι μηχανικός κι η μαμά μου δασκάλα. Δεν θυμάμαι αν περνούσαμε δύσκολα ή εύκολα. Η οικογένεια μου δεν ήταν εύπορη, οι γονείς μου δούλευαν συνεχώς.

Ξεκίνησα να χορεύω tango από 17-18 χρονών,αλλά όλη η ιστορία είχε ξεκινήσει από αυτές τις Κυριακές στο σπίτι του παππού, που καθώς τρώγαμε ακούγαμε tango, σηκωνόταν ο παππούς να χορέψει μαζί με τη γιαγιά, μετά ο μπαμπάς για να κάνει πλάκα σηκωνόταν με τη μαμά κι ύστερα σηκωνόμασταν εγώ κι η αδελφή μου, μικρά παιδιά. Είχα αυτό το κίνητρο λοιπόν για να αρχίσω το tango, μου φαινόταν κάτι πολύ αντρικό και πολύ παράξενο.

Η νεολαία δεν ακούει tango στην Αργεντινή, είναι πολύ λίγοι αυτοί που ακούνε ή χορεύουνε tango.Το θεωρούνε πολύ παραδοσιακό - είναι σαν να χορεύεις στην Ελλάδα νησιώτικα. Τώρα τελευταία βέβαια με το tango nuevo και το electronicο tango, ο κόσμος άρχισε να ξαναγυρίζει προς τα κει - υπάρχουν νέοι μουσικοί που ασχολούνται με το tango. Υπήρξε και ένα κύμα εθνικισμού μετά τον πόλεμο των νησιών Φόκλαντ. Τα νησιά αυτά τα είχανε οι Άγγλοι και ξαφνικά ξυπνάμε ένα πρωί κι ήταν ξανά πίσω στην Αργεντινή και όλος ο κόσμος ήταν έξω στους δρόμους και γιόρταζε! Ήμουν μικρός τότε και δεν καταλάβαινα γιατί.

Μεγαλώσαμε μ' έναν πόνο για τις ζωές που χάθηκανστον πόλεμο των Φόκλαντ. Πήγαιναν παιδιά 17-18 χρονών και δεν γυρίζανε ποτέ κι ήταν τρομαχτικό γιατί πήγαιναν να πολεμήσουν χωρίς ρούχα κι έρχονταν όλοι οι Άγγλοι με κάτι συστήματα ηλεκτρονικά, με κάτι αεροπλάνα και με βοήθεια από τις ΗΠΑ κι από παντού. Ευτυχώς πήραμε το αίμα μας πίσω όταν ο Maradona έβαλε το γκολ, και μάλιστα με το χέρι, στους Άγγλους. Ήταν τόσο αστείο!

Είναι μια πολύ πολιτισμένη πόλη το Μπουένος Άιρες. Είναι το Παρίσι της Λατινικής Αμερικής. Είναι μαγικά, πας και μένεις με το στόμα ανοιχτό. Ένα μεσημέρι στο Μπουένος Άιρες μπορεί να δεις τους άντρες που κάνουν διάλειμμα από τη δουλειά να έχουν πάει για φαΐ και να χορεύουν tango με τα κουστούμια κι είναι αυτή η αντίθεση που σε μαγεύει. Γενικά ο αργεντίνικος λαός έχει πάθος για τα πάντα: το χορό, τη πολιτική, το ποδόσφαιρο. Θεοποιούμε πολύ εύκολα ανθρώπους σαν την Εvita, τον Maradona, τον Carlos Gardel. Παλιά μπορούσες να δεις στα σπίτια και στα μπακάλικα τη φωτογραφία της Evita, όμως όλα αυτά σιγά σιγά χάνονται. Η γειτονιά μου δεν έχει πια μικρά μαγαζιά, τα μπακάλικα, τα κομμωτήρια, όλα εξαφανίζονται. Έχουμε ζήσει πολύ έντονα τον καπιταλισμό στο Μπουένος Άιρες, τα τρένα, το τηλέφωνο, το ηλεκτρικό, όλα έχουν πια γίνει ιδιωτικά.

Όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα πήγαμε να φάμε σε μια ταβέρνα απέναντι από την Ακρόπολη και έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Νόμιζα ότι όταν έρθω στην Ελλάδα θα ξαπλώσω και θα με ταΐζουνε σταφύλια, αυτή την εικόνα είχα από το σχολείο, που μαθαίναμε για την αρχαία Ελλάδα.

Τη γυναίκα μου τη γνώρισα από μία σύμπτωση. Στη Θεσσαλονίκη, είχα πάει σε ένα σπίτι Αργεντινών φίλων για 2 μέρες κι ήταν κι ένας φίλος τους εκεί για διακοπές. Μου λέει: «Luis, κοίτα, πέρασα από ένα μαγαζί στο Μοδιάνο κι άκουσα tango, εκεί πουλάνε κρέας και μοιάζει με το Μπουένος Άιρες, πρέπει να πας να το δεις!». Αλλά μου δίνει μια κάρτα ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου αντί αυτή του μαγαζιού κατά λάθος.

Είχα πάει, όμως, να φάω ένα βράδυ σε μια ταβέρνακαι γυρίζοντας πέρασα από ένα café και είδα την κάρτα που μου είχε δώσει αυτός. Aνοίγω το πορτοφόλι και τη δείχνω σε μια κυρία που ήταν εκεί και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε και αυτή να μου λέει: «Η κόρη μου, η κόρη μου!». Της άφησα το τηλέφωνό μου και μετά από λίγο με πήρε μια κοπέλα και μου είπε ότι κάνει χορό και της αρέσει πολύ το tango και ενδιαφέρεται να κάνει μαθήματα. Είπαμε να βρεθούμε και γίναμε ζευγάρι! Έμεινα στην Ελλάδα για μία Θεσσαλονικιά!

Μείναμε ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη με τη γυναίκα μου κι είχαμε πολύ καλές σχέσεις με την πρεσβεία της Αργεντινής. Κατεβαίναμε στην Αθήνα μια φορά την εβδομάδα και διοργανώναμε εκδηλώσεις. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε μόνιμα, βρήκαμε ένα σπίτι στην Πλάκα. Ήταν σαν να ζούσαμε σε χωριό.

Νοικιάσαμε, ύστερα, ένα διατηρητέο στο Θησείο που είχε πολύ μεγάλο σαλόνι μπροστά το οποίο κάναμε πίστα και ξεκινήσαμε να κάνουμε μαθήματα εκεί. Κρατήσαμε 3 δωμάτια πίσω και μέναμε. Είχαμε κολλήσει αφίσες και φωτοτυπίες σε όλη την Αθήνα. Ένα Σάββατο είπαμε να κάνουμε ένα πάρτι για τους μαθητές. Φτιάξαμε ένα μεγάλο τραπέζι με φαγητά από την Αργεντινή, αλλά ήρθαν μόνο 2 άτομα. Σιγά σιγά όμως αυτά τα σαββατιάτικα πάρτι έγιναν γνωστά και ερχόταν πολύς κόσμος. Στο τέλος είχαν αποκτήσει κοινό, μαζεύονταν στο σπίτι 150 άτομα.

Μετά από 3 χρόνια νοικιάσαμε κι ένα άλλο διατηρητέο στην Ερμού και μεταφέραμε εκεί την ακαδημία tango. Σιγά σιγά ήρθε κι η ιδέα για το εστιατόριο. Είχαμε διάφορες προτάσεις με το συνεταίρο μου τον Ernst γι' αυτό το εστιατόριο, αλλά δεν θέλαμε να μπλέξουμε με τη νύχτα, δεν θέλαμε να χάσει αυτό τον οικογενειακό χαρακτήρα των πάρτι στην ακαδημία. Έτσι κάναμε το Βandoneon, που είναι εστιατόριο-tangueria.

Έχουμε πια κάβα με πάνω από 60 ετικέτες κρασιώνπου κάνουμε εισαγωγή αποκλειστικά για το μαγαζί από την Αργεντινή, η μόνη μπίρα που κυκλοφορεί είναι αργεντίνικη, το κρέας είναι αργεντίνικο κι έχουμε ένα ζευγάρι που χορεύει κάθε βράδυ. Την Κυριακή το Bandoneon λειτουργεί μόνο σαν bar και η πίστα είναι γεμάτη χορεύει όλος ο κόσμος. Αυτό είναι το concept του μαγαζιού.

Σίγουρα από παιδί το όνειρό μου ήταν να κάνω οικογένεια, να έχω παιδιά, να τα πηγαίνω στην πλατεία και να παίζω μαζί τους, να χαίρομαι. Οι δυο πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου ήταν οι δύο φορές που η γυναίκα μου με έκανε πατέρα. Όταν θα παντρευτεί η κόρη μου - τώρα είναι 8 χρονών, θα μπορώ να πω πως υπάρχει κι άλλη μία. Η οικογένεια είναι το παν για μένα και αυτό προσπαθώ να διδάξω και στα παιδιά μου.

Ο μπαμπάς μου, που έχει έρθει από το Μπουένος Άιρες για δυο μήνες να μας δει, κάθε πρωί που ξυπνάει, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να μας φιλήσει όλους. Τα παιδιά, βέβαια, γελάνε, δεν καταλαβαίνουν γιατί!

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ