Μαργαρίτα Μιχελάκου

Μαργαρίτα Μιχελάκου Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα στην Κυψέλη, μεγάλωσα στα βόρεια και επέστρεψα στην Κυψέλη.

Μένω σε μια Bauhaus μονοκατοικία στο δρόμο με τα αφρικάνικα κομμωτήρια. Έχει πλάκα η Κυψέλη, έχει χρώμα. Πριν μετακομίσω, το σπίτι μου ήταν καφενείο. Σκέφτηκα να κρατήσω τις τουαλέτες, μια ανδρών/μία γυναικών, αλλά αυτό το αστείο θα πέθαινε γρήγορα.

Ο μπαμπάς μου είναι καθηγητής και μου έκανε δώρο πάντα βιβλία. Πήγα στα Ανάβρυτα. Είχε παιδιά από όλη την Αθήνα και κάποια από επαρχία. Το cool ήταν να είσαι άριστος μαθητής και φαρσέρ. Στο Κλασικό βόλευε το κτίριο γιατί ήταν πρώην κατοικία, με σοφίτες, τζάκια, μπαλκόνια. Μπορούσες να κρυφτείς όπου ήθελες και να πεταχτείς ξαφνικά στην τάξη.

Οι γονείς μου μετακόμιζαν πολύ συχνά και μάλλον το έχω κολλήσει κι εγώ, γιατί έχω μετακομίσει τόσες πολλές φορές που πια δεν έμπαινα στον κόπο να ανοίξω τις κούτες. Το σπίτι μου έχει μόνο ένα κρεβάτι και έναν καναπέ. Το πρωί χάρισα τον καναπέ στον Πολιτάκη.

Μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος είναι φίλος μου από το πώς με φωνάζει. Οι γονείς μου, οι συμμαθητές μου, οι φίλοι μου, με λένε Ρίτα.

Ξεκίνησα στα περιοδικά κατά τύχη. Ήθελα να περάσω στην Αρχαιολογία, αλλά πέρασα στη Γερμανική Φιλολογία. Δεν ήξερα τι να κάνω και σε ένα πάρτι έπεσα σε ένα μαθητή του πατέρα μου που ήταν αρχισυντάκτης στους «Δύο Τροχούς». Έκανα ρεπορτάζ αγοράς, αλλά το κείμενο κατέληγε να είναι πάντα μεγαλύτερο από την αγορά.

Το πρώτο σημαντικό περιοδικό στο οποίο δούλεψα ήταν η «Γυναίκα». Δεν στενοχωρήθηκα τώρα που έκλεισε, αντίθετα, στεναχωριόμουν να το βλέπω να σέρνεται.

Όταν με ρωτούν τι δουλειά κάνω, λέω αρθρογράφος.

Κάποια στιγμή πήρα ένα χρόνο sabbatical από τη δουλειά. Έφαγα τα χρήματά μου σε κάτι ωραιότατα ταξίδια και μετά έπρεπε να ζήσω με 270 ευρώ το μήνα που ήταν το επίδομα ανεργίας. Ήταν πολύ χρήσιμη εμπειρία. Κρατούσα το επίπεδο με τρικ. Π.χ. περίμενα στη στάση ώρες να περάσει το 11 που ήταν από τα παλιά ρώσικα τραμ, μόνο σ' αυτό έμπαινα. Τώρα το απέσυραν.

Το να έχεις άνδρα συγκάτοικο δεν βολεύει καθόλου. Και τις κάλτσες του μαζεύεις και σχέση δεν έχεις. Εκεί πάνω μπερδεύεσαι.

Αγαπημένη μου ταινία είναι το Rushmoreτου Γουές Άντερσον. Γενικότερα, λίγο περισσότερος σουρεαλισμός θα ήταν χρήσιμος.

Τo «Μarie Claire» ήταν το πρώτο περιοδικό που διάβασα μικρή. Είχα πάντα τα πιο καλά συναισθήματα γι' αυτό. Μου άρεσε που άνοιγε με ένα ταξίδι, που έδινε την εντύπωση ότι ζει στον κόσμο και όχι σε μικρόκοσμο. Οπότε, είχαμε ένα τίτλο που μπορούσε να φιλοξενήσει αυτό που θέλαμε: ένα περιοδικό που να είναι μοντέρνο και συγχρόνως ψύχραιμο, λαμπερό και συγχρόνως unpretentious. Ακόμη και πάνω από τις λεζάντες της μόδας καθόμαστε άπειρες ώρες για να βρούμε και να γράψουμε κάτι έξυπνο και χρήσιμο.

Δουλεύω άπειρες ώρες, αλλά όλες στο «MC» το έχουμε πάρει προσωπικά, οπότε η μία παρασύρει την άλλη. Δεν θέλω να φύγω και να αφήσω πίσω τη Μελίτα και την Ιωάννα, κι εκείνες το ίδιο. Στο τέλος τραβάει η μία την άλλη, σήκω, θα σε χωρίσει ο άνδρας σου, σε σιχτιρίζουν οι γάτες σου και τέτοια. Εύχομαι να πάει πολύ καλά το «Free» γιατί και αυτό φτιάχνεται από μια ομάδα που θέλει να κάνει μια διαφορετική πρόταση.

Διαβάζω αμερικάνικα περιοδικά και χαζεύω ασιατικά, που είναι πολύ ενδιαφέροντα από γραφιστικής άποψης. Το editorial που διαβάζω είναι του Graydon Carter στο «Vanity Fair».

Μπήκα στο Facebook και θέλω να ξαναβγώ όπως μπήκα. Δεν ξέρω αν είναι σωστό να δίνουμε τόσες πληροφορίες για τον εαυτό μας στο ίντερνετ. Έχω έναν κολλητό που οι φίλοι του στο MySpace περιλαμβάνουν τη Μαντόνα και την Αλεσάντρα Αμπρόζιο. Δεν νομίζω ότι άμα του συμβεί κάτι θα τρέξει η Μαντόνα.

Μου αρέσουν οι συναυλίες. Πάω ακόμη κι αν δεν ξέρω το συγκρότημα ή δεν είναι αγαπημένο μου. Λέω ότι πάω να φέρω ποτά από το μπαρ και χαζεύω τον κόσμο. Είναι εκεί επειδή αγαπάνε τη μουσική και είναι όλοι χαρούμενοι. Τα μοναδικά memorabilia που μαζεύω είναι τα αποκόμματα από συναυλίες.

Πάω πολύ συχνά στο Mommy γιατί το έχει η Μπαμπέσα. Το Au Revoir είναι δίπλα στο σπίτι μου και είναι ιδανικό για το πρώτο ή το τελευταίο ραντεβού. Τελευταία αυτά τα δύο συμπίπτουν.

Ρώτησα μια φίλη μου πώς τα πάει με τους άνδρεςκαι απάντησε «Έχω πάρει σύνταξη, και μάλιστα αναπηρική».

Κλείνω τα φώτα, ανακυκλώνω τα πάντα. Όχι στους μπλε κάδους, δεν έχω εμπιστοσύνη. Εκνευρίζομαι απίστευτα με την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης. Αυτό θεωρώ το πιο κιτς από όλα. Να ασχολείσαι π.χ. με το ποιος τσακώθηκε με ποιον, ενώ στο Βόρειο Πόλο αυτήν τη στιγμή έχει καύσωνα.

Την πρώτη φορά που πήγα για ψυχοθεραπεία,στο τέλος ρώτησα «να έρθω ξανά την άλλη εβδομάδα την ίδια ώρα;». «Όχι», είπε, «να έρθεις ξανά αύριο».

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ